médiaszereplés

Mérgezett talajról és talajvízről beszélt Katus Eszter a Klubrádió műsorában

Évtizedek óta mérgezi a talajt és a talajvizet a becsődölt Budapesti Vegyiművek sorsára hagyott veszélyeshulladék-tárolója a Baranya megyei Garén. 2019-ben kiderítettük, hogy a térségben az átlagosnál szignifikánsan magasabb a rákos megbetegedések száma. Mégsem történik semmi az ügyben. A részletekről Katus Eszter beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának június 24-i adásában.

Garé az egyik legsúlyosabb magyarországi környezetszennyezés helyszíne: a 15 éve felszámolás alatt álló Budapesti Vegyiművek (BVM) egykori hidasi gyártelepéről szállítottak ide mérgező vegyi anyagokat. A gyár 1973-tól növényvédő és rovarirtó szereket gyártott és csomagolt – ezekből maradt vissza több tízezer liter magas klórtartalmú veszélyes hulladék.

A mérgező anyagok a gyorsan rozsdásodó hordókból a szabadba kerültek. Bár a hordókat 2 évtizede átcsomagolták és elszállították, az erősen elszennyeződött talaj (depóniákba helyezve) ott maradt. Miután a Budapesti Vegyiművek felszámolását elrendelték 2007-ben, a szennyezett talajvíz szivattyúzása is leállt, majd a garéi telephely őrzése is megszűnt.

A BVM felszámolása a mai napig tart, a garéi területen pedig még mindig ott van a klórozott benzollal szennyezett 3000 tonnányi talaj és talajvíz – mindössze kétszáz méterre a Bosta-pataktól. A térségben szignifikánsan magasabb a rákos megbetegedések száma.

39 alkalommal szabtak ki bírságot a Garén mérgezett talajt hátrahagyó cégre – hiába | atlatszo.hu

Három éve írtuk meg, hogy évtizedek óta mérgezi a talajt és a talajvizet a becsődölt Budapesti Vegyiművek sorsára hagyott veszélyeshulladék-tárolója a Baranya megyei Garén. A Greenpeace által kiperelt adatok szerint 2015-ben a talajban és a talajvízben a határérték több tízezerszeresét mérték halogénezett aromás szénhidrogénekből, de azóta sem történt kármentesítés. Pedig kiderítettük, hogy a térségben az átlagosnál szignifikánsan magasabb a rákos megbetegedések száma. Az illetékes kormányhivatal néha kiszab egy-egy büntetést, de ez senkit sem érdekel, miközben az állami felszámolócég látszólag kényelmesen üldögél az iratokon.

Arról, hogy az állami felszámolócég, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Zrt. hány kérdésünkre válaszolt az elmúlt 3 évben, és hogy a Budapesti Vegyiművek Zrt. mennyi bírságot fizetett eddig, a cikk szerzője, Katus Eszter beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában.

Megosztás