dokumentumfilm

„Valódi válaszok”: CEU-s dokumentumfilm készült a magyarországi oknyomozó újságírásról

A Közép-európai Egyetem (CEU) három diákja a magyarországi oknyomozó újságírásról forgatta vizsgafilmjét, melyben Zöldi Blanka, a Direkt36 munkatársa, és Erdélyi Katalin, az Átlátszó munkatársa mesélt a szakmáról.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Ajla Henic Sarajlic, Ádám Hushegyi és Endre Kuklin, a CEU három hallgatója 2018 novemberében egy rövid dokumentumfilmet forgatott arról, hogy milyen nehéz helyzetben vannak Magyarországon az oknyomozó újságírók, akiket támad és „fake news” médiának titulál a kormány, mégis töretlenül végzik a tényfeltárást.

Az alkotók, akiknek ez volt életük első filmje, azt nyilatkozták, hogy azért választották ezt a témát, mert fontosnak tartották bemutatni, hogy mennyire jelentős, ugyanakkor nehéz is az oknyomozó újságírás hazánkban, ahol a kormánypropaganda szerint az oknyomozók „Soros hadserege”.

A bő 6 perces kisfilm egy archív Index-felvétellel indul, amelyen maga Orbán Viktor miniszterelnök mondja azt az Index riporterének, hogy neki nem nyilatkozik, mert nem válaszol „fake news – gyáraknak”.

Ez már önmagában jól bemutatja, mennyire nem szereti a kormány a független sajtót, a folytatásban pedig Zöldi Blanka, a Direkt36 munkatársa, és Erdélyi Katalin, az Átlátszó munkatársa beszél a részletekről. A film végigveszi, hogy a kormány uralja a magyar médiapiac nagy részét, a kevés megmaradt független szerkesztőséget pedig szidják és nem méltatják válaszra. Ennek ellenére az oknyomozók dolgoznak tovább, mert ahogy kollégánk mondja a kisfilmben: az újságírók feladata az aktuális hatalom ellenőrzése, és a kormányzati támadások épp azt mutatják, hogy jól végezzük a munkánkat.

Megosztás