Brazília

Pénzmosás és bérgyilkosok: máris hatalmas botrányba keveredett az új brazil elnök

Kispályás korrupciós ügyként indult, de idővel a szervezett bűnözés árnyai, és profi bérgyilkosok is felbukkantak abban az egyre dagadó botrányban, amelynek központi szereplője Flávio Bolsonaro, a január elsején beiktatott brazil elnök legidősebb fia. Orbán Viktor újdonsült példaképe, a politikát eddig családi bizniszként űző szélsőjobbos Jair Bolsonaro klánja egyelőre nem túl meggyőzően védekezik a vádakkal szemben, pedig a szálak már a Marielle Franco képviselőnő tavalyi meggyilkolásával gyanúsított banda vezéréig vezetnek. 

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Jair Bolsonaro első fontos nemzetközi randevúján, Davosban arra készült, hogy mindent bevet a nemzetközi befektetők megnyerése érdekében. Az elődökhöz képest hosszabb ideig, 4 napig Svájcban maradó újdonsült brazil elnök 5 kormánytaggal érkezett, köztük a máris sztárként kezelt Paulo Guedes gazdasági miniszterrel, és a korrupció elleni harc nemzeti fenegyerekének tartott Sergio Moróval. Utóbbi többek között azzal lett világhírű, hogy rács mögé juttatta Brazília legnépszerűbb politikusát, Luiz Inácio Lula da Silvát, aki 2003-tól 10 éven át ült az elnöki székben.

A davosi randevú azonban felemás módon alakult, ugyanis Bolsonaro az utolsó pillanatban lemondta a legfontosabb sajtótájékoztatóját. Fáradtságra, illetve az „újságírók amatőrizmusára” hivatkozva, a valóságban pedig feltehetően azért, mert az elnök és miniszterei nem mertek szembesülni azokkal a kérdésekkel, amelyek egy tavaly év végére kibontakozó, és egyre eszkalálódó botrányt firtattak volna.

A gyanú elsősorban a Bolsonaro-klán másik politikus tagját, a szenátori székét elvileg február elsején elfoglaló Flávio Bolsonarót, az elnök legidősebb fiát érinti.

Egy még 2017 novemberében indult nyomozásról van szó, amelyet a szövetségi adóhivatal pénzmosás ellen létrejött szervezete, a COAF indított, és amelyben jelenleg 27 képviselő és 75 parlamenti asszisztens érintett.

Bolsonaro öt gyermeke közül három fia máris jelentős politikai karriert tud maga mögött: Carlos, a legfiatalabb önkormányzati képviselő, Eduardo 2015 óta szövetségi honatya, a 37 éves Flávio pedig 15 éven át volt Rio de Janeiro állam parlamenti képviselője, mielőtt tavaly elindult volna a szenátusi választáson. Természetesen mindhárman aktív szerepet vállaltak édesapjuk tavalyi kampányában is, és ketten Davosba is elkísérték, igaz hivatalos cím nélkül.

Flávio és Queiroz Jair Bolsonaro hírhedt mozdulatát utánozva, lövöldözést imitálnak; kép forrása: Folha de S.Paulo.

Flávio szempontjából a jelenlegi ügy kulcsszereplője egy volt rendőr, Fabrício Queiroz, a Bolsonaro-família réges-régi barátja, aki Flávio sofőrje, testőre, illetve parlamenti asszisztense is volt egészen tavaly őszig.

A sajtóban még tavaly decemberben megjelent információk szerint Queiroz bankszámláján gyanús tranzakciók tűntek fel 2016 és 2017 között, összesen 1,2 millió reál (280 ezer euró, csaknem 89 millió forint értékben), miközben a férfi havi jövedelme 5.300 euró körül alakult. A furcsa tranzakciók között akadnak készpénzes és csekkes be- és kifizetések is, például egy 6.000 eurós betét a jelenlegi elnök feleségének bankszámlájára.

Queiroz lánya – aki két éven át Jair Bolsonaro asszisztense volt Brazíliavárosban – egy másik gyanús betéthez adta a nevét, és akárcsak apja, nem jelent meg az idézések alkalmával. Mindketten október 15-én, a szélsőjobboldali jelölt választási győzelme előtt két héttel léptek ki a Bolsonarók alkalmazásából.

Fabricio Queiroz december 28-án úgy nyilatkozott az SBT tévécsatornának, hogy betegsége miatt nem tehetett eleget az igazságszolgáltatás felszólításának; majd azon a klinikán tűnt fel, állítása szerint daganatos betegsége miatt, ahol Bolsonaro tavaly a kampány utolsó heteit töltötte, miután egy meetingen megkéselték.

A kórház nagyon is drágának tűnik Queiroz jövedelméhez képest, állapította meg a sajtó, amelynek nyomozása szerint a férfi Rio de Janeiro egyik szegényebb, nyugati negyedben él egy szerény lakásban, és két olcsóbb kocsija van, ami megintcsak furcsa ahhoz képest, hogy a televíziónak azt állította, üzletember is, aki autók adásvételével foglalkozik.

Flávio Bolsonarónak január közepére sikerült elérnie a Legfelsőbb Bíróságnál a Queiroz elleni eljárás átmeneti felfüggesztését, és apja davosi útjának előestéjén úgy nyilatkozott az evangéliumi keresztény Record tévécsatornán, hogy üldöztetés áldozata, rajta keresztül apját célozzák.

A csatornáról még Bolsonaro kampánya idején írtunk hosszabban: az ország második legnagyobb médiacsoportjáról van szó, a tulajdonos Macedo-család pátriárkája, Edir Macedo alapította 40 évvel ezelőtt az Isteni Királyság Univerzális Egyházát, amelynek mintegy 9 millió híve van a világban.

Miközben Bolsonaro betegségére hivatkozva egyszer sem állt ki vitázni ellenfeleivel a választás előtt, épp az utolsó tévés vita közben adott alákérdezős interjút Macedo tévéjében, aki egyébként nagy lökést adott kampányának már korábban, mikor bejelentette, hogy rá szavazna.

 

A szélsőjobbos Bolsonaro győzelme zárójelbe teheti Brazília három évtizedes demokratikus korszakát

Kényelmes fölénnyel, 55 százalékkal nyerte a vasárnapi elnökválasztást Brazíliában Jair Bolsonaro, és ezzel újabb jelentős trófeát könyvelhet el a szerte a világban erősödni látszó szélsőjobbos trend. Latin-Amerika legnépesebb, fiatal demokráciáját januártól egy különösen szélsőséges figura, a gyűlöletbeszédben élen járó, a diktatúrát éltető volt katona vezetheti.

Flávio most arról szeretné meggyőzni a Legfelsőbb Bíróságot, hogy szenátori mandátuma biztosítson számára immunitást – az érvelés még egyes Bolsonaro-híveknél s kiverte a biztosítékot, hiszen a kampány alatt éppenséggel a korrupció elleni könyörtelen fellépés és saját makulátlansága volt az elnökjelölt egyik legfőbb érve. Akkortájt még bőszen ostorozta azokat a politikusokat, akik a szövetségi parlamenti immunitás mögé bújva őrzik meg büntetlenségüket.

Közben egyre terhelőbb információk láttak napvilágot a COAF nyomozásából: kiderült, hogy Queiroz számláján jóval magasabb összeg, mintegy 7 millió real fordult meg, majd az is napvilágot látott – épp a davosi utazás előestéjén –, hogy az újdonsült szenátor bankszámláján 2017 júniusa és júliusa között 48 készpénzbefizetést regisztráltak, egyenként 500 euró értékben.

Az érintettek, különösképp a Bolsonarók viselkedése csak rontott a helyzeten. Az elnök egy barátjának adott kölcsönnel magyarázta a felesége számlájára került 6.000 eurónyi összeget, Flávio volt sofőrjéhez hasonlóan nem jelent meg az idézésen, majd egy olyan privilégiumért kezdett kilincselni a Legfelsőbb Bíróságon, amely – lévén még nem is lépett hivatalba szenátorként – legalábbis problematikus.

Az illetékes bíró február 1-től dönthet arról, hogy folytatódjék-e a nyomozás – a Dilma Roussef volt elnöknő vitatott impeachmentjét lehetővé tevő Legfelsőbb Bíróság most bizonyíthatja, mennyire független a politikai hatalomtól.

A sajtó egyébként már régen szeretné tudni, milyen forrásból tettek szert a Bolsonarók olyan vagyontárgyakra, mint pl. a Folha de Sao Paulo napilap által egy éve összeszámolt 15 ingatlan. A jelölt nem válaszolt az újság ezzel kapcsolatos érdeklődésére.

Első körben mindez leginkább egy klasszikus sikkasztási sémának tűnt, amelyben a politikusok fiktív alkalmazottakat tartanak közpénzből, majd ezek jövedelme részben visszaszivárog hozzájuk – Brazíliában untig ismert képlet. Az összegek növekedése viszont felvetette annak lehetőségét, hogy pénzmosás és valamilyen más illegális tevékenység is szerepet játszhat az ügyben, azaz a gyanú szintet lépett.

Múlt héten pedig még ennél is komolyabb vád került elő. Január 22-én a rendőrség Rio nyugati részében letartóztatott több személyt, akik a város egyik legfontosabb milíciájának, a Rio das Pedras-nak tagjai.

Ezeknek a nagyrészt volt, vagy akár jelenleg is aktív rendőrökből, biztonsági cégek dolgozóiból, esetleg katonákból álló paramilitáris csoportoknak az eredeti célja a favelákat uraló maffiák elleni küzdelem lett volna, de idővel, ha lehet, még nagyobb veszélyt jelentettek a lakosságra, mint a drogbandák.

A milíciák, bár kiveszik részüket az illegális bizniszekből, sanyargatják, zsarolják és alkalmasint gyilkolják a civileket, egyúttal élvezik az állami intézmények hallgatólagos vagy nyílt támogatását, mintha megoldást jelentenének a droghálózatokkal szemben.

Tevékenységükből gyakran húznak hasznot különféle formában a politikusok is, akik gyakran azért sem tudnak vagy akarnak változtatni ezen a helyzeten, mert vagy maguk/feletteseik is érintettek, vagy mert szavazatokat hoz nekik az erőszak.

A rendőri akció egyik célja az volt, hogy kézre kerítsék egy hírhedt bérgyilkos csoport, az Escritório de Crime tagjait, akiket azzal gyanúsítanak, hogy 2018 márciusában részt vettek egy aktivistaként és politikusként egyaránt a favelák lakóinak életesélyeiért, méltóságáért küzdő riói képviselőnő, Marielle Franco meggyilkolásában.

Ahogy Franco halálakor írtuk, a fekete, homoszexuális baloldali aktivistaként ismertté és rendkívül népszerűvé vált fiatal nő egész pályáját meghatározta az erőszak, a rendőri túlkapások és a milíciák hatalma elleni módszeres küzdelem.

Ki ölte meg Marielle Francót?

Világtérkép Kövess minket vagy lépj velünk kapcsolatba itt! „Ezek a golyók a népet célozták; a gyász változzon át küzdelemmé; Marielle Franco, jelen!” – ilyen és hasonló szlogenek voltak hallhatóak március 15-én Rio de Janeiro óriási tömegtől feketéllő utcáin, akárcsak a további jó tucat regionális fővárosban szervezett tüntetéseken.


Franco már 2008-ban részt vett szakértőként egy bizottságban, amely a riói szegénynegyedekben működő milíciákkal kapcsolatban vizsgálódott. Akkor 118 milíciát találtak, és 226 embert fel is jelentettek, köztük 67 rendőrt. Halála előtt egy nappal is egy fiatal fiú meggyilkolása ellen tiltakozott, akit a rendőrök lőttek le, állításuk szerint azért, mert nem állt meg egy checkpointnál, de még a holttestét sem szállították el.

Január közepén a The Intercept portál hozta nyilvánosságra, hogy több tanú is a riói katonai rendőrség elitalakulata, a BOPE egy korábbi tagját vádolja Marielle Franco megölésével, amiben a BOPE két másik tagja is közreműködött volna. A múlt keddi rendőri akcióban a fő gyanúsítottat nem sikerült letartóztatni, de neve már nyilvános lett.

Adriano Magalhães da Nóbrega, aki a feltételezések szerint szerint az Escritório de Crime vezetője, azóta is szabadlábon van. A rendőrségtől azért kellett távoznia, mert a város egyik legfontosabb bűnszervezetének kezdett dolgozni, azóta teljes állásban „zsoldosként” keresi a kenyerét.

A tanúvallomások alapján ő volt, aki meghúzta a ravaszt Marielle és sofőrje meggyilkolásakor, miközben, az O Globo újság információi szerint közeli családtagjai, anyja és felesége is Flávio Bolsonaro kabinetjében dolgoztak – csaknem egy évtizeden át, egészen tavaly novemberig.

Nóbrega két gyanús befizetéshez is köthető Queiroz számláján, és a hab a tortán: ő, akárcsak a keddi rajtaütésen elfogott kollégája, Ronald Paulo Alvez Pereira az állami parlament által adható legmagasabb kitüntetésben részesültek 2003-ban, illetve 2004-ben. A felterjesztő történetesen épp Flávio Bolsonaro volt.

A Folha de S. Paulo egy részletes grafikán foglalta össze a sűrűsödő kapcsolatrendszert, ahol az is látható, hogy Queiroz felesége és másik lánya, Evelyn is dolgozott Fláviónak, míg Nathalia az elnök és fia tanácsadója is volt. Apjuk pedig egykor együtt szolgált Adriano da Nóbregával.

Ezeknek az információknak alapján már nem egy átlagos korrupciós ügyről van szó a sok száz közül, amelyet az utóbbi években feltárt az igazságszolgáltatás: ritkán fordul ugyanis elő, hogy egy bűnszervezet tagjai közvetlen kapcsolatba hozhatók a legmagasabb állami vezetőkkel.

Ahogy a The Intercept szerkesztője, Glenn Greenwald alábbi videójából is kiderül, Flávio Bolsonaro apjához hasonlóan számtalanszor kiállt a milíciák mellett, sőt még egy törvényjavaslatot is jegyzett a legalizálásuk érdekében.

Flávio volt az egyetlen helyi képviselő, aki nem vett részt Marielle Franco temetésén, de ami talán még ennél is megdöbbentőbb, egy, a milíciák ellen fellépő bírónő meggyilkolása után azt írta a Twitteren, hogy „Isten nyugosztalja, de az az abszurd és nevetséges mód, ahogy a rendőrtiszteket megszégyenítette a kihallgatások közben, sok ellenséget szerzett neki.

(Greenwald férje egyébként Marielle párttársa, David Miranda, aki a napokban lépett a baloldali Szocializmus és Szabadság Párt (Partido Socialismo e Liberdade, PSOL) másik közismert meleg politikusának nyomdokaiba. Jean Wyllys, a brazil Kongresszus első, és eleddig egyetlen nyíltan meleg képviselője néhány napja jelentette be, hogy a halálos fenyegetések miatt nem tér vissza hazájába, és lemond képviselői mandátumáról.

Az LMBTQ-emberek helyzetében, ahogy korábban írtuk, gyökeres változást hozott a nyíltan gyűlöletkeltő Bolsonaro megválasztása. Bár az országban már évek óta növekszik a nemi kisebbségek elleni agresszió: 2017-ben legalább 445 halálos áldozata volt a homofóbiának Brazíliában, ami 30% emelkedés az előző évhez képest.)

Egyelőre teljesen bizonytalan, hogyan kezelheti mindezt Jair Bolsonaro, hogyan lép Sergio Moro az igazságügyi tárca élén, és mit kezd a helyzettel az igazságszolgáltatás.

A befektetőket és gazdasági köröket eddig sem zavarta, hogy egy szélsőséges ultra elnökli Brazíliát, amennyiben Paulo Gedes gazdasági programja biztosítja, hogy (sok) pénzt lehet keresni, és a természeti kincsek korlátlan kitermelése elől is elhárulnak a maradék akadályok.

A piacok ünneplik, a brazil elitek bizakodva várják a szélsőjobbos Bolsonaro végső győzelmét

Brazília hajszálnyira van attól, hogy egy szélsőségesen demagóg és nem túl intelligens macsó ultra kerüljön az elnöki székbe: az elmúlt évtizedekben leginkább gyűlölködő, uszító mondásairól és a katonai diktatúra iránti csodálatáról hírhedt ex-katona, Jair Bolsonaro 17 pontos előnyét ugyanis nagyon nehéz lesz behozni az alig 3 hét múlva, október 28-án esedékes második fordulóban.


Más kérdés, hogy a parlamentben amúgy is roppant kevés (513-ból 52) saját képviselővel rendelkező Bolsonarót vajon meggyengítheti-e annyira az ügy, hogy hívei többsége elpártoljon tőle, vagy hogy kiszolgáltatottá váljon más hatalmi centrumoknak, lobbiknak. Illetve a brazil törvényhozásban hagyományos zsarolásoknak és korrupt egyezkedéseknek – azaz éppenséggel annak a „régi politikának”, amely Lulát is a börtönbe segítette, és amelynek az elnök, akárcsak korunk „elitellenes” retorikával próbálkozó más politikusai, a kampányában hadat üzent.

Ami bizonyos, hogy a Bolsonaro-klánban eddig családi bizniszként űzött politika most előkerült szennyese még furcsább színezetet ad annak a lelkesedésnek, amellyel a magyar miniszterelnök állt ki több ízben is a saját honfitársairól számos alkalommal megalázó és gyűlöletkeltő módon nyilatkozó, nem egyszer az erőszakra is nyíltan buzdító volt katona mellett.

Orbán Viktor január elsején részt vett Bolsonaro beiktatási ceremóniáján, a hónap közepén pedig sajtótájékoztatón méltatta az új brazil rezsimet:

Például a modern kereszténydemokrácia most itt, Európában leginkább alkalmasnak tűnő definícióját az ember Brazíliában találja meg, és nem Európában, ahol a brazil elnök, ha átfordítom kulturálisan a választási üzenetét magyarra, akkor valami olyasmit mondott, hogy Brazília – ami a mi esetünkben persze Magyarországot jelenti, hogy Magyarország – mindenek előtt, és Isten mindannyiunk fölött.

Dobsi Viktória

Kiemelt kép: Jair Bolsonaro két fia társágában, balra Flávio, Rio állam képviselője, jobbra Eduardo, a Nemzeti Kongresszus alsóházának tagja. (Forrás: Flávio Facebook-oldala)

Megosztás