Pintér Sándor és a levéltitok: a belügyminiszter téved

Beküldte:
2012. január 6. péntek

A belügyminiszter szerint bűncselekmény történt, amikor az Európai Bizottság elnökének a magyar miniszterelnökhöz írt levelét egy újságíró közzétette. Az írásbeli kérdésre adott válaszban szinte sajnálkozva állapítja meg Pintér Sándor, hogy csak a magánindítvány hiánya miatt nem kerülhet sor a büntetőeljárás megindítására.

Sajnáljuk, Miniszter Úr, Ön téved.

A közzétett dokumentum egy közhatalmat gyakorló személy (Barroso) hivatalos levele egy másik közhatalmat gyakorló személynek (Orbán Viktornak), vagyis az teljes egészében közérdekű adatnak minősül. Aminek  a szabad terjesztéséhez még az Alaptörvény VI. cikk (2) bekezdése szerint is mindenkinek joga van, az fogalmilag nem lehet a levéltitok megsértése.

Kicsit úgy tűnik, hogy az Alkotmánybíróság decemberi, a sajtószabadságot védelmező döntését nem sikerült a kormányzatnak teljes mélységében átéreznie. Ahogyan a rendőrök alkotmánysértő módon fenyegették a hamis tanúzás következményeivel az atlatszo.hu főszerkesztőjét, ugyanúgy jogsértő lenne, ha a belügyminiszter álláspontjának megfelelve (akár még magánindítvány esetén is) eljárást indítana a rendőrség a Barroso-levél kiszivárgása miatt. De mindkét lehetőség kiválóan alkalmas arra, hogy elrettentse a sajtót attól, ami a dolga. Hogy a közügyekben a nyilvánosságot tájékoztassa.

 

Bejegyezte: 2012. január 6. péntek
Kategóriák:Cikkek,Vélemény. A bejegyzésre érkezett válaszok követése: RSS 2.0. Erre a bejegyzésre válaszolhat vagy visszakövetést adhat

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz az atlatszo.hu facebook-csoportjához !

Oszd meg

Google hirdetés

Hozzászólások a fészbúkon

hozzászólás

Disqus reakciók

 • http://www.facebook.com/koncsos.ervin Koncsos Ervin

  ez a bugyuta vádaskodás nem rettenthet el egy sajtóst sem. :)

 • http://www.facebook.com/people/László-Rochy/100000840077701 László Rochy

  Ki az a rohadt komenista, aki azt állítja, hogy ebben a kormányban tévedhet valaki!

 • http://www.facebook.com/people/Kovács-László/694955505 Kovács László

  Én azt gondolom, hogy egy európai gondolkodású felelősség teljes úriember (Baroso) levele egy köztörvényes bűnözőnek (Orbán), semmiképpen sem minősíthető titoknak. Inkább az alvilág szempontjából lehet titkos, ezért rinyál a maffiózó Pintér. Azért döbbenetes ez a felállás. Mintha a Corleone család egyik Donja lenne a belügyminiszter, a keresztapa meg a Vitykó. Mit is várunk tőlük. Azt meg ne is reméljük, hogy ezt a bűnbandát demokratikus eszközökkel eltávolíthatjuk.

 • http://www.facebook.com/people/Tibor-Ivanszky/649915599 Tibor Ivanszky

  100 generációra való vagyont hozott össze, miért osztogatja az észt még itt? Lehetne király egy távoli egzotikus szigeten ás itt kevesebb lenne az egy főre jutó hányinger.

 • T7

  A mindenki által szeretett Sanyi bácsi miért nem P. Hajnalka nevű lányával foglalkozik? Szvsz jobban rászorulna a leányzó az Eclipse ügy kapcsán…

 • Naki

  Ne csodálkozzon senki sem, minden nép olyan kormányt érdemel…