Nemzeti Együttműködés Rendszere

Bírósági adatokhoz is hozzáfér, akár bruttó egymillió forintot is kereshet havonta a Fővárosi Törvényszék új kommunikációs tanácsadója

Bírósági adatokhoz is hozzáfér a Puskás Akadémia volt kommunikációs igazgatója, Takács Bence, aki most a törvényszéken ad külsős megbízottként kommunikációs tanácsokat. A posztot pályáztatás nélkül nyerte el, és legfeljebb havi bruttó egymillió forintot kap a munkáért, amire január végéig szerződött vele a Fővárosi Törvényszék elnöke. Mivel Takácsot Orbán Viktor környezetéhez tartozó embernek mondják, így a bíróságon nem örülnek annak, hogy a politika ilyen módon is betette a lábát hozzájuk.



Társadalmi célú hirdetés

A marketing, az online jelenlét, a társadalmi felelősségvállalás és a sajtókapcsolatok fontossága – többek között ezek voltak az idén november elején megtartott sajtószóvivői képzés főbb témái a Magyar Igazságügyi Akadémián. A bírósági sajtótitkárok képzéséről rövid összefoglaló került ki a birosag.hu-ra, videóval együtt.

A felvételen a Fővárosi Törvényszék kommunikációs tanácsadójaként megszólal többek között a primer hírforrási szerepet, a proaktívabb szemléletet sürgetve Takács Bence is.

Aki nem más, mint Az M5 csatorna műsorvezetője, és a Puskás Akadémia volt kommunikációs igazgatója, aki 2017-ben a kötcsei Polgári Pikniken odaadta élénk zöld színű ingjét a kormányfőnek, aki a sajátját pörkölttel ette le. Az Orbánra nem jellemző színű ruhadarab történetéről cikkek is születtek, például a 444 írta meg a történetét.

A  37 éves Takács Bence Ervinnek az interneten megtalálható önéletrajza szerint nincs kommunikációs végzettsége, tanulmányai szerint testnevelő-egészségtan tanár és előadóművész. Sportolóként 1994 és 2002 között a Csepel Evezős Klub igazolt versenyzője volt, és háromszoros országos bajnok, illetve háromszoros második és harmadik helyezett eredményeket ért el.

A sport mellett Takács Bence elvégezte a Magyar Színház Nemzeti Színiakadémiájának színész szakját, továbbá – ahogy írja – a Latinovits Zoltán Diákszínpad Örökös-tagja, meghívott színésze, a TF Műhely – Tehetséges Fiatalok Műhely- (kulturális egyesület) alapító tagja és 2002 óta zenés-irodalmi estek rendezője, közreműködője és versmondója.

Mindezek mellett a bírósági kommunikációs tanácsadó volt sportriporter a Duna TV-nél, illetve bemondóként dolgozott a Magyar Katolikus Rádiónál is.

Takács Bence a Testnevelési Egyetemen PhD-hallgatóként kutatja „a televízió szerepe a serdülőkorúak fizikai aktivitásában és egészségnevelésében” témáját. Ezzel kapcsolatos komplex vizsgáját idén március 28-án tartották meg. Témavezetője Szakály Sándor egyetemi tanár, a Veritas Intézet vezetője, aki „idegenrendészeti eljárásnak” titulálta a kamenyec-podolszki deportálásokat.

Szakálytól két éve még a kormány tagjai is elhatárolódtak, miután azt nyilatkozta, hogy a numerus clausus nem jogfosztó, hanem „jogkorlátozó törvény volt, miközben másoknak nagyobb lehetőséget biztosított”. A történész szakma tiltakozása ellenére Szakály Sándor ezt nemrég megismételte.

Pályáztatás nélkül nevezték ki

Kíváncsiak voltunk arra, hogy az egyik legnagyobb hazai bíróságnak, a Fővárosi Törvényszéknek Takács Bence milyen kommunikációs tanácsokat tud adni, ezért közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a törvényszéknek.

A Fővárosi Törvényszék elnöke, Polgárné Vida Judit tájékoztatásában azt közölte, hogy Takács Bencét megbízási szerződés alapján foglalkoztatják kommunikációs tanácsadóként.

A posztra nem írtak ki pályázatot, hanem bírósági szervezeten belüli kommunikációs szakember ajánlása alapján választották a médiából ismert tevékenységére, szakmai tapasztalatára és gyakorlatára tekintettel.

Mivel a Fővárosi Törvényszéknek van szervezeti egysége a sajtóval kapcsolatos feladatok ellátására, a közérdekű adatigénylésben kíváncsiak voltunk arra is, hogy miért kell külön kommunikációs tanácsadót megfizetni. Ezt az elnök azzal indokolta, hogy szükség van a törvényszék médiában való megjelenésének, sajtókommunikációja szakmaiságának erősítésére, támogatására.

Takács Bence a szerződés alapján nem csak támogatja a Fővárosi Törvényszék sajtókommunikációját, de közreműködik az információs anyagok elkészítésében és a bírák sajtóügyekkel kapcsolatos érzékenyítésében is, továbbá kapcsolatot tart a sajtóval és moderátori feladatokat lát el a Fővárosi Törvényszék rendezvényein.

A kikért szerződés alapján, ahhoz, hogy Takács Bence ellássa a kommunikációs tanácsadói megbízást, a Fővárosi Törvényszék „valamennyi adatot, információt, illetve dokumentumot, a Megbízott [azaz Takács Bence] rendelkezésére bocsát olyan időben, hogy az ne veszélyeztesse a Megbízott által a jelen szerződésben vállalt szolgáltatások határidőben való maradéktalan teljesítését.”

A szerződés nem specifikálja jobban, hogy a külsős tanácsadó milyen információkhoz férhet hozzá, de nehéz elképzelni, hogy a sajtóval úgy tartson kapcsolatot, hogy annak során ne ismerjen meg konkrét bírósági ügyekre vonatkozó információkat is – anélkül, hogy hivatalos személy lenne, így terhelnék a hivatalos személyek fokozott jogi kötelezettségei.

Ezért Takács Bence óránként 6 250 forint megbízási díjat kap, és munkájára a Fővárosi Törvényszék legfeljebb havi 160 órában tart igényt. Ha teljesen kitölti az óraszámát, ez havi legfeljebb bruttó egymillió forintot jelent, amiből még levonják az adót és a járulékokat. A szerződés 2018. október 15-től 2019. január 31-ig szól.

Takács Bence megbízási díja ily módon magasabb a bírók fizetésénél, így nem meglepő, hogy a Fővárosi Törvényszéken nem mindenki örül a kívülről jött kommunikációs tanácsadó érkezésének.

Csikász Brigitta

Címlapfotó: Orbán Viktor / Facebook

Megosztás