dokumentumfilm

A hét videója: Belövőszoba vagy HIV-robbanás?

Budapest 8. kerületének legnyomasztóbb részén, a Magdolna-negyedben működik a Kék Pont drogkonzultációs központ és ambulancia, azonban az intézmény a Kocsis Máté vezette önkormányzattal való hadakozás eredményeként szeptember 1-én megszűnik. Az ambulancia dolgozói szerint ezt követően óriási egészségügyi veszélynek lesz kitéve a kerület és tágabb környezete: a helyiek által kritizált, a drogprobléma okozójaként láttatott tűcsere-program véget érésével a használt injektáló eszközök elterjedése miatt hepatitis és HIV-robbanás várható, ahogy az Athénban és Bukarestben is történt.

Rendészeti eszközökkel ugyanis nem lehet megoldani a nyomorból eredeztethető drogproblémát, mondják az ambulancia dolgozói.

A Kék Pontosoknak viszont van egy új ötlete, amivel a tragikus következményeket megakadályozhatnák. Ez lenne az úgy nevezett belövőszoba.

A TASZ Drogriporter programjának dokumentumfilmje bemutatja, hogyan és milyen kábítószereket használnak a nyomorban. A filmből az is kiderül, hogy a Kék Pont napi klienseinek 80%-a kerületi lakos, így nem állja meg a helyét, hogy a tűcsere program hozná oda más területek függőit, akik már nem is heroint vagy speed-et, hanem 95%-ban dizájner drogokat lőnek. Amik meg ugye a már ismert szereknél is veszélyesebbek lehetnek.

„Tízből hét józsefvárosi drogfogyasztó hepatitis C fertőzött, és az elmúlt hónapban kiszűrték az első HIV pozitív drogfogyasztókat is” – mondják a film készítői.

A Szoba a nyolcban című filmből az is kiderül, hogy míg egy HIV pozitív beteg kezelése évente több millió forintba kerülhet az államnak, addig egy ember egy éven keresztül történő steril injektáló eszközökkel való ellátása már 10-20000-ből kijön.

A készítők petíciót is indítottak, mellyel azt szeretnék elérni, hogy belövőszobákkal mentesítsék a kerületet az eldobált tűk veszélyeitől és egyben a HIV-robbanás is elkerülhető legyen. A módszert már több országban alkalmazzák és kutatások igazolják a sikerüket – állítják a Drogriporter munkatársai, akik a megelőzésre, az ártalomcsökkentésre, a kezelésre és a rendészeti fellépésre alapozott négy pilléres megoldásban látják az utcai drogfogyasztás visszaszorításának lehetőségét.

Azt persze a film sem állítja, hogy a belövőszoba ne csak tüneti kezelés lenne, a magas munkanélküliség, a kilátástalanság, a rossz lakhatási viszonyok és az alacsony iskolázottság megoldása nélkül a drogprobléma sem fog eltűnni.

További információk és filmek külföldi példákról a Szoba a Nyolcban oldalán és a facebook-on érhetőek el.

Megosztás