dokumentumfilm

Halálos gyalogúttal néznek szembe Amerikába emigrálók ezrei

Real Death Valley – Az Igazi Halál-völgye címmel forgatott dokumentumfilmet a Weather Channel, az Investigative Fund és a Telemundo. A film azon több ezer migráns sivatagon keresztül vezető útjáról szól, akik közül nagyon sokan a szabad ég alatt halnak meg, mikor megpróbálják elkerülni az USA utolsó határellenőrzési pontját. Csakhogy ez a pont Mexikótól 70 mérföldre északra található, Dél- Texasban.

Brooks Megyében járunk, ahol az év felében nem megy 32 fok alá a hőmérséklet és nagyon magas a páratartalom. Itt, a mexikói határtól észak felé vezető autópályán található a már említett Falfurrias ellenőrzőpont, ami hasonló egy határállomáshoz, célja pedig illegális migránsok és drogszállítmányok elfogása. Az ellenőrzőpontot nem lehet közúton elkerülni, így több ezer migránst kilométerekkel korábban kiraknak autóikból a csempészek, hogy egy több napos, 60-70 kilométer hosszú gyalogúton kerüljék ki Falfurrias-t.

Ennek az útnak jellemzően kevés vízzel és élelemmel, nem túrafelszerelésben indulnak neki. Közülük sokan – főleg azok, akik nem teljesen egészségesek – nem tudnak megbirkózni az időjárással, őket jellemzően hátrahagyják a csempészek által vezetett csoportok. A filmben bemutatott testvérpár Guatemalából menekült egy bűnbanda elől. Egyikük rosszul lett út közben, őket is a prérin ragadtak.

A semmi közepén maradó emberek közül a határrendészet állítása szerint évente nagyjából 300 főt mentenek meg, de nagyon sokan a kietlen vidéken halnak meg. A dokumentumfilmből kiderül, hogy a 911-es segélyhívóra érkezett hívásokra nem ugranak a hatóságok, pedig a migránsok életük utolsó reményeként, a biztos kitoloncolás tudatában hívják őket. Ők jó eséllyel egy jelöletlen tömegsírban végzik.

The Real Death Valley: Full Length Weather Channel Documentary from Weather Films on Vimeo.

Megosztás