médiaszereplés

A francia TV5 Monde csatorna műsorában szerepelt az Átlátszó szerkesztősége

Az április 3-i választás előtt több európai médium tudósítója is beszámolt a magyarországi sajtó helyzetéről. Az Átlátszó szerkesztőségébe is eljött több lengyel, francia, brit, német kolléga, hogy a 2010 óta kialakult médiahelyzetről, a munkánkkal kapcsolatos kihívásokról kérdezze a munkatársainkat. 

A francia TV5 Monde csatorna stábja – Florent A. Motey és Gulliaume Gosalbes – is forgatott az Átlátszó szerkesztőségében. Munkatársainkat (Zsilák Szilviát, Szabó Krisztiánt, Szopkó Zitát és Horn Gabriellát) arról kérdezték, hogyan készülnek a két nappal későbbi választásokról való tudósításra, és milyen problémák nehezítik az újságírói munkát ma Magyarországon.

Kollégáink elmondták, hogy a tényfeltáró munkát az állami szervek leginkább azzal nehezítik, hogy a közadatigénylések válaszadási határidejét a koronavírus-járványra hivatkozva meghosszabbították 45 napra, ami további 45 nappal kitolható. Összesen tehát 3 hónapba is beletelhet, mire válaszolnak egy fontos kérdésünkre, addigra pedig a téma gyakran már időszerűségét veszti. Ezzel gyakorlatilag szabotálják a sajtó munkáját.

A francia újságírók kérdéseire válaszolva beszéltek munkatársaink arról is, hogy mennyire megkerülhetetlen a választók számára a mindenütt jelen lévő kormánypropaganda, hiszen a közszolgálati média és a kormányközeli üzletemberek kezében lévő médiumok is a Fidesz üzeneteit közvetítik. Kollégáink elmondták, hogy csak a tudatos médiafogyasztók keresik a független online portálokat, amilyen az Átlátszó is.

A riport – amelyben a a Klubrádió és a Partizán szerkesztőségét is bemutatták a francia tévések – részletezi, hogyan került az Orbán-közeli oligarchák kezébe számos médium, és hogyan terítik be az országot kizárólag a Fidesz üzeneteivel a KESMA lapjai.

 

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás