dokumentumfilm

Csodálkozik, hogy drogosok őrjöngenek a nyolckerben?

Mostanság nincs olyan hét, hogy ne számolnának be a lapok a zenének és évinek nevezett dizájnerdrogoktól kapott pararohamok miatt őrjöngő emberekről, de olyanokról is sokat hallottunk már, akik az utcán haltak meg az ismeretlen eredetű szerek miatt. Az esetek általában a nyolcadik kerületben történnek és tökéletesen beleillenek a legalitás határán ügyeskedő bűnbandák és a szegénység által kotyvasztott gyúelegy képletébe.

A Civil Kamera Vegydesigner című filmje az egy bizonyos partik világát a Magdolna-negyed nyomorával összekötő cuccok elterjedésének okait és következményeit mutatja be. A film szerint az ismeretlen eredetű, sokszor mérgező anyagok az uralkodó drogpolitika miatt terjedtek el az utóbbi években és szorították háttérbe a más ismert, de szintén tiltott illegális drogokat.

A megszólalók szerint a helyzeten még az új, „gyors reagálású” tiltólista bevezetése sem segített, sőt az orvosok és fogyasztók szempontjából még kaotikusabbá is tették ezzel a piacot. A fél órás videó a marihuánánál sokkal ártalmasabb, de nagyon keresett szintetikus THC-tól (biofű) kezdve az intravénásan használt vegyületekig mutatja be az egyre nehezebben lekövethető, megismerhető, viszont könnyen beszerezhető termékeket.

A dokumentumfilm a hazai állapotokkal szemben jó példaként mutatja be Új-Zélandot, ahol nincs tiltólista, hanem hatósági bevizsgálás után szabadon lehet máshol illegális szereket árulni és fogyasztani. Ezzel úgy gondolják, csökkenthető a kábítószerek által okozott kár mértéke, ami az alkohol és dohányfüggőségtől sújtott Magyarországon is pozitív eredményekkel járhatna.

Hiszen a bódulatra úgyis lesz igény, de nem mindegy mi lesz a hatása.

A májusban megjelent film egy dologban idejétmúlt: a tűcsere-program nyilatkozói már nem találhatóak meg a Józsefvárosban, hiszen a Hepatitis és HIV fertőzések elterjedésének megelőzésén dolgozó irodát Kocsis Máté önkormányzata szeptemberben bezáratta. Azóta már meg is lett az első HIV pozitív fogyasztó.

Megosztás