dokumentumfilm

A fantasy sport-játékok sötét világa

Óriási üzletnek számítanak az interneten játszható, legális fantasy sportjátékok, az Egyesült Államokban már milliárdos üzletág épült köré, miközben működésük elég sok kérdést is felvet. Erről készült most dokumentumfilm.

 

tamogatoi_rontgen_jav2

 

20 ezer dollár (5,6 millió forint) – ennyit vesztett el egy 2016-os dokumentumfilmben megszólaló férfi a fantasy sportjátékokkal (DFS, Daily Fantasy Sports). Ennek az egyre népszerűbb online játéknak a lényege, hogy a versenyzők létező sportbajnokságok (NBA, NFL, Premier League stb.) játékosaiból állítanak össze egy csapatot. A játékosokhoz a való életben nyújtott teljesítményük alapján meghatározott pontok tartoznak és az a versenyző nyer, akinek a csapata legtöbb pontot gyűjti.

A versenyzők csak egy adott játéknapon játszhatnak és meghatározott belépési összeget kell fizetniük. Egy DFS-játék elindítása számos kérdést felvet, ahogy azt a Sportmarketing blog bejegyzéséből kiderül, éppen ezért a legális és az illegális tevékenység közti határmezsgye igen vékony.

 

 

Ennek járt utána a New York Times és a Frontline riportsorozata. A DFS legnagyobb honlapjai a FanDuel és a DraftKings, ők uralják annak a piacnak a 90 százalékát, amelyre naponta legalább 20-30 ezer új játékos lép be, többségében 30 év alattiak. Egyes vélemények szerint a DFS-ek online fogadásnak minősülnek, ami illegális, míg a játékosok inkább úgy gondolnak rá, mint egyfajta befektetésre.

Az újságírók megpróbáltak utánajárni, hogy hogyan is működik ez a biznisz, és nem meglepő módon, offshore cégekhez is eljutottak.

D. Kovács Ildikó

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás