médiaszereplés

A koronavírus-elhunytakról szóló adatokról beszélt Szabó Krisztián a Gyöngyösi TV-ben

A Gyöngyösi Televízió 2022. június 10-én adásba került Aktuális Extra című műsorában Szabó Krisztiánt, az Átlátszó adatújságíróját a legutóbbi sikeres adatigényléséről és az abból írt cikkről kérdezték. A cikk a koronavírusban elhunytak idősoros, településszintű adatbázisáról és annak a hivatalos adatközléstől való eltéréséről szólt.

Számos, korábban adatigényléssel megkapott adatsor mutat eltéréseket a hivatalos számoktól. Az eltérés szórása adattípustól függ, a halálozási adatokban nagyobb, míg a fertőzöttségi számokban enyhébb a különbözet. Müller Cecíliának van magyarázata az eltérésre.

2022. május 24-én írtuk meg, hogy az NNK-tól megszerzett, a koronavírusban elhunytak idősoros, településszintű adatsorát tartalmazó adatbázis ugyan adott egy korábban nem látott képet a koronavírus-járvány áldozatairól, de a számok jelentősen eltértek a koronavirus.gov.hu-n napi szinten közölt hivatalos adatoktól:

Az eddiginél részletesebb halálozási adatokat kaptunk, amelyek viszont megkérdőjelezik a hivatalos adatközlést | atlatszo.hu

Magyarországon eddig több mint 28 ezer áldozatot követelt a koronavírus-járvány. A hivatalos járványügyi tájékoztató oldal szerint a legtöbbüknek volt valamilyen alapbetegsége. Elemeztük az elhunytakról közzétett adatokat a járvány megjelenésétől kezdve, ebből pedig egyértelműen látszik, hogy melyek azok az egészségi problémák, amelyek rizikófaktort jelenthetnek. Ugyanakkor az adatszolgáltatás problémás pontjaira is rávilágít az elhunytakat összegyűjtő táblázat.

A cikk után közelebbről megnéztünk néhány, korábbi sikeres adatigénylést is, és kiderült, hogy mindegyik tartalmazott valamilyen szintű eltérést az eddig ismert számoktól. A szokatlan jelenség okáról Müller Cecíliát is megkérdeztük, aki a napi eltérésre igen, viszont az összesített eltérésre már nem tudott választ adni.

„Megmagyarázta” Müller Cecília, miért hiányzik 1630 elhunyt a központi adatbázisukból | atlatszo.hu

A jelentős, adatforrások közötti eltérések miatt visszakerestük néhány korábbi sikeres adatigénylést, és összevetettük a központi kommunikáció által közölt számokkal. A vizsgált adatigénylések mindegyikében voltak olyan eltérések, amelyek sem egymással, sem a koronavirus.gov.hu-n közzétett számokkal nem egyeztek meg.

A Gyöngyösi Televízió 2022. június 10-i Aktuális Extra című műsorához kollégánkat, Szabó Krisztiánt is megkeresték, akit az adatigénylések folyamatáról, hosszáról, sikerességéről kérdeztek. Emellett részletesen esett szó a megszerzett adatokról, az abból kiolvasható következtetésekről és az adatbázis hibáiról is.

A teljes adás alább megtekinthető. Kollégánk válaszait az adás első, 0:30-tól 6:30-ig tartó részéhez használták fel.

 

Megosztás