Ciprus

A ciprusi elnök ügyvédi irodája is közreműködhetett az orosz „Trojka-pénzmosodában”

A ciprusi elnök is belekeveredhetett a Trojka-pénzmosodába, derítette ki a korrupcióval és szervezett bűnözéssel foglalkozó újságírókat tömörítő szervezet, az OCCRP. A tényfeltárók nyomozása szerint Ciprus elnökeként Nicos Anastasiades igyekezett minél szorosabbra fűzni országa kapcsolatait Oroszországgal, miközben Ciprust folyamatos nemzetközi bírálat érte a túl laza pénzügyi ellenőrzések, és a pénzmosás elleni helyi erőfeszítések elégtelensége miatt.

Évekkel 2013-as megválasztása előtt egy Anastasiades által alapított és részben tulajdonolt ügyvédi iroda, melyben akkoriban ő is partner volt, olyan üzleteken is dolgozott, melyek Putyin orosz elnök egyik barátjához és egy különféle pénzügyi bűncselekmények elkövetésére használt céghálóhoz kapcsolódtak.

Elnöki kinevezése előtt Anastasiades kilépett ebből a cégből, a Nicos Chr. Anastasiades and Partners LLC-ből. Ugyanakkor két lánya a mai napig partner ennél az ügyvédi irodánál, s az épületben (ahol ezen a cégen kívül egyetlen más bérlő van) neki magának is van saját irodája.

Az OCCRP és a 15min.lt portál megszerezte egy azóta megszűnt litván bank, az Ukio Bankas egyes dokumentumait, és miután az iratokat az OCCRP, az IRPI (Investigative Reporting Project Italy), és a Global Witness nevű szervezetek megvizsgálták kiderült, hogy a fenti ügyvédi iroda olyan megállapodások létrehozásában vett részt, melyek orosz pénzek mozgatását szolgálták az ügyvédi iroda által alapított és kapcsolódó fantomcégek között.

Utóbbiak közül kettő —a Batherm Ventures Ltd. és a Matias Co Ltd. — nyakig benne volt a Trojka-botrányban, mely során 2006 és 2013 között egy fantomcég-hálózat legalább 4,6 milliárd dollárnyi vagyont rejthetett el, ezzel segítve bizonyos adóelkerülési és pénzmosási műveleteket. A Batherm és a Matias több, mint 323 millió dollárt folyatott a rendszerbe különböző, többnyire eddig ismeretlen indokokkal.

Egy mérgező fa gyökerei

A Batherm Ventures Ltd. nevű céget a Brit Virgin-szigeteken jegyezték be 2006 végén. E céget azért hozták létre, hogy a ciprusi elnök volt ügyvédi irodájának eszköze lehessen: a Batherm igazgatója, Stathis Lemis az iroda ügyvezetést ellátó tagja, Theophanis Philippou pedig, a másik ügyvezetést ellátó tag szintén úgy szerepel a Batherm dokumentumaiban, mint Lemis meghatalmazottja; s a Batherm által végrehajtott banki utalások az ügyvédi iroda nevében történtek. Amikor a Batherm-et 2017-ben felszámolták, a cég egyik vezető jogászát nevezték ki felszámolónak. (Ezzel kapcsolatban az újságírók Lemis és Philippou véleményét is kérték, de egyikük sem reagált a megkeresésekre.)

A Batherm összesen 96 millió dollárt utalt a Virgin-szigeteki fantomcégnek, a Delco Networks S.A.-nak 2007 és 2008-ban. A litván banki iratok szerint ezeket az utalásokat egy “részvételi megállapodás”-ra hivatkozva utalták a Delco-nak, arra kötelezve a céget, hogy meghatározott eszközökbe fektetve mossa tisztára a pénzt.

A Batherm/Delco megálapodás itt elérhető.

A Delco az egyike annak a 75 cégnek, melyek a Trojka-pénzmosoda néven ismert hálózatot alkotják. A cég tranzakciói között szerepel a Rosznyeft energiavállalat 70 ezer részvényének az International Media Overseas nevű cégtől történő megvásárlása 2008-ban. Utóbbi cég pedig a híres csellóművészhez, Szergej Rolduginhoz köthető, aki Putyin régi barátjaként ismert, s akit sokan az orosz elnök strómanjának tekintenek. A Roldugin-féle céghez több, mint 800 ezer dollár került a tranzakció során.

Trojka-botrány: orosz bank működtetett egy dollármilliárdokat tisztára mosó offshore-hálót

Újabb, moszkvai székhelyű pénzmosodát leplezett le a szarajevói székhelyű OCCRP és partnerhálózata. Ez már az OCCRP által leleplezett negyedik, és az eddigi legnagyobb pénzmosoda-botrány. A legutóbbi, az azeri feketekassza működését leleplező cikksorozatban a szervezet magyar partnere az Átlátszó volt; ekkor derült fény arra, hogy Magyarországra is érkezett kilencmillió dollár az azeri pénzmosodán keresztül.

A Delco az orosz kormánytól a Magnitszkij-botrány során ellopott 2,2 millió dollár mozgatásában is közreműködött. Szergej Magnitszkij orosz ügyvéd egy 230 millió dolláros adócsalást leplezett le. Ezt követően letartóztatták, majd – 37 évesen –meghalt a börtönben, ahol az a rendőrség bántalmazta, akik ellen korábban lopás miatt feljelentést tett. Az orosz hatóságok megpróbálták az Ermitázs Befektetési Alapra kenni az ügyet, de az OCCRP és mások nyomozása kiderítette, hogy az Ermitázs épp, hogy nem az okozója, hanem ellenkezőleg, az áldozata volt a csalásnak.

Ölettek-e adójogászt Putyinék? Könyvet írt a Magnyitszkij-ügyet kirobbantó spekuláns

Hogyan csinált a Putyin-rezsim emberijog-védőt egy kőkemény amerikai-brit kapitalistából? Mi az igazság a befektető orosz ügyvédje halálesete ügyében? Mi történik azokkal, akik ujjat húznak az orosz oligarchákkal?

Abramov színre lép

A litván banki dokumentumokkal együtt kiszivárogtatott iratok alapján valószínűsíthető a Batherm és kapcsolódó cégeinek tulajdonosi köre.

A Matias alapítási iratai itt elérhetők.

A cég egyik leányvállalatát, a Matias Co Ltd.-et, Anastasiades korábbi ügyvédi irodájánál alapították. A Matias első igazgatója és tulajdonosa az Imperium Nominees Ltd. nevű cég volt, amely jelenleg fele-fele arányban Philippou és Lemis, az ügyvédi iroda két, ügyvezetést ellátó tagjának, valamint Anastasiades elnök két lányának, Elsának és Inonak a tulajdona. (Az OCCRP megkeresésére sem Elsa, sem Ino, sem az Imperium Nominees képviselője nem reagált.)

Az Energosztrojinveszt Holding vételi szerződése itt megtekinthető.

A kiszivárgott szerződések szerint 2007-ben a Batherm és a Matias megállapodott, hogy közösen megveszik az Energosztrojinveszt Holdingot, ami akkoriban Oroszország legjelentősebb elektromos hálózat-, és hőerőmű-építője volt. A négy évvel később 2 milliárd dollárra becsült értékű cégért a nagyon nyomott vételi árat, 220 millió dollárt, a Gotland Industrial Inc.-nak, a Trojka-pénzmosoda egyik fő cégének fizették ki.

Az Energosztroj akkori tulajdonosa, Andrej Rappoport az orosz milliárdost, Alexander Abramovot nevezte meg vevőként, ezzel azt sugallva, hogy Abramov áll a Batherm és a Matias mögött is. Az Ukio bank iratai alátámasztják Abramov és az Anastasiades ügyvédi iroda részvételét az ügyletben.

A fizikus végzettségű Abramov fém- és szénexportból szerezte a vagyonát még a 90-es években, s jelenleg a nemzetközi szinten is jelentős, londoni székhelyű acélgyártó vállalat, az Evraz vezetője és jelentős részben a tulajdonosa. Az Energosztroj értékesítésének a dokumentumai között található egy garancia-nyilatkozat, mely szerint a részben Abramov által tulajdonolt Crosland Global Ltd nevű ciprusi cég átveszi bizonyos kötelezettségeit a Batherm és a Matias cégeknek. (A Matias nem sokkal később egy másik orosz energiacéget, a SzojuzEnergoEngineering-et is megvette.)

Abramov, aki akkoriban Oroszország leggazdagabb embere volt, az Anastasiades & Partners ügyfelei közé tartozott. A ciprusi belügyminisztérium egyik volt hivatalnoka szerint ez az ügyvédi iroda képviselte Abramovot a ciprusi állampolgársági kérelmének intézése során. 2010.július 21-én Abramov meg is kapta a ciprusi útlevelet “a Ciprusi Köztársaságnak tett szolgálataiért”, szabadabb mozgást szerezve ezzel magának az EU pénzügyi piacain is.

A ciprusi belügyminiszter akkor az ország érdekeivel igazolta a döntést. Az azóta felmerült biztonsági, pénzmosással és adóelkerüléssel kapcsolatos aggályok miatt az ilyen letelepedési programokat most már nagy figyelemmel kíséri az Európai Bizottság.

Aranyvízumok és letelepedési kötvények: a gazdagok számára nyitva vannak a határok

Ha a világnak bármely pontján élhetnél, akkor melyik országot választanád? Ki ne játszott volna még el ezzel a gondolattal? Nos, a leggazdagabbak egyre bővülő rétege számára mindez ma már nem csak játék, hanem a valóság. A pénzért letelepedési jogot kínáló „aranyvízumot” több mint három évtizede találta ki a Karib-tengeri szigetállam, St.

Ciprus a prés alatt

Anastasiades elnök a hivatalba lépésétől kezdve igyekezett közeledni Putyinhoz, miközben országát folyamatos nemzetközi bírálat érte a túl laza pénzügyi ellenőrzések miatt, és mert az ország az orosz pénzek tisztára mosására használt helyszínként szerzett hírnevet. Anastasiades elnöksége alatt történt, hogy Ciprus az egyik első uniós tagállamként ellenezte a Krím-félsziget 2014-es elfoglalása miatt Oroszország ellen bevezetett szankciókat. Ciprus az Ermitázs Tőkealap és Bill Browder “elintézésében” is segített Oroszországnak, míg végül vonakodva ugyan, de 2018. októberében nemzetközi nyomásra felfüggesztette ezt az együttműködést.

Anastasiadesnek azért a kezdetektől fogva okoztak kellemetlenséget az orosz-ciprusi kapcsolatok, egy idő után például kénytelen volt szigorúbb pénzmosás-elleni szabályokat bevezettetni az országban. Még elnöki pályája elején robbant ki botrány amiatt, hogy kiterjedt családjának tagjai 21,5 millió eurót utaltak külföldre a pénzügyi válság kitörése előtt pár nappal, azt sejtetve ezzel a lépéssel, hogy valaki előre figyelmeztethette őket. Érdekes módon az Anastasiades ügyvédi irodának is sikerült épp időben kimentenie a pénzét a két legnagyobb ciprusi bankból.

Az EU és az Egyesült Államok azóta is folyamatosan igyekszik elérni a ciprusi kormánynál, hogy tovább szigorítsák a vonatkozó rendelkezéseket az országban az Oroszországgal fenntartott túl szoros kapcsolat miatt.

Dr. K különös esete és az offshore cégek által foglyul ejtett állam

A köztiszteletben álló ciprusi ügyvéd, Kiprosz Kriszosztomidesz irodája úgy amerikai, mind orosz és ukrán üzletemberek számára is névtelenséget biztosít. Dr. K jól példázza, hogy miképp vergődik nemzetközi bűnszövetkezetek hálójában a pénzügyi szolgáltatásairól ismert szigetország.

A ciprusi kormány szóvivője, Prodromos Prodromou a cikk megjelenése után rágalmazásnak nevezte az OCCRP augusztus 14-én közzétett, fent ismertetett cikkét arról, hogy a Nicos Anastasiades ciprusi elnök által alapított és korábban résztulajdonolt ügyvédi iroda a Trojka-pénzmosodaként ismert fantomcég-hálózat működtetését segítette volna. Az OCCRP fenntartja az állításait és sajnálatát fejezte ki, hogy az érintettek nem akartak nyilatkozni a témáról a cikk megjelenése előtt.

Az eredeti cikket itt lehet elolvasni, fordította Horn Gabriella

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás