médiaszereplés

Ötmilliós havi fizetés a minisztereknek – Az ATV Heti Naplónak nyilatkozott munkatársunk a legújabb tervről

Sajtóhírek szerint jócskán megemelhetik az állami vezetők fizetését, erről forgatott riportot Benyó Rita a Heti Napló című műsorban. Az anyagban Oroszi Babett kolléganőnk is megszólalt.

„Az nagyon sok” – ez volt az utcán random megszólaltatott emberek általános véleménye arról, hogy a hírek szerint 5 millió forintra növelnék a miniszterek bérét. 

Az Index írta meg, hogy a 2019-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat alapján egy miniszter a jövőben annyit is kereshetne, amennyit a minisztériuma alá tartozó állami cég vezetője. Mivel a Magyar Posta, a MÁV, és az MVM feje 5 millió forintos bérrel rendelkezik, így egy miniszter akár ennyit is kaphatna. 

Benyó Rita riportja először visszavisz minket 2010-be, amikor Orbán Viktor friss miniszterelnökként még azt ígérte, 2 millió forintos bérplafont vezetnek be az állami szférában.

„Nem tartom elfogadhatónak, hogy miközben az ország komoly kihívásokkal néz szembe, ma ezeknél az intézményeknél előfordulnak havi 4-5, sőt, esetenként 7 millió forintos fizetések is” – mondta akkor Orbán Viktor.

A bérplafon ezután életbe is lépett, hiába, ezt követően ugyanis egy kiskaput kihasználva nagy összegű jutalmakkal „bővítették ki” a 2 milliós összegeket. Ezt korábban Lázár János is elismerte, mint mondta, a bérplafon hiábavaló volt, hiszen „továbbra is engedték a prémiumokat és bónuszokat.”

Erről beszélt Oroszi Babett kolléganőnk is az anyagban, hozzátéve, hogy szerinte nem baj az, ha egy állami vezető vagy miniszter piaci fizetést kap, ha közben a korrupció is visszaszorul – ez viszont eddig nem történt meg.

Az anyagból kiderül az is, hogy bár Orbán Viktor a parlamentben hazugságnak nevezte, hogy szó lenne 5 milliós miniszteri fizetésekről, Varga Mihály viszont nem sokkal később azt állította, igenis van ilyen terv.

„Érdemes megvárni a parlamenti vitát, milyen javaslatok lesznek majd ehhez, milyen hozzászólások lesznek” – fogalmazott. 

Megosztás