Litvánia

Saját bankját „rabolta ki” egy litván milliárdos, majd Oroszországba szökött

A litván Vlagyimir Romanov több mint négy évvel ezelőtt szökött Oroszországba, és a nyomozók azóta próbálják visszaszerezni a pénzt, amit Romanov vélhetően saját bankjától, az Ukio Bankastól lopott el. A Paradise Papers-botrányban kiszivárgott dokumentumok nyújtanak betekintést az ügybe. Egy jelentős összeg egy bonyolult céghálón, egy londoni ingatlanon keresztül került orosz körök kezébe. 

Év végi támogatási kampány

Romanov sokáig a litván pénzügyi világ egyik legszínesebb személyisége volt. Volt egy skót futballklubja és egy litván kosárlabdacsapata is. Politikai pártot is alapított, amely a 2012-es parlamenti választásokon a szavazatok 0,25 százalékát szerezte meg, és ezzel utolsó lett.

Romanov a bankszektorban gazdagodott meg. Litvániai bankja, az Ukio Bankas számos pénzmosási ügyben felbukkant, és a bank állítólag abban az orosz pénzmosási botrányban is szerepet játszott, amelyet az azóta elhunyt Szergej Magnyitszkij szellőztetett meg.

Az Ukio 2013-ban lett igazán hírhedt, amikor a litván jegybank visszavonta az engedélyét és átvette a bank irányítását.

Bűnügyi nyomozás indult sikkasztás gyanújával, Romanov pedig Oroszországba ment, ahol menedékjogot kapott.

A litván jegybank azzal érvelt a beavatkozás mellett, hogy az Ukio Bankas megkárosította a részvényeseit. A hatóságok attól tartottak, hogy az egyébként is az összeomlás szélén álló pénzügyi intézményt annak vezetői módszeresen kifosztják.

Az Ukio Bankas 2016-ban, a Panama Papers nyilvánosságra kerülésekor ismét bekerült a hírekbe. A kiszivárgott dokumentumok szerint Putyin rejtélyes módon meggazdagodó, közeli barátjához, Szergej Roldugyinhoz köthető offshore cégek is használták a litván bank szolgáltatásait.

Litván lakóparkra adott hitelből londoni palota lett

Daniliskesnek hívják azt a Vilnius melletti területet, amelyet a tervek szerint 2008-ban modern lakónegyeddé alakítottak volna. A litván nyomozó hatóságok által készített, kiszivárgott dokumentumok szerint a fejlesztési tervre az Ukio Bankas 10,3 millió eurót (kb. 3,3 milliárd forintot) kölcsönzött egy litván cégnek, a Tristanasnak. A cég tulajdonosa Ilja Jaroslavskis volt, aki már korábban is gyakran felbukkant különböző, Romanovhoz köthető cégekben.

A Tristanas napokon belül Angliába utalta a pénzt. A cég egyetlen követ sem fektetett le Daniliskesben, és néhány évvel később felszámolták.

A bermudai székhelyű Appleby ügyvédi irodától kiszivárgott iratok szerint az Ukio Bankastól kapott hitelt a Tristanas az Egyesült Királyságban lévő, Vintage Holdings Ltd. nevű cég bankszámlájára utalta. A Vintage Holdings Ltd-t a Man-szigeten jegyezték be, és tulajdonosa Julija Goncsaruk, Romanov unokahúga.

A litván hatóságok szerint ebből a pénzből, valamint más, Romanov litvániai üzleteiből származó pénzekből vásároltak 14,9 millió euróért (kb. 4,8 millárd forintért) egy épületet az előkelő londoni negyedben, a Mayfairben.

A Vintage Holdings közel 15 millió fontot (kb. 5,3 milliárd forintot) kapott az Ukio Bankastól és más litván cégektől; a litván hatóságok szerint az összeg nagy része a mostanra teljesen befuccsolt Daniliskes fejlesztési projektből származott.

2013 végén a litván nyomozók megkísérelték elkobozni a londoni épületet, ám a Vintage Holdings 21 millió fontért (kb. 7,5 milliárd forintért) eladta azt, mielőtt a hatóságok befejezhették volna a szükséges jogi procedúrát.

A hatóságok befagyasztották a számlát, amire az épület vételára érkezett, bár mintegy 5,4 millió fontot (közel kétmilliárd forintot) már levettek róla. Így csupán 15,6 millió font (kb. 5,5 milliárd forint) került a hatóságokhoz; a hiányzó 5,4 millió font sorsa ismeretlen.

Keresd a mamát!

Több felperes is azt állítja, hogy jogosan tart igényt a mayfair-i ingatlan értékesítéséből származó 15,6 millió fontra. Az egyik felperes az Ukio Bankas, ami az eredeti kölcsönt kihelyezte. Bár a bank azóta csődbe ment, és állami irányítás alatt áll, az ügyvezetők arra törekszenek, hogy a lehetőségekhez mérten minél több pénzt szerezzenek vissza.

Egy másik felperes az Exclusiva General, amelyet az ismert adóparadicsom Brit Virgin-szigeteken jegyeztek be, és amelynek képviselői állítják, hogy a Vintage Holdings Ltd. tartozik a cégüknek. Az ügyben a litván Motieka & Audzevicius ügyvédi iroda és a Bermudán bejegyzett Appleby közösen képviselik az Exclusivát.

A Motieka & Audzevicius ügyvédi iroda által benyújtott dokumentumok szerint az Exclusiva mögött Tomas Lesciukaitis volt litván rendőr áll, aki Romanov kapcsolati hálójába tartozik, és aki bíróságon vallotta, hogy barátja Litvánia egyik leghírhedtebb bűnözőjének, Saulius Velečkának.

A Paradise Papers egyik kiszivárgott e-mailje szerint az Exclusiva tulajdonosa talán nem más, mint Olga Goncsaruk, Julija édesanyja és Romanov testvére.

„[Julija] Goncsaruk kisasszony azt állítja, hogy az Exclusiva az édesanyja irányítása alatt állt, és nincs rá magyarázat, hogy miként került Lesciukaitis úrhoz (aki az Exclusivát jelenleg vezeti)” – írta az e-mailben Mark Holligon, az Applebynak dolgozó egyik ügyvéd.

„Senki sem látott bizonyítékot arra nézvést, hogy O. Goncsaruk asszony tulajdona lenne a cég. Ezért aztán nehéz másnak tekinteni ezt a kijelentést, mint puszta képzelgésnek” mondta Ramunas Audzevicius, a Motieka & Audzevicius irodának dolgozó egyik ügyvéd.

„Külföldi kollégáink szerint nem V. Romanov áll az Exclusiva General mögött, és nekem nincs okom kétségbe vonni az ő meglátásaikat” nyilatkozta Audzevicius.

A nyomozók szerint Julija Goncsaruk, a nő nagybátyja és az anyja is gyanúsítottjai az Ukio Bankastól elsikkasztott összeg ügyében zajló bűnügyi nyomozásnak. Az Exclusiva General hivatalos tulajdonosa, Lesciukaitis pedig „különleges tanú” – azaz olyan személy, aki ellen nincs érvényben letartóztatási parancs és akit hivatalosan nem vádoltak meg, de aki hasznos információkkal szolgálhat, vagy más módon bírhat jelentőséggel az ügyben.

A jelenleg is zajló nyomozásnak 18 gyanúsítottja van. Októberben a litván hatóságok segítséget kértek az orosz hatóságoktól, hogy kikérdezhessék Romanovot.

A mayfair-i ingatlan értékesítéséből származó 15,6 millió fontos összeg továbbra zárlat alatt áll. Litván nyomozók szerint egy másik, szintén az Egyesült Királyságban található, 4,2 millió fontot (kb. másfél milliárd forintot) érő ingatlant is befagyasztottak az Ukio Bankashoz kötődő állítólagos sikkasztási ügyben.

Írta: Sarunas Cerniauskas

Fordította: Orosz Kata. Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja.

Kiemelt grafika: a botrány kulcsa, a londoni ház. Edin Pasovic (OCCRP) munkája.

Megosztás