Szlovénia

Élesen kritizálta az új szlovén kormányfő a visegrádi országok menekültpolitikáját

Néhány napja alakult meg az új baloldali szlovén kormány, máris kitört az első botrány. A konfliktus oka a miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadójának személye, aki korábban szélsőséges üzeneteket publikált. Marjan Šarec miniszterelnök két tűz közé került: az orbánista, szélsőjobboldali ellenzék és a baloldali-liberális értelmiség kritikájára hétvégén a szlovén köztévében reagált: nem fogja tolerálni az intoleranciát, Szlovénia nem Visegrád.

Éles szavakkal ítélte el a visegrádi országok menekültpolitikáját az új miniszterelnök a szlovén közszolgálati televízió szombat esti Odmevi (Visszhangok) című műsorában. Marjan Šarec szerint Szlovénia nem kíván különutas akciót folytatni az európai migrációs politikában. Mint mondta,

Szlovénia mindig az Európai Unió konstruktív tagja volt, és az olyan szóló akciók, amelyek a visegrádi országokat jellemzik, és amely politika miatt Magyarországot a közelmúltban figyelmeztették, a szlovénekhez nem áll közel. A menekültekhez való hozzáállásom ugyanaz, mint korában.” 

Hozzátette: a jelenlegi szlovén kormány migrációs politikája sem változik, továbbra is a szolidaritás nevében járnak el. „Nem toleráljuk az intoleranciát, és ezt az elvet alkalmazzuk a jövőben is„, mutatott rá Šarec.

De miért fogalmazott ilyen határozottan az új miniszterelnök? A választ a szlovén belpolitikában és az új kormány személyzeti politikájában találjuk meg. A helyi közvélemény az új kormány menekültpolitikájának változásáról, a visegrádi országok (Csehország, Szlovákia, Magyarország, Lengyelország) menekültügyben elfoglalt álláspontjához való közeledésról kezdett el spekulálni.

Ennek oka a múlt csütörtöki első kormányülésen kinevezett államtitkárok névsora. Pedig az új kormány pártjai a választási kampány során kifejezetten elhatárolódtak a menekültek és bevándorlók ellen uszító, szélsőjobboldali politikát folytató és a választásokat megnyerő Janes Janša-féle SDS-től.

Középbal kormány Szlovéniában

A szlovén jobboldal vezető ereje, a Szlovén Demokratikus Párt (SDS), megnyerte ugyan a júniusi országgyűlési választást, de nem talált elegendő partnert a kormányalakításhoz, így ellenzékbe vonult. Mindez a magyar olvasónak azért is érdekes lehet, mert a szlovén választások győztes pártjához közel álló jobboldali tv-csatornát és bulvárlap portfóliót az Orbán Viktor miniszterelnök érdekkörébe tartozó üzletemberek vásárolták fel.

Az új, részben magyar tulajdonosi hátterű felületek a magyarországi kormánypropagandához hasonló tartalmat kezdtek el terjeszteni. A menekülteket és a bevándorló embereket fokozatosan dehumanizálták és velük ijesztgették a szlovén lakosságot, illetve az SDS belpolitikai ellenfeleit kíméletlen személyeskedő kampánnyal próbálták lejáratni. A szlovén választásokról itt írtunk részletesebben.

Barut Pahor köztársasági elnök, Janša SDS pártvezér kormányalakítási kudarca után, Marjan Šarec kétszer megválasztott polgármestert, köztársasági elnökjelöltet és a választásokon második helyen végzett Marjan Šarec Listája (LMŠ) nevű párt vezetőjét bízta meg a kormányalakítással. Másodjára összejött az új kormány: az ötpárti balközép koalíciót a Levica (Baloldal) nevű szélsőbaloldali alakulat kívülről támogatja.

A parlamenti bizalmi szavazás után az államtitkári kinevezések következtek. Magyar szemmel nézve furcsa: egy balos kormány miniszterelnöke, a korábbi, jobboldali kormányok alatt szolgáló embereket nevezett ki. Például a második Janša-kormány idején, a szlovén fegyveres erők vezérkari tisztségét (GŠSV) betöltő Dobran Božič Miro Cerar külügyminiszter államtitkára lett.

Kicsoda Damir Črnčec?

Még nagyobb visszhangot váltott ki a miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadójának kinevezéseDamir Črnčec változatos politikai múlttal rendelkező, markáns, jobboldali figura. Fiatal korában a szlovén skinhead mozgalom tagja. A mainstream politikába Janes Janša feltétlen híveként lépett, de soha nem tagozódott be az SDS szervezeti hierarchiájába, egyféle személyes szabadságot élvezett a jobboldali táboron belül.

Črnčec-et 2005-ben a Honvédelmi Minisztérium hírszerzési és biztonsági szolgálatának (OVS) igazgatójának nevezték ki. A Pahor kormány idején jóváhagyták az OVS élén második ötéves mandátumát is. Az új Janša-kormány 2012 februárjától Szlovén Hírszerzési és Biztonsági Ügynökség (SOVA) élére került, az igazgatói posztot 2013 márciusáig töltötte be. 

Črnčec korábban részt vett a civil szervezetek világában is, mint az Európai Szlovénia Társaság think tank intézet elnöke, 2014-ben az Emberi Jogi Tanács első emberének nevezték ki. A korrupciós botrányba belebukott és jogerősen elítélt és börtönbe zárt Janša szabadlábra helyezése ellen Črnčec is ott volt az élénken tiltakozók között. Ez hivatali pozíciójába került. Az SDS-közeli média megkezdte Črnčec karaktergyilkolását.

A 2015-ös európai menekültválság idejétől Črnčec a magyar kormányzati propaganda szinvonalán kezdett el általában uszítani a muszlimok és a menekültek ellen. Amikor Orbánék megjelentek a szlovén belpolitikában és fepörgették a “migránsozást” az SDS-közeli médiában, az ideológiai közös platform ellenére Črnčec és Janša közötti ellentét megmaradt.

Janša és Črnčec: gyűlöllek és szeretlek

Mi vezetett a két régi jobboldali harcostárs szakításához? A mélyben a több mint két évtizedes politikai barátság akkor kezdett el repedezni, amikor Črnčec, mint a SOVA igazgatója a szlovéniai Országos Levéltár dokumentumainak egy részét elhallgatta Janša elől.

Amikor Janša megadta a kilövési engedélyt Črnčecre 2016-ban, az SDS-közeli propaganda-média legfőbb vádja a 2013 februárjában, az Állambiztonsági Hivatal Levéltára (SDV) és a SOVA közötti szerződés volt. Janša azzal vádolta meg Črnčecet, hogy a SOVA szelektíven használhatja fel az 1990 előtti múltra vonatkozó állambiztonsági dokumentumokat. Másrészt a szlovén belpolitikában elterjedt: Janša második kormányának idején a szlovén titkosszolgálatot az SDS házi intézményévé próbálta alakítani. 

A szlovén médiában olyan cikkek jelentek meg, amelyek az SDS és a szlovén paramilitáris szélsőjobb közötti kapcsolatról szóltak, szigorúan titkos, levéltári adatok alapján, amelyet az SDV névtelen munkatársai szivárogtattak ki a sajtónak. Janša egykori hívét látta a kiszivárogtatások mögött. 

Janša sem hagyta szó nélkül a mostani kinevezést, amely szerinte bizonyítja Črnčec árulásának okait és valódi politikai hovatartozását: “Most mindenki láthatja, hogy amit három éve mondunk, de sokan nem hitték el.” A szlovén sajtó megkereste Črnčecet is, hogy reagáljon Jansa kijelentésére, de ő csak annyit nyilatkozott a jobboldali Reporternek, hogy “itt az idő a generáció-változásra, Janša a digitális idők politikai dinoszaurusza”. 

A képen azt látják, ahogyan 2014-ben Damir Črnčec, mint az első emberek egyike, Janša, korrupció miatt börtönbe zárt jobboldali szlovén miniszterelnök kiszabadítását követelte, de 2016-ban, személyi ellentétek miatt, Janša ellen fordult. Forrás: www.rtvslo.si

A balliberálisok aláírást gyűjtenek

Šarec a kétes múltú biztonságpolitikai szakértő kinevezésével, a jobboldali tábor mellett, felbosszantotta a szlovén balliberális establishment tagjait is. Nem véletlenül: Črnčec minden nyilatkozata, kommentje és tweetje nagy felháborodást keltett körükben az elmúlt három évben.

A deportáció az egyetlen orvosság. Ez az üzenetem azoknak a migránsoknak, akik ma Ljubljana főterén tüntetnek”, üzente twitterén Črnčec 2016 szeptember 19-én, amikor a menekültválság elérte Szlovéniát is. Azóta folyamatosan posztolt a visegrádi országokban jelenleg érzékelhető szélsőjobboldali propaganda szintjén megfogalmazott dezinformációkat: a menekültek fertőző betegségeket terjesztenek Európában és brutális bűncselkményeket követnek el, és hamarosan mindenki az iszlám jogrendszerhez fog alkalmazkodni.

A felháborodott balliberális establishment napok óta azt kérdezi, hogyan lehetséges egy ilyen emberre bízni az új szlovén baloldali kormány menekült-, és bevándorlás-politikáját? Online aláírásgyűjtést indítottak, hogy így tiltakozzanak Črnčec kinevezése ellen. Ha a linkre kattint, Črnčec több valóban intoleráns, twitterről linkelt megnyilvánulását olvashatják.

Az aláírók közleményükben arra kérik Šarec miniszterelnököt, hogy azonnal vonja vissza Damir Črnčec államtitkári kinevezését. „Damir Črnčec államtitkári kinevezése korábbi xenofób, gyűlöletkeltő és kirekesztő megnyilatkozásai miatt piros lapot érdemel” – írják a tiltakozók közleményükben. Hétfőn már több mint háromezren írták alá a petíciót.

De hogy került Črnčec a Šarec-kabinetbe?

A két főszereplő közötti kapocs Boštjan Poklukar belügyminiszter. Črnčec a kranji Állami-, és Európai Tanulmányok posztgraduális képzés oktatójaként a Šarec-kormány belügyminiszterének mentora, Poklukar belügyér diplomamunkájának témafelelőse. A szlovén köztelevízió információi szerint, az új belügyminiszter, korábbi védelmi és mentési feladatokért felelős közigazgatási államtitkár a szlovén politika baloldali köreihez tartozik.

Helyi politikai elemzők Črnčec kinevezésének több oka is lehet. A kinevezés egyik fő indoka az lehetett, hogy Šarec miniszterelnöknek egyensúlyozni kellett a szlovén nemzetbiztonsági hivatal belső struktúrája és a jelenlegi politikai felállás között. 

A reálpolitika szemszögéből megközelítve ez azt jelenti, hogy Šarec egy olyan embernek adta a nemzetbiztonsági államtitkári pozíciót, aki nagyon jól ismeri a szlovén hírszerzői világ hátterét, ugyanakkor jobboldali pedigréje miatt könnyebben el tudják a hivatal munkatársai személyét fogadni. Másrészt, ha Šarecnek a választási kampány során már nevével összefüggésbe hozott jobb-, és baloldali nagykoalíció valóban politikai célja volt, akkor azt, nemzetbiztonsági téren, most megcsinálta.

Itt jegyezzük meg a Šarec-kormány védelmi miniszterének új államtitkárának, Klemen Grošelj nevét is, aki korábban a balliberális Zares párt tagja volt. A kérdés most az, vajon sikerül-e a miniszterelnök új nemzetbiztonsági tanácsadóját megvédeni? 

Šarec: “nem tolerálom az intoleranciát!”

A sokasodó kritikus cikkeket olvasva a szlovén médiában úgy tűnik, Šarec reálpolitikai megoldását sokan nem értékelték. A köztévé megkeresésére, miszerint Črnčec milyen feladatokat fog ellátni és milyen területekért lesz felelős, illetve, hogy az új szlovén kormány egyetért-e Črnčec nyilvános kijelentéseivel, először csak a miniszterelnöki kabinet válaszolt.

Leszögezték: a miniszterelnöknek nincs szándékában a kinevezett tanácsadó korábbi megnyilvánulásait megítélni, ugyanakkor elvárja, hogy az újonnan kinevezett államtitkár kövesse a jelenlegi kormány hivatalos politikáját. A miniszterelnök Črnčec tanácsadót elismert nemzetbiztonsági szakértőnek tartja mind elméleti, mind gyakorlati szinten.

Nem lehet véletlen, hogy szombaton a miniszterelnök kamerák előtt, nyilvánosan már elítélte Črnčec korábbi kijelentéseit, de megvédte tanácsadóját. Mint fogalmazott, rasszista kijelentései ellenére is bízik benne és számít szakértelmére és nem érdekli, hogy a politikai tábor másik oldaláról érkezett.

Črnčecre elsősorban a Stájer őrség félkatonai szélsőjobboldali szervezet, és általában a szélsőjobboldali extrémizmus elleni küzdelemben várja el, és hozzátette: a kormány menekültpolitikáját Črnčec munkája nem fogja érinteni. Šarec hangsúlyozta: „A félreértések elkerülése végett, elmondom kamerák előtt is: amennyiben ha valaki kormányomban hasonló kijelentésekre ragadtatja magát, abban a pillanatban megválok tőle.

Mit mond a Baloldal (Levica)?

A Damir Črnčec által twitterén csak „pozíció-koalíciós trockista” Baloldalnak nevezett, a Šarec-kormányt csak kívülről támogató fiatal párt véleménye élesen eltér a balközép kormánykoalíció többi pártjának menekültügyben elfoglalt álláspontjáról. Az államtitkári kinevezés ellen nyilatkozatban tiltakoztak, mint írják, Črnčec kinevezése „elfogadhatatlan és érthetetlen.

A Baloldal szerint “függetlenül attól, hogy a miniszterelnök megtiltotta Črnčecnek a twitterezést, az ember egy éjszaka alatt nem változik meg. A következő napokban a Baloldal megvizsgálja, hogy ez a kinevezés jelenthet-e konkrét változást a kormány politikájában„, írta a párt nevében Matej T. Vatovec. A kormánykoalíció többi pártja egyelőre hallgat vagy beállt a miniszterelnöki döntés mögé.

A szlovén kormány első hivatalos útjának témája egyébként szintén az európai menekültpolitika lesz. Šarec első külföldi látogatását kedden Ausztriában, Salzburgban kezdi meg, ahol a brexiten kívül az európai menekültpolitikáról is tárgyalnak. Šarec ezután Brüsszelbe látogat, majd Szlovénia szomszédait keresi fel.  Črnčec a szombati miniszterelnöki kemény felszólítás óta nem írt semmilyen uszító szöveget twitterén. Három hónappal a választások után, a kormány népszerűsége növekedett.

Írta: Bőtös Botond

Megosztás