médiaszereplés

Az Átlátszó drónfelvételeit is megmutatták a France24 hírcsatorna Magyarországról szóló riportjában

A magyar miniszterelnök Putyin orosz elnökkel ápolt “különleges kapcsolata” a fő témája  a világszerte több százmillió néző részére 4 nyelven sugárzó televíziós csatorna, a France 24 riportjának. A műsor beszámol arról, hogy mennyire kedvelt pihenőhelye Hévíz az orosz turistáknak, s hogy a magyar kormány hogyan importál az EU által jóvá nem hagyott orosz (és kínai) vakcinákból.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

A tévériport kiemeli, hogy míg  Orbán Viktor gyakran kritizálja “Brüsszelt”, ugyanakkor előszeretettel hangoztatja a baráti viszonyt Oroszországgal, amely olyan  erősnek tűnik, hogy a France24 szerint  az elmúlt években egyetlen más uniós ország vezetőjének nem volt annyi kétoldalú találkozója Putyinnal, mint a magyar  miniszterelnöknek.

A francia újságírók két, az Átlátszó által is feldolgozott témával is foglalkoznak: a Roszatom paksi bővítési megbízásával és a többségi orosz tulajdonban lévő, 2019 óta budapesti székhellyel működő Nemzetközi Beruházási Bankkal (International Investment Bank).

A riportban szó esik a Fidesz által kontrollált médiapiacról, és a busás állami megbízásokért cserébe Orbán Viktorhoz hűséges oligarchák luxustárgyairól- és ingatlanjairól, köztük az Átlátszó által többször is bemutatott adriai jachtról, amiről mi derítettük ki, hogy Szíjj László a valódi tulajdonosa.

“Ezek bemutatása nélkülözhetetlen a magyarországi helyzet ismertetéséhez és megértéséhez.” – idézi a francia csatorna Bodoky Tamást, az Átlátszó főszerkesztőjét.

A riport kitér a január 1-től hatályos az újságírói munka korlátozására bevezetett dróntörvényre is,  és részleteket mutat be abból az Átlátszó által  közölt, a Mészáros Lőrinc cégének bicskei birtokán parkoló tankokat bemutató drónvideóból is, ami miatt rendőrségi nyomozás indult, és ennek során lapunk egy munkatársát tanúként hallgatták ki.

Horn Gabriella

Megosztás