A Mozgalom

Chuck Norris Orbán előtt Netanjahunak is kampányolt – Steve Bannon európai kavarása állhat a háttérben

Az ezeréves sötétség eljövetelét jósolta Chuck Norris, ha Barack Obama elnököt újraválasztja Amerika. Az amerikai republikánusok kampányarca Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök után a kelet-európai szövetséges, Orbán Viktor EP-kampányát is megtolta. Steve Bannon közben visszatért Európába, folytatja a Mozgalom szervezését és több időt fog eltölteni Budapesten is.

„November vége felé újra Budapesten járok” – mondta az RTL Hiradónak adott exkluzív interjújában Stephen Bannon, az amerikai alt-right mozgalom ikonikus figurája, aki november 14-én az skóciai Edinburgh városában vett részt egy médiakonferencián. Ismert: Bannon idén szeptemberben megígérte, hogy az amerikai kongresszusi választásokat (november 6.) követően ideje 80-90 százalékát Európában fogja tölteni. Az amerikai egyetlen feladatra összpontosít: az európai szélsőjobboldali pártokat és mozgalmakat összefogó projektjén, a Mozgalom sikerén dolgozik.

Bannon újabb európai megjelenése alkalmával közvetve megerősítette az Átlátszó által még szeptemberben megírt eltitkolt budapesti útját és találkozóját Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Az Independent írta meg, hogy Bannon a francia RTL rádiónak elárulta: járt Budapesten és tárgyalt Orbánnal és segítőivel egy eddig nyilvánosságra nem hozott találkozón.

Titkolja a Miniszterelnökség, tárgyalt-e vasárnap Budapesten Orbán Viktorral Steve Bannon

Nem áll jól Steve Bannon egykori amerikai elnöki tanácsadó “A Mozgalom” (The Movement) elnevezésű európai populista, szélsőjobboldali pártokat összefogó projektje. A napokban Bannon Londonban, Rómában Prágában és Budapesten járt. Magyarországi útja nagyrészt titokban maradt, ám több külföldi lap tudósítása szerint azért érkezett, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyaljon. A Washington Post egy vasárnap esti vacsoráról tud.

Emlékezetes: az Átlátszó szeptember végén, nyugat-európai és cseh sajtóértesülésekre hivatkozva megírta, hogy Bannon London, Róma és Prága után Budapesten járt. Akkor rákérdeztünk a Miniszterelnöség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtóosztályán a Bannon-Orbán találkozóra, de senki nem válaszolt. Két hónappal később tehát az egyik érintett erősítette meg szeptemberi hírünket.

Az interjúból még az is kiderült, hogy ha Bannonon múlna, Budapest lehetne a Mozgalom központja, de végül praktikus okokból elvetette az ötletet. Ugyanakkor Bannon nem titkolta: több időt fog eltölteni Budapesten. Azt is elárulta, hogy egyik embere, John McLaughlin, aki az Egyesült Államokban már végzett közvélemény-kutatásokat stábja számára, most a magyar kormányfő embereivel fog együtt dolgozni.

Hozzátette, hogy Orbánék kampányába nem fog beleszólni, mert a helyi stáb kiválóan érti a dolgát:

„Ne feledjük, Orbán is az utca embere volt, zsigerből érzi, miről van szó, valódi populista. Ráérez, mit akarnak az emberek, olyan, mint Trump, született tehetség.”

Bannon helyett Chuck Norris

Mindez azért érdekes, mert nincs információnk arról, hogy Bannon járt volna november végén Budapesten, ahogy az edinburghi interjúban megígérte. Ugyanakkor az elmúlt napokban óriási médiaérdeklődés kísérte Chuck Norris amerikai színész és harcművész jótékonysági látogatását, akit hivatalosan a Baptista Szeretetszolgálat meghívására érkezett Magyarországra.

A magyar közvélemény a Norris-látogatásról hetekkel korábban értesülhetett. A színész magyarországi meghívását először október 17-én, forrásmegjelölés nélkül, a Magyar Hang írta meg. A hírt az összes jelentősebb média átvette.

A látogatásról készült felvételt több, mint egymillióan látták e cikk megírásának pillanatában, magyarországi elterjedésén kívül külföldi elérhetősége is jelentős volt. Amíg Magyarországon a végtelen Texasi Kopó sorozat és megannyi internetes mém hősét, a pörgőrúgások nagymesterét várták, addig külföldön az idős színész a popkulturális utalásokkal teli magyarországi villámlátogatása elsősorban a politikai közéletben rezonált.

Az idős amerikai színész magyarországi látogatása első ránézésre valóban nem különbözik a régióba érkező nyugati sztárok néhány napos programjától.

Norris története ott vett érdekes fordulatot, amikor egy jól dokumentált találkozón közös programot bonyolított le Magyarország miniszterelnökével is. A színész Orbán Viktorral egy szállodában találkozott, majd kocsiba ültek és ellátogattak a TEK egyik bemutatójára. A miniszterelnök Facebookon csatornáján posztolt rövid videón a színész hagyta a Orbánt érvényesülni, aki rövid, spontánnak tűnő, de valójában pontosan elhelyezett politikai üzeneteket fogalmazott meg meg. „A liberálisok utálnak,” jelentette ki Orbán, majd eztán közölte a novemberi Bannon interjúban már hallott jellemzést, hogy ő valójában egy „utcai harcos.”

Ugorjunk most gyorsan egy évet vissza az időben és hallgassuk meg, mit mondott Stephen Bannon, Donald Trump amerikai elnök tanácsadója 2017 szeptemberében a CBSN amerikai hírcsatorna 60 minutes című műsorában arra a kérdésre, hogyan jellemezné a médiában róla megjelent képet:

Bannon: „Úgy gondolom a rólam szóló médiakép elég pontos. Egy utcai harcos vagyok.”

Amikor Norris válaszában Donald Trumphoz hasonlította Orbánt, a videó jelentése végleg kilépett a megszokott protokoláris látogatások keretéből, és politikai kampányprogrammá változott.

Ahhoz, hogy a videó politikai rétegét is megértsük, jobban meg kell ismernünk az amerikai vendéget. Áttekintve a tengerentúlra azt láthatjuk, hogy Chuck Norris nem csupán a legendás akciófilmek, a végtelen Texasi Kopó sorozat és megannyi internetes mém, hanem az amerikai belpolitikai élet egyik ismert szereplője, a Republikánus Párt politikai aktivistája, támogatója és varázsereje.

A Republikánus Párt varázsereje

Bannon már több mint egy hónapja nem dolgozott hivatalosan a Fehér Házban, amikor 2017 augusztusában és szeptemberében már javában kampányolt Roy Moore Alabama állam legfelsőbb bíróságának egykori igazgatója mellett, aki Jeff Sessions kinevezett igazságügyi miniszter megüresedett helyét pályázta meg. Moore első körben a Republikánus Párt fősodrának jelöltjét verte meg úgy, hogy Luther Strange egykori alabamai állami ügyészt Donald Trump elnök támogatását is bírta.

A republikánus pártelit ellen lázadó Bannon olyan támogatókat nyert meg a keresztény fundamentalista, zaklatási botrányba keveredett, az evolúciót és a melegek jogait elutasító Moore mellé, mint Nigel Farage volt UKIP-elnök, Gorka Sebestyén, Sarah Palin és Chuck Norris.

A keresztény fundamentalista, szélsőjobboldali végül Moore óriási meglepetésre elvesztette a választást Doug Jones demokrata vetélytársával szemben.

Két évvel korábban, 2016-ban a republikánus előválasztási küzdelmekben jelent meg Chuck Norris, először Mike Huckabee oldalán. Csakhogy az arkansasi kormányzó esélyei hamar elszálltak. Norris neve hamarosan Ted Cruz republikánus elnökjelölt neve mellett jelent meg egy március 13-án kiragasztott plakáton a dél-karolinai Concord településen. Egy hétig. 

Norris tiltakozott, hogy visszaéltek nevével és azt mondta a WND konzervatív weboldalnak, hogy egyelőre nem szeretne senkit sem támogatni a republikánus elnök-jelöltek közül:

„Az amerikai népre bízom, döntsék el ők, ki lenne a legjobb republikánus jelölt, és aztán örömmel fogom támogatni azt a személyt.”

Chuck Norris 2016 júliusában jelentette be Donald Trump republikánus elnökjelölt támogatását.

A 2012-es elnökválasztási kampányban Chuck Norris a republikánus Ron Paul, majd Newt Gingrich, végül Mitt Romney kampányát hagyta jóvá. Az elnökválasztás napján egy ijesztő hangulatú választásra buzdító szöveget tett közzé. Norris szerint ha Obama elnök nyeri a választást, „ezer éves sötétség” vár az amerikaiakra, országunk, ahogy ismerjük, talán örökre elveszett. Idézzük csak fel pontosan, hogyan hangzott (videó): 

“Vagy megőrizzük gyermekeink számára a földi ember számára a legjobb reménységet, vagy az ezeréves sötétség felé tesszük meg az első lépést,” idézte Ronald Reagan 1964-es beszédét a B-kategóriás akciófilmsztár felesége.

Egy évtizeddel korábban Norris a konzervatív Mike Huckabee kormányzónak segített be a republikánusok 2008-as elnökválasztási kampányában. A republikánusok végül McCain tábornokot indították a demokrata Barack Obama ellen. Norris egyébként az Egyesült Államokban a Republikánus Párt elnökjelöltjei mellett rendszeresen adta támogatását kormányzóválasztásokokhoz, de helyi szinten serifválasztásokhoz is.

Chemtrailhívő, konteós

Chuck Norris nemcsak egyszerűen a Republikánus Párt szavazója, szimpatizánsa. Ha lenne Amerikában Békemenet, bizonyosan ott vonulna az első vonalban. Fundamentalista keresztény, összeesküvés-elmélet hívő, fizetett reklámfigura.

Egy írásában kritizálta az evolúció elméletét. Továbbá megpróbálta leleplezni a hazája ellen szőtt ateista összeesküvést, amelynek célja, hogy kiutasítsa a keresztényeket az Egyesült Államokból. A nagyszabású hadművelet első lépése Norris szerint az, hogy az amerikai kormányzat nagy számban alkalmaz ateistákat a keresztények helyett.

Az egyik első közéleti támogatója volt a Proposition 8 néven elhíresült kaliforniai népszavazási javaslatnak, amely az azonos neműek házasodását ellenezte. Norris több keresztény fundamentalista szervezet működésében is részt vesz feleségével együtt, Billy Graham evangelista társaságának aktív tagja, felesége pedig egy az állami középiskolákban bibliai tanfolyamokat tartó Biblia Curriculum Nemzeti Tanácsának szóvivője. Norris írt oltásellenes cikket és felemelte a szavát a genetikailag módosított élelmiszerek ellen is.

Norris 2016-ban amerikai Nógrádi Györgyként leplezte le Barack Obama volt elnök állítólagos titkos tervét, amelyet a 2016-os választásokon vetett volna be. E szerint Obama ötszázezer közel-keleti menekült betelepítését tervezte, hogy az új jövevényekkel erősítse a Demokrata Párt szavazóbázisát.

Ezek után talán már az sem nagy meglepetés, hogy Chuck Norris magáénak vallja a az angol geoengineer megoldást, amely módszer a valóságban ugyan nem létezik, de egyesek úgy gondolják, hogy ha már az emberiség nem tud mit kezdeni a klímaváltozással, akkor tudósok chemtrail segítségével hűtenék le a bolygót.

Az érdekesség kedvéért említsük meg Norris fiát, Mike Norris filmrendezőt is. A 2016-os amerikai elnökválasztási kampány évében jött ki az Amerigeddon című film az ifjabb Norris rendezésében. Az imdb.com oldalon 3,7-esre értékelt film tökéletesen bemutatja azt a paranoid világképet, amit ma az amerikai alt-right világa képvisel.

Ez az bevándorlás-ellenes, antiglobalista narratíva Trump elnökségéig a republikánus szubkultúra peremén helyezkedett el. Talán nem bánja az olvasó, ha azt is elspoilerezzük, hogy a filmben cameo szerepet vállal Alex Jones is, aki az amerikai szélsőjobb világ egyik hírhedt televíziós figurája, az Infowars nevű internetes televízió csatorna vezetője.

Chuck Norris és Izrael

Chuck Norris három filmet is forgatott Izraelben, többek között a Delta Kommandó című akciófilmet 1986-ban. Azóta legalább két alkalommal biztosan járt a Szentföldön az amerikai színész. Mindkétszer (2013, 2015) Benjamin Netanjahu miniszterelnök újraválasztása mellett kampányolt.

Norris három évvel ezelőtti támogató videójában azt hangsúlyozta, hogy Izrael államnak egy erős vezetőre van szüksége. Természetesen itt is előkerül a jobboldali populisták kedvenc szólama, a külső fenyegetettség, amikor Norris a regnáló miniszterelnököt ajánlja a szavazók figyelmébe, mint olyat, aki “ellenáll az Izraelt és az Egyesült Államokat fenyegető ördögi erőknek.”

Norris 2017-februárjában is járt Izraelben, magasrangú politikusokkal találkozott, és rajongókkal fényképezkedett. Norris izraeli megjelenéseiben szerepet játszhat a Stephen Bannon által képviselt amerikai nacionalista mozgalom lobbiereje, amely képes volt hatást gyakorolni az amerikai külpolitikára is. Bannon és köre volt az, amely nagyon hitt az amerikai tel avivi nagykövetség jeruzsálemi áthelyezésében.

Ajánlom a Dotoho legújabb posztját, amely többek között arra keresi a választ, hogy miért olyan népszerű Donald Trump és Stephen Bannon politikája Izraelben. Valamint az is érdekelt, vajon miért áll érdekében Izraelnek amerikai és kelet-európai nacionalistákkal barátkozni? 

Hogyan lehet egyszerre Izrael-párti és antiszemita is a magyar kormányzati propaganda?

Ön is elgondolkodott, vajon mi lehet a magyarázata, hogy a Fidesz környékén rendszeresen felbukkanó antiszemita jelenségek ellenére az Orbán-kormány az utóbbi időben Izrael állam óriási barátjának mutatja magát, az izraeli miniszterelnök pedig rendszeresen kiáll a magyar miniszterelnök mellett? Elmagyarázzuk

Na, és hogy áll A Mozgalom?

Nem jól. Emlékeznek, ez az a projekt Bannon vezetése alatt, amelynek feladata az európai jobboldali populista pártok tevékenységének összehangolása, felkészítése lenne a 2019 májusi Európa Parlamenti választásokra.  

A Mozgalom hivatalosan 2017 januárjában kezdődött, lengyelországi zsidó bevándorlók  gyereke, Mischaël Modrikamen, a jobboldali, populista belga Néppárt vezetője alapította. Donald Trump elnökké választása után (2016 november) sikertelenül próbálta felvenni a kapcsolatot az új amerikai elnök stábjával. Modrikamen végül Nigel Farage, a Brit Függetlenségi Párt (UKIP) elnökének segítségével találkozott Stephen Bannon tanácsadóval, 2018 júliusban.

Az amerikai alt-right ikon akkor újraindította A Mozgalmat és megígérte: egyesíti az európai jobboldali populistákat, és egy olyan kampánygépezetet épít fel, amellyel karót szúr a brüsszeli „vámpír” szívébe. A Mozgalom harmadik kulcsfigurája Raheem Kassam, a brit Farage-párt egykori főtanácsadója, aki az elmúlt hónapokban több utcai demonstrációt is szervezett Tommy Robinson brit szélsőjobboldali aktivista támogatására.

Modrikamen, Bannon és Kassam megállapodtak: a Mozgalom körül nem lesznek gyanús helyekről származó pénzek, orosz alapítványok, offshore számlák. Ezen kívül kizárják az együttműködést Európa két leginkább szélsőjobboldalinak tartott pártjával: a magyarországi Jobbikkal és a görög Arany Hajnallal.

De a Mozgalomnak jelenleg még honlapja sincs, és ha a Jobbikot még mindig a legszélsőségesebb európai pártok közé sorolták, akkor nem biztos, hogy Bannon és csapata mélyebb szinten tisztában vannak az európai pártpolitika szépségeivel. Erre a felületes tudásra egyébként Franciaországból és Németországból is érkeztek célzások. A volt elnöki tanácsadó vélhetően most szembesült élesben az európai szélsőjobb széttöredezettségével, neonáci érintettségükkel.

Bannon számára aktuálisan a legnagyobb kihívást mégis az jelenti, hogy a szervezetről szóló elképzeléseit az európai jobboldali, populista szereplők többsége visszautasította.

Ráadásul a Guardian észrevett egy olyan jogi akadályt, amely A Mozgalom európai terveit alaposan megnehezíti. Azokban az EU-tagállamokban, ahol Bannon toborozza mozgalma tagjait, a helyi választási törvény nem engedi vagy korlátozza a külföldi szervezetektől érkező természetbeni hozzájárulást. Bannon elismerte a jogi akadályok létezését, de ügyvédei szerint bizonyos országok „rugalmasan” állhatnak a kérdéshez.:

„Az elejétől kezdve tisztában voltam azzal, hogy az (európai) választási törvények gondot jelenthetnek.”

Bannon ugyanakkor nem adja fel. Ha az európai választók adatait nem is tudja felhasználni, de az európai jobboldali populista pártok kampányához gazdasági jelentésekkel, díszvacsorákkal, és konferenciák szervezésével hozzájárulhat. Bannon szerint „ez száz százalék, az ügyvédeim is rábólintottak.”

Ami egyelőre biztos: A Mozgalom 2019 január közepén egy nagy találkozóval indítja az új évet. A Benelux államok kis jobboldali pártjain kívül Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Trump-adminisztráció és a Tea Party mozgalom több tagja is részt vehet az eseményen.

A cikk végén tekintsék meg a Bannon-féle Mozgalom indulásáról és tagjainak bemutatásáról szóló Guardian videóriportot:

Írta: Bőtös Botond

Címlapkép: Orbán Viktor / Facebook

Megosztás