Közokirat-hamisítással vádolják a Berlusconinak 25 millió eurót kölcsönző magyar cég ügyvezetőjének üzlettársát

alfapapircegtabla

Nem létező angol céggel végrehajtott jogügyletek miatt ül vádlottak padján annak a férfinak az üzlettársa, aki rejtélyes módon adott kölcsön 25 millió eurót Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök érdekeltségébe tartozó cégnek. Az üzletember által több mint tíz évvel ezelőtt elkövetett közokirat-hamisítások ügyében még mindig nem zárult le a büntetőeljárás.

Tavaly november elején adta hírül a Blikk, hogy a szerkesztőségnél lévő dokumentumok tanúsága szerint egy rejtélyes, papírkereskedelemmel foglalkozó, évek óta veszteséges, offshore hátterű magyar cég, az Alfapapír Kft. 25 millió eurót (7,8 milliárd forintot) adott kölcsön 2011-ben az akkori olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi érdekeltségébe tartozó, szintén offshore hátterű cégnek.

Az Alfapapír részéről Róth György (George Roth) akkori ügyvezető írta alá a kölcsönszerződést. A Blikk úgy tudja, hogy Dmitrij Firtas ukrán oligarchától származtak az eurómilliók, aki akkoriban egy nagyszabású gázüzletről személyesen is tárgyalt az olasz miniszterelnökkel. A találkozón jelen volt Knopp András magyar üzletember is, aki 2009-ig Firtas delegáltja volt az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energia-Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vezetőségében.

Firtas és az Alfapapír Kft. kapcsolatát erősítő mozzanat, hogy másfél éve Karikás Dávid váltotta Róth Györgyöt az Alfapapír ügyvezetői posztján. Karikás 2011-ben a Firtas érdekeltségébe tartozó ciprusi Mabofi Holdings igazgatójaként tiltakozott a Mabofi által tulajdonolt EMFESZ eladása ellen.

Dmitrij Firtas 673 millió dolláros vagyonával az egyik leggazdagabb ukrán üzletember, ám 2009-ben vitatott körülmények között elveszítette az EMFESZ tulajdonjogát, 2014-ben pedig Knopp Andrással együtt gyanúsított lett egy 18,5 millió dolláros indiai vesztegetési ügyben.

Tavaly Ukrajnában is eljárások indultak Firtas ellen, Knopp András pedig jelenleg állítólag Moszkvában tartózkodik.

Cégjogi manőverek a fantomtulajdonossal

Az Átlátszó birtokába került vádirat tanúsága szerint a Berlusconit gálánsan 25 millió euróval kisegítő, és a pénzt a Blikk szerint vissza nem kérő Róth György magyar érdekeltségeiben évekkel ezelőtt több visszaélés történhetett, amelyek miatt Róth üzlettársa, Pintér János a vádlottak padjára került.

Pintér János megszűnt cég nevében teljesített milliós nagyságrendben banki befizetéseket, vásárolt meg nagy értékű céghányadot, vett részt taggyűlési határozatok törvénysértő meghozatalában a bírósági szakban lévő eljárás vádirata szerint. Ezekkel az ügyekkel kapcsolatban Róth Györgynek is tanúvallomást kellett tennie a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Pintér Jánost az ügyészség azzal vádolja, hogy a brit bejegyzésű First Empire Investment Ltd. (FEI) képviselőjeként számos jogügyletet bonyolított le azt követően, hogy 2003. április 29-én törölték a FEI-t az angol cégnyilvántartásból. Az érintett vállalkozásokban felbukkan Róth György, illetve a felesége is, de ők nem terheltek az ügyben.

A két férfi együttműködése cégbírósági adatok szerint több magyar vállalkozásban, köztük a Hazai Papír Kft-ben és a Fűzfői Papíripari Kft-ben is látható.

 

 

Az ügyészség által felrótt törvénysértő ügyletek között szerepel például az, hogy Pintér a FEI 2003-as megszűnése után másfél hónappal valótlan nyilatkozatot tett a PEP-Roll Papírfeldolgozó Kft. taggyűlésén arról, hogy a cégben tag FEI többségi irányítást biztosító befolyást szerzett. A valótlan adatokat a cégbíróság bejegyezte.

A PEP-Roll egy 2004. márciusi taggyűlésén törzstőke-emelésről szóló jegyzőkönyvet írt alá Pintér János a FEI nevében. A törzstőke befizetést a KDB Bank Rt. igazolta a cégbíróság felé, de a szigorú banki és pénzmosási szabályok ellenére nem észlelték a banknál azt, hogy a FEI-ről nincs 30 napnál nem régebbi cégkivonat csatolva.

2005. márciusában valótlan tartalmú taggyűlési jegyzőkönyvet adtak be a cégbíróságra a PEP-Roll Kft. nevében, és azt jelezték cégbíróság felé, hogy a FEI mintegy három millió forint névértékű üzletrészét egy magánszemélynek eladták. A cégbíróság ezeket a változásokat is bejegyezte.

Az akkor már megszűnt FEI 2004-ben eladta a Hazai Papír Kft-ben meglévő üzletrészét Róth Györgynek. Az ügylettel összefüggő iratokat készítő és ellenjegyző ügyvéd Róth felesége volt.

Az eljárás Pintér János ellen a közokirat-hamisítás mellett csalás gyanúja miatt is megindult, de vádat csak 2010-ben és csak közokirathamisítás miatt emeltek. A férfi a gyanúsítást nem fogadta el, panaszt nyújtott be a Legfőbb Ügyészségre, amely azonban alaptalannak találta és elutasította a fellebbezését.

A bíróság első fokon felmentette Pintért, de a másodfok ezt hatályon kívül helyezte, így a büntetőeljárás még mindig nem zárult le.

Az ügy érdekessége, hogy a törvénysértést igazoló angol cégbírósági dokumentumot első körben nem a magyar nyomozóhatóságok szerezték be, hanem az eljárás egyik sértettje, Minda Zoltán, aki 17 fontért váltotta ki a bizonyítékul szolgáló iratot az angol cégbíróságon.

A Legfelsőbb Ügyészség a törvénysértés miatt a Hazai Papír Kft. esetében a Fővárosi Főügyészséghez fordult. A Pintér, majd Róth érdekeltségébe tartozó cég hosszas felszámolás után 2013-ban megszűnt.

Van másik

Egy évekkel ezelőtti sajtóperben a FEI-vel kapcsolatban Pintér János úgy nyilatkozott, hogy az előtársaságként működött, és nem szűnt meg kétséget kizáróan.

A Legfőbb Ügyészség azonban nem osztja ezt az álláspontot, mert a cégbíróságot arról tájékoztatták, hogy az újraalapított FEI nem léphet fel a másik, hasonló nevű társaság nevében, mert a két külföldi cég neve, székhelye és cégjegyzékszáma nem azonos.

Az újraalapított cég neve csak egy „s” betűvel hosszabb a másiknál: First Empire Investments Ltd-nek keresztelték. A második angol vállalkozás 2004. júniusában jött létre, ennek ellenére már a bejegyzése előtt, 2004. márciusában megvette a balatonfűzfői Nitrokémia 2000 Rt. elhunyt igazgatósági elnökének cégbeli részesedését.

Az erről szóló sajtónyilatkozatában a FEI területi igazgatójaként Pintér János arról beszélt, hogy a pénzügyi befektetőnek Magyarországon két papíripari vállalatban, egy hulladék-hasznosítóban és egy kutatás-fejlesztő cégben van részesedése, de jelen van ingatlan-fejlesztésekben is.

Csikász Brigitta

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • szentjudas

  Adj Isten! Tessen mondani: itten még lehet szabadon kommentelni? Hát csak azért kérdem, mert a 444 mán követi a 888 és a pestistricik módiját, azaz öncenzúráz, vagy önceruzáz, vagy tudomisén, de mán ott is csak a hazugságot lehet megírni. No erre varjatok gombot. Úgy látszik kinéz nekik valamilyen fasza kis civil támogatás lázártól vagy felmatricázhatják a felcsút – boston – csillagbörtön vonalon közlekedő kisvasútat.

  Nem tom’ a 444 mé csinálja ezt, biztos sok önkényuralmi jelképet használtak a kommentelők, vagy tagadták a dinoszauroszuk 100 millió évvel ezelőtti holokausztját avagy mocskos kommentek jelentek meg nemes és nemzetes azon kiejelentéséről, hogy a filját minden kamasznak meg köllene nézni. Nem tom’ ki hogy van véle, de Koltai “Sose halunk meg”-jétűl nem kezdett el bizsregni a tartkóm, higy bíza már megint valami erősen ajánlott, mint a NER-t bevezető “nemzeti egyetértésről” szóló nyilatkozat….

  Hát én má teljesen össze vagyok zavarodva mint Kató néni a diegios fiúktúl! Alföldi, aki éppen szöulban rendez, meghát meleg is, meghát bizony talán Isten választott népéhez tartozik, ezzel együtt egyszerűen zseniális, de valahogy a magyar sajtó – köztük a 444 – nem kapta fel a hírt, bár az is igaz, hogy Alföldi nem ajánlja a magyar kamaszoknak kötelező “olvasmányként” a Szöuli Nemzeti Szinházban bemutatott darabját.

  Kedves Alföldi Róbert! Innen üzenem, hogy minden jót kívánok Önnek, s kedves Kutyusának. Kívánom, hogy humanista életszemléletőből eredő sokszínű művészetét minél szélesebb területen tudja megmutatni, öregbítve Magyarhon, s saját jó hírnevét. S kivánom azt, hogy vigyázzonk ránk külföldről is, Remélem egy darabig még üzenhetek önnek így, palackban.

  Kedves Átlátszó, köszönöm a lehetőséget a szabad kommenteléshez. Bár érzem, hogy fogy a levegő, azért valahogy megosztozunk rajta, amíg ezek az új földosztók elhúznak, igaz-e?!

 • Donald aki nem Trump

  az anyukba szakadhatott volna a fejük, ezeknek a gátlástalan tolvajoknak!

 • Constantine Wolf

  azt tudnám, hogy honnan fogják fenntartani a boltot, ha véget ér az eu-pénzes jó világ

 • János Dunai

  AGYASKA.HA INGYEN LETT VOLNA VAGY MÉG FIZETNÉNEK IS ERTE AKKOR SE ERDEKELNE SENKIT SE A MOSZEROTOK SE ÖK,MINKET A MUNKABER AZONNALI NETTÓ 1500 FT-RA EMELÉSE A LEGKISEBB ÁLLAMPOLGATRI JOGON JARO NYUGDIJ 100 EZER FORINTJA ES A 15 ÉV MUNKAVISZONY UTAN A 125 EZER A 25 ÉV UTAN 145 EZER A 35 ÉV UTAN A160EZER ES MAX.40 ÉV UTAN MINT ELSZAMOLHATOUTAN A 155 EZER ERDEKEL MINT ALAPNYUGDIJ.KÉSÖBB MINDENKI SPOROLHAT 30 -40 EV ALATT HOZZA DE MOST EZ JÁR HA NEM JAVUL A GHELYZET 30-40 ÉVIG ES UTANA LESZ KIFUTASA MINDENKINEK VAGY FELRETETT VAGY BEFEKTETETT PÉNZBOL CSAK TÖZSDERE NE TEGYE SENKI.MUNKASPÁRTOT VAGY HALÁL.A 27 EV BIZONYITOTTA HOGY SEMMIRE SE JÓK.BIZTOS VAGYOK BENNE HOGY A NATO KAMAT TÖZSDE BNYET UTAN A MUNKASPÁRT A KOZVETLEN ELSÖ EMBERVALASZTAST FELAJÁNLJA ES A NÉP A MEGVALASZTOTTAL FOLYAMATOS NÉPSZAVIVAL ELLENÖRZI MASODPERC ALAPON.EGY EMBER VISSZAHIVHATO MERT MI FELUGYELJUK DE EGY PARLAMEBNTI HORDA NEM MERT EGYMAST VEDIK A RABLÓK

 • Ernőné Pál

  ezeket a százmilliókat ki teszi zsebre?Biztos,hogy még két év múlva is a vizes vb pótmunkáit fizetjük.Valaki csókos azt mondja, hogy kellene nekem még egy százmilla,és láss csodát, rögtön drágul a vizes vb százmillával.

 • Mátay András

  Ezért akartak olimpiát is. Olimpia máshol lesz, de minden megépítettnek hozzá, ezért!!!