war machine

GPS-adatok segítségével figyeltek fel kémgyanús kínai hajókra brit újságírók

A Financial Times munkatársai egy nyilvános hajófigyelő oldal segítségével gyűjtötték össze a Fülöp-szigetek környékén több olyan kínai hajó útjait, amelyek hivatalosan tudományos felméréseket végeznek, de gyanúsan sokat mozognak amerikai haditengerészeti bázisok közelében. Az újságírók egy rövid videóban mutatták be, amit találtak.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

A Csendes-óceán nyugati részén, a Fülöp-szigetek és Hawaii közötti vizeken egyre gyakrabban jelennek meg kínai kutatóhajók. Ezek hivatalosan tudományos vizsgálatokat végeznek: mérik a víz hőmérsékletét és sótartalmát, feltérképezik a tengerfenéket, valamint a hang terjedését vizsgálják.

Az ilyen információk a tenger mélyén lévő ásványkincsek feltárásához, de haditengerészeti műveletekhez is fontosak. Ahogy Tim Marshall „térképes” könyvében is részletesen olvasható, a Dél-kínai-tenger és a Csendes-óceán között elhelyezkedő szigetek az Amerikai Egyesült Államok szövetségesei, és korlátozzák a kínai hadihajók mozgását. Kínának ez persze nem tetszik, és igyekszik megszerezni a két szigetlánc által felügyelt vizek fölötti ellenőrzést, hogy szabadon kijuthasson az óceánra, és így katonailag is Amerikához hasonló világhatalom legyen.

A brit Financial Times újságírói a MarineTraffic.com hajófigyelő oldal (amelyet az Átlátszó is használt a Lady Mrd útjainak összegyűjtéséhez) segítségével nézték meg a Fülöp-szigetek és Hawaii közötti tengeri forgalmat. Néhány napja egy 3 perces videóban mutatták be kutatásuk eredményét, miszerint a térségben az elmúlt 1 évben több gyanús utat tett meg 12 kínai hajó, amelyek hivatalosan tudományos kutatásokat végeznek. Közülük 5 hajó kifejezetten gyakran mozgott amerikai haditengerészeti bázisok környékén, és ezek az utak csak katonai célokkal magyarázhatók.

 

Megosztás