médiaszereplés

A kormányfüggetlen közéleti sajtó finanszírozása volt a téma Balóval az RTL Klubon

Az Átlátszó főszerkesztője a Magyarul Balóval című műsorban beszélt arról, hogy közösségi adományokból is működtethető egy újság, ha az olvasóknak van rá igényük, és hajlandóak anyagilag is támogatni a megjelenését.

Múlt kedden az RTL Klubon Baló György műsorában Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője, Kardos Gábor, a 444 kiadójának vezérigazgatója, és Dudás Gergely, az Index volt főszerkesztője beszélgetett közel 30 percen keresztül.

A téma az volt, hogy talpon tud-e maradni egy hírportál az olvasói támogatásából, hirdetési bevételek nélkül, és van-e egyáltalán igénye az olvasóknak ilyen online újságokra.

Főszerkesztőnk elmondta, hogy a közösségi adománygyűjtés nem speciális magyar jelenség, sok lap csinál ilyet világszerte. Magyarországon elsőként az Átlátszó kezdte kérni az olvasói anyagi támogatását, ami 2011-ben, lapunk indulásakor szokatlan volt itthon. Sokan azt gondolták akkor, hogy nem fog működni, de évről évre nő támogatóink száma, akik fontosnak érzik, hogy segítsék egy független portál munkáját. Azóta pedig már több más sajtóorgánum is követte a példánkat, és az olvasói anyagi segítségét a működéshez úgy, hogy a cikkek egyébként ingyen is elérhetők.

Megosztás