Erasmus+

Mi lesz az Erasmus+ program sorsa a Brexit után?

Az Átlátszó Oktatás fontosnak tartja, hogy tájékoztassa a Brexit után az Erasmus mobilitási programban történő változásokról a felsőoktatás szereplőit és az érdeklődőket, ezért összegyűjtöttük a témában ismeretes fontosabb információkat.

A címadó kérdés az, ami mint egy 16 000 jelenleg az Egyesült Királyságban tanuló uniós állampolgárt, illetve körülbelül 7000 külföldön tanuló brit egyetemistát foglalkoztat. De mi is történik valójában?

Szerencsére az a veszély már nem fenyeget, hogy a britek esetleg megállapodás nélkül lépnének ki az Unióból, ám az Európai Parlament és az Európai Tanács ilyen eshetőségre is felkészülve 2019 májusában rendeletet fogadott el, miszerint a költségvetési források mindenképp biztosítottak az Erasmus program befejezésére.

Ezek alapján a jelenleg pályázati időszakukat töltő diákok helyzete viszonylag rendezettnek mondható, hiszen az immáron a brit parlament által elfogadott, valamint a királynő által is aláírt Brexit-megállapodás szerint a 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak alatt, a Brexit-nap előtt megkezdett Erasmus-képzésben részt vevő hallgatók gond nélkül befejezhetik külföldi részképzésüket. Ezt az Erasmus program londoni irodájának honlapja is megerősíti.

Az igazán érdekes kérdés azonban inkább az, ami egyben igencsak bizonytalan is, hogy a következő, 2021 és 2027 között tartó Erasmus programozási időszakban mik lesznek a projekt biztosított keretei és feltételei. Az Erasmus program költségvetése és tervezete 7 éves ciklusonként kerül megrendezésre az Európai Bizottság által. 

Lesz egyáltalán Erasmus partnerségi megállapodás az Egyesült Királysággal?

Az Európai Tanács és a brit kormány hivatalos tájékoztatása szerint az információhiány és a bizonytalanság uralta keretek  között a következő megállapítások tehetők. Az előző, vagyis a 2014 és 2020 közötti Erasmus programozási periódus befejezése abszolút biztosított 2020. december 31-ig, ami tárgyalások során akár meg is hosszabbítható. A decemberig tartó átmeneti időszak lejárta után, az Egyesült Királyság programban való részvétele a már most London és Brüsszel között zajló, és a kilépés után várhatóan még intenzívebbé váló tárgyalások kimenetelének függvénye. Valamint a 2021 és 2027 közötti Erasmus programozási intervallum előkészítése is a Brexit figyelembevételével történik az Európai Bizottság részéről.

Lehetséges szcenáriók

Az Egyesült Királyság pontos jövőjét az Erasmus keretében sajnos egyelőre nem ismerjük. Azt azonban tudjuk, hogy ahhoz, hogy egy ország részt vehessen az Erasmus programban vagy az Európai Gazdasági Térség tagállama, vagy valamilyen speciális szomszédságpolitikában részt vevő partnerország szükséges, hogy legyen. Továbbá a csatlakozásra váró államok -mint például Bosznia-Hercegovina a Szarajevói Egyetem esetén- is tagjai lehetnek a kezdeményezésnek. Eddig sem csupán uniós tagállamok voltak az Erasmus projekt részei, ugyanis Norvégia, Törökország, Szerbia és Izland is célországai lehetnek a diákoknak.

A változások következtében az Európai Bizottság kezdeményezi a következő hétéves ciklusban a költségvetési keret megduplázását 34 millió euróra, illetve megkönnyítené a programban való részvételt is, ami azonban azzal járhatna, hogy a nem EU tagállamoknak fizetniük kellene.

A BBC News tudósítása alapján, ha a brit kormány úgy dönt, hogy 2021 után is folytatja az Erasmusban való jelenlétét, akkor fennáll annak a helyzetnek a lehetősége, hogy egy ideig nem lesz elérhető a program az Egyesült Királyságban, ugyanis a tárgyalások nem biztos, hogy befejeződhetnek a 2021-ben induló periódus kezdetéig. Azonban biztató információ, hogy Jane Racz, a brit Erasmus Iroda igazgatója elkötelezett a program folytatása mellett, emlékeztetve arra, hogy jelenleg is a külföldön tanuló brit diákok 53 százaléka Erasmus támogatással tölti részképzését.

Westminsteri fejlemények

Viszonylag friss fejlemény a londoni Westminster alsóházában, január 9-én tartott ülésen előterjesztett módosító javaslat, aminek tartalma az volt, hogy a kormány törvényben kötelezze magát az Erasmus program brit fennmaradásának jövőbeni garantálására. A benyújtó, Layla Moran liberális demokrata politikus a Brexit-megállapodáshoz szerette volna csatolni a javaslatot, azonban a többségben lévő, kormányzó konzervatívok 344 vokssal leszavazták a módosítást.

A kormány hivatalos, kissé sejtelmes nyilatkozata a kérdésben az, hogy a Johnson-kabinet elkötelezett a további akadémiai kapcsolattartás folytatása mellett az EU és az Egyesült Királyság között a következő hétéves Erasmus ciklus tekintetében is, amennyiben mindez az ország érdekében áll. Így a kérdés továbbra is nyitva marad, hiszen nem került törvénybe az Erasmus megállapodás fennmaradásának feltétlen biztosítása.

A Universities Uk elnevezésű angol egyetemeket tömörítő és érdekképviselő szervezet továbbra is az Erasmus pályázatra ösztönözi tagjait. Még egy kampányt is indítottak (#supportstudyabroad), melynek célja, hogy a kormány a decemberben lejáró átmeneti periódus után nemzeti finanszírozású ösztöndíjprogramot hozzon létre, ha az Erasmus program további folytatása a jövőben nem lehetséges.

A kérdéskör pikantériája, vagy csupán a sors fintora az a „fun fact”, hogy Rottardami Erasmus humanista, németalföldi filozófus, akiről szellemiségére emlékezvén az Erasmus+ programot elnevezték, az Egyesült Királyságban található Cambridgbe-ben tanult. Ennek tudatában talán még megbotránkoztatóbb lenne az a fejlemény, ha az átmeneti időszak lejárta után az új megállapodás eredménye esetleg az lenne, hogy lezárulna az uniós állampolgárok előtt a szigeteken, illetve a britek által a kontinensen tölthető külföldi részképzés lehetősége.

Szerző: Láng Péter

Kiemelt kép forrása: tizperciskola.blog.hu

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak,nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak
tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás