médiaszereplés

Az oroszországi ukrán hadműveletről és a Szabadság-szobor keresztjéről beszélgetett az Átlátszó munkatársa a Klubrádióban

A Hetes Stúdió 2024. augusztus 17-i adásában Szénási Sándor Bolgár Györggyel, Szele Tamás külpolitikai újságíróval, valamint Zubor Zalánnal, az Átlátszó újságírójával beszélte meg a hét legfontosabb hazai és nemzetközi eseményeit. Téma volt a műsorban az ukránok kurszki offenzívája, az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantása és a Gellért-hegyi Szabadság-szobor átalakítása is.

A műsor ideje alatt az immár csak az interneten hallgatható Klubrádió szerverei túlterheléses támadás alatt álltak, így az élő adást sokan nem tudták követni. Az adásban szóba került az ukrán hadsereg betörése Oroszország Kurksz régiójába, és az is, hogy német és amerikai sajtóértesülések szerint az ukrán titkosszolgálat állhatott az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantása mögött.

A kurszki betöréssel kapcsolatban Szele Tamás megjegyezte, hogy az ukránok gyors előretöréséhez az oroszországi korrupció is hozzájárult: a kurszki régióban az orosz hatóságok utasítást és pénzt kaptak védművek megépítésére, de valójában nagyon kevés védmű épült meg. Hozzátette azt is, hogy a hadműveletet valószínűleg Ukrajna nyugati támogatói is segítették hírszerzési információkkal.

Zubor Zalán szerint az ukrán hadművelet egyik célja az lehet, hogy megakadályozza, hogy az elmúlt hónapokban támadásokat folytató orosz hadsereg „műveleti szünetet” tudjon tartani, fel tudjon töltekezni felszerelésből és élőerőből. Putyinnak két rossz közül kell választania: vagy kimerült erőkkel próbálja kiszorítani az ukránokat, tovább amortizálva haderejét,

vagy műveleti szünetet tart, amivel garantálja, hogy Oroszország egy része hónapokig ukrán megszállás alatt marad.

Az Északi Áramlat felrobbantásával kapcsolatban elhangzott az adásban, hogy a Wall Street Journal most publikált értesülése nem újdonság, korábban ugyanaz a magyarázat megjelent a Spiegel egy cikkében. Az amerikai lapnak most egy új forrás igazolta, hogy ukrán akcióról volt szó – bár a robbantás nem valami hónapokon át tervezgetett összeesküvés, hanem állítólag katonák egy kis csoportjának hirtelen jött ötletének eredménye volt, amire végül az utóbb menesztett főparancsnok, Valerj Zaluzsnyij Zelenszkij elnök utasítása ellenére adott zöld utat.

Érdekesség, hogy az orosz vezetés hazugságnak nevezte az ukrán akció történetét, ők azt a magyarázatot igyekeznek terjeszteni, hogy a vezetéket az amerikaiak robbantották fel.

 

A beszélgetésben szóba került a Gellért-hegyi Szabadság-szoborra tervezett kereszt is, ami Bolgár György szerint az Orbán-kormány üzenete, ami az ország gondolkodásának átalakítására irányuló szándékot jelképezi. Szele Tamás arra az ellentmondásra hívta fel a figyelmet, ami a kormány keresztény elkötelezettsége és a szintén általa támogatott „türk testvériség” között látható, ezt illusztrálja a 444 Kurultájról szóló riportja is, az eseményen ugyanis a résztvevők keresztényellenes kijelentéseket tettek.

Zubor Zalán szerint a kereszt ügye tipikus példája annak, hogy az Orbán-kormány szimbolikus akciókkal tematizálja a közbeszédet, elterelve a figyelmet a szakpolitikai kudarcokról. Szerinte ehhez nagy segítséget nyújtanak azok az ellenzékiek, akik most aláírásgyűjtést indítottak a kereszt ellen.

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42