dokumentumfilm

Menekültpurgatórium a szerb-magyar határon

 

Azért jöttem el Afganisztánból egy éve és két hónapja, mert már elviselhetetlen volt az élet. De ennél itt már a halál is jobb lenne. Emberek vagyunk, nem szamarak – mondja a sírás határán egy 14 éves fiú Jaime Alekos dokumentumfilmjében, amelyet az IRIN News számára készített. A film címe: Menekültpurgatórium a magyar határon.

Alekos két hónapot töltött az év elején a menedékkérők között egy szerbiai táborban, a magyar határ közelében. Közel nyolcezren rekedtek Szerbiában a balkáni útvonal lezárása után, és akik nem bírják tovább a várakozást és a rossz körülményeket, azok megpróbálnak átjutni a magyar határkerítésen. Ám akiket megfognak és visszaküldenek, azok verésekről és kínzásról számolnak be.

„Terroristák vagytok, rossz vér” idézi fel egyikük, mit hallott a magyar rendőröktől, amikor elfogták őket. Volt, aki elájult, amikor körbevették őket a magyar egyenruhások, akik ezután ráküldtek egy kutyát, hogy megbizonyosodjanak róla, nem csak szimulál-e.

A film sötét hangulatú képei érzékeltetik, milyen kegyetlen körülmények között vészelték át a telet a menedékkérők Szerbiában. Ám mégis azok a legbizarrabb képek, amelyek éjjel, a határkerítés mentén készültek: a magyar rendőrök autóiból technózene, furcsa nevetések és válogatott, angol nyelvű sértések üvöltenek a hangszórókból a szerb oldal, azaz a menedékkérők felé.

 

 

A videót készítő IRIN egy nemzetközi hírügynökség, amely a fejlődő világ, illetve a humanitárius katasztrófák kevésbé ismert történeteit meséli el. 2015-ig az ENSZ szervezetének része volt, ám azóta önállósult és non-profit vállalkozásként működik.

Megosztás