dokumentumfilm

Egyre több katonai iskola nyílik Brazíliában, és üldözik a nem elég hazafiasnak tartott tanárokat

Az Arte dokumentumfilmje mutatja be, hogy a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro elnöksége alatt elkezdődött a brazil gyerekek katonai iskolákba terelése, és a túl baloldalinak tartott tanárok elleni boszorkányüldözés.

Támogasd a munkánkat pólóvásárlással!

A francia-német tulajdonban lévő Arte 25 perces dokumentumfilmet készített Brazília oktatási ügyeiről. Az országban, ahol tavaly a szélsőjobboldali Jair Bolsonarot választották elnökké, nem meglepő módon terjed a nacionalizmus ezen a területen is.

A videó elején egy katonai iskolát láthatunk, ahol a gyerekeknek három fő értéket – család, haza, fegyelem – és alternatív történelmet tanítanak. Az iskola vezetője szerint az 1985-ig tartó katonai diktatúra jó volt Brazíliának, mert igaz, hogy voltak kínzások és eltűnt emberek, de ez csak a dolgok egyik oldala. Szerinte nem is volt az az időszak diktatúra, mert „mindenkinek megvolt a maga szabadsága”, és biztonság volt, békésen lehetett sétálni az utcán. Utána viszont minden teljesen más lett, ezért szerinte nem meglepő, hogy a folyton fegyelemről és rendről beszélő egykori katonát, Jair Bolsonarot választották elnökké.

Az első katonai iskola Rio de Janeiroban épült, Bolsonaro személyesen adta át, és apjának nevét viseli. Az elnök azt ígérte, hogy az egész országban lesznek ilyen intézmények, melyekből elvileg 20 nyílik meg jövőre.

Az idén januárban beiktatott Bolsonaro egyik első intézkedése volt, hogy könnyebbé tette a fegyvervásárlást a lakosságnak. Az Arte dokufilmjében láthatunk egy lövészklubot is, amelynek tulajdonosa arról beszél, hogy ez milyen jó dolog,  a kiképző pedig elmondja, hogy nekik is sok új ügyfelük van emiatt. Az Arte azonban azt is hozzáteszi, hogy a dolog igazi nyertese a brazil Taurus fegyvergyártó vállalat, melynek eladásai 89 százalékkal növekedtek január óta.

Bemutatják a videóban az „Iskola párt nélkül” nevű civil egyesületet is, amelynek tagjai Bolsonaro hívei, és nyomást akarnak/próbálnak gyakorolni az állami iskolák tanáraira. Az egyesület szerint ugyanis az iskolák a múlt maradványai, ahol a tanárok olyan baloldali dolgokról tanítanak, mint az abortusz legalizációja, a kisebbségek, drogliberalizáció, homoszexuálisok jogai, ezért az iskolák a marxizmus táptalajai,  és meg kell őket tisztítani. Az egyesületi tagok úgy gondolják, hogy ezek a tanárok le akarják rombolni a katolikus ország hagyományait és értékeit, hogy a szocializmus és kommunizmus virágozhasson.

Az egyesületnek a brazil parlamentben is van támogatója, a 27 éves Ana Carolina a legfiatalabb képviselő, és a bolsonarizmus új sztárja. Hónapokkal ezelőtt azt kérte a brazil iskolásoktól, hogy titokban filmezzék le politizáló tanáraikat, majd töltsék fel a videókat az internetre – és állítólag már 3000 ilyen felvételt kapott. Szerinte a tanárok lefilmezése nem etikátlan dolog, és az ötletet sem idén találta ki: 2 évvel ezelőtt ő maga is levideózta a tanárát, akinek a mondatai nem tetszettek neki. Fel is jelentette, és bár a történelemtanárnő azóta megnyerte a pert, a karrierje tönkrement.

Hozzá hasonlóan más tanárok is arról beszélnek, hogy nagyon káros ez az ellenük folyó boszorkányüldözés, mert sokan már önmagukat cenzúrázzák félelemből, és egyre csökken a tanárnak készülők száma.

A német és spanyol nyelvű, angol felirattal ellátott 25 perces dokumentumfilm 2022. február 17-ig nézhető meg online.

Megosztás