médiaszereplés

A kiszáradó Velencei-tó partján épülő kajak-kenu akadémiáról beszélt Zsilák Szilvia a Klubrádióban

A Velencei-tó partján zajlik a 43 milliárd forintos Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia építése. Drónfotókat kaptunk a gigantikus projektről – a légifelvételeken egy éktelen tájseb látható. A Google Earth archív felvételei arról tanúskodnak, hogy a területen lévő fákat egy tóparti erdősáv kivételével teljesen letarolták. A részletekről Zsilák Szilvia a Klubrádió Esti Gyors című műsorában beszélt hétfőn. 

Drónfelvételeket kaptunk a Fejér megyei Sukorón épülő, 43 milliárdos Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémiáról. A fotókon jól látszódik, hogy a létesítmény telkéről eltűntek a fák, csak a tóparton hagyták meg a növényzetet.

A komplexumot a közpénzes tenderek egyik gyakori nyertese, a West Hungária Bau Kft. (WHB) építheti, amelynek többségi tulajdonosa Tiborcz István (miniszterelnök veje) volt üzlettársa, Paár Attila. Mivel a kormány a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította, így szinte egy tollvonással nőtt a megengedett legnagyobb beépíthetőség a nyolcszorosára, azaz 40 százalékra.

Egy olvasónk drónfelvételeket készített a beruházásról, és a légifelvételeken egy hatalmas tájseb látható. A Google Earth archív műholdképei is bizonyítják, hogy a gigantikus építkezés miatt kivágták a fákat és kiirtották a növényezetet a területen. Az illetékesek nem akarták elárulni, hogy hány fát vágtak ki a telken.

Drónfotók: letarolták a fákat a Velencei-tónál épülő kajak-kenu akadémia telkén | atlatszo.hu

A Velencei-tó partján épül fel a 43 milliárd forintos Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia. A kiszáradófélben lévő tó megmentése szintén 40 milliárd forintból lenne megoldható. A kormányhivatal szerint a kajakközpontnak nincs jelentős környezeti hatása, a Google Earth archív felvételein azonban látszódik, hogy a területen lévő fákat egy tóparti erdősáv kivételével teljesen letarolták.

Cikkünk szerzője, Zsilák Szilvia a részletekről a Klubrádió Esti Gyors című műsorának augusztus 15-i adásában beszélt. Kollégánk elmondta, hogy a beruházás könnyen zöld utat kapott,

a kormányhivatal szerint ugyanis a beruházásnak nincs jelentős környezeti hatása.

Zsilák Szilvia beszámolt arról is, hogy a Velencei-tó partján aktív Alba Natura Civil Alapítvány szerint a beruházás lassan inkább wellnessközpont, mint kajakközpont. A tervek szerint lesz wellness-részleg is finn- és infraszaunával, gőzkabinnal és pezsgőfürdővel. A szállóépületek közül egy pedig vendégszárnyként működik.

Kollégánk elmondta, hogy a kiszáradófélben lévő tó megmentése szintén 40 milliárd forintból lenne megoldható – vagyis nagyjából pont annyiba, amennyit a beruházásra költenek. A kormány azonban tavaly drágállta a Velencei-tó vízpótlására kidolgozott tervet, így jelenleg nem megoldott a tó feltöltése. Az akadémia miatt viszont jelentősen megnövekszik a terület vízigénye, ugyanis fel kell tölteni a főépületben és a hajótárolóban lévő medencéket, továbbá locsolóvízre is szükség lesz.

 

Zsilák Szilvia felhívta a figyelmet arra is, hogy az állam bőkezűen támogatja nemcsak az építkezést, hanem a fenntartást is. Az akadémiának nevet adó Kovács Katalin férje egyébként nem más, mint Schmidt Ádám, aki tavaly óta a miniszterelnök főtanácsadójaként dolgozott a sport területén. 2022-ben az ötödik Orbán-kormányban pedig sportállamtitkár lett.

Megosztás