Heti lapszemle

Exkatonákból lehetnek új tanárok, rendőrképzőbe mennek a kórházigazgatók

Eduline: Az 55 év feletti katonákat átképezhetik tanárnak

Kedden fogadta el a parlament azt a salátatörvényt, amelyben a telefonok iskolai korlátozása mellett a státusztörvény módosításaként a honvédeket átvezényelhetik a tankerületekhez. Az átvezényelt 55 év feletti tiszteket és altiszteket a tankerületeknek alkalmazniuk kell. Ha nincsen olyan betöltetlen álláshely, ami megfelel az átvezényelt honvéd végzettségének, akkor az átképzésről a tankerületnek kell gondoskodnia. Például átképezhetik őket tanárrá, arról nem is beszélve, hogy nevelő-oktató munkát a tankerületi központhoz vezényelt hivatásos vagy szerződéses szolgálati viszonyban álló honvéd is elláthat.

444: Az irodaházbiznisz után újabb sokmilliárdos üzletet kötött Tiborcz és az állam

Azok után, hogy az állam megvette a Tiborcz-Garancsi érdekeltségben megvalósuló Dürer Park túlméretezett hétemeletes fekete irodaházait , most újabb bizniszre derült fény. A Gazdasági Versenyhivatal honlapján megjelent egy első ránézésre semmitmondó tájékoztatás, miszerint az állam energetikai cége, az MVM Zöld Generáció Zrt. 100 százalékos tulajdonrészt szerez egy, a neve alapján napelem-parkkal rendelkező társaságban, a Tatooine Solarpark Kft.-ben. A cégben 2022 első hónapjaiban jelentek meg Tiborcz István üzlettársai, majd nem sokkal később ő maga is.

Mfor: Lázár János százmilliárdokra rúgó hitelt vesz fel

Legfeljebb 1 milliárd eurónyi (393 milliárd forint) hitel felvételére hatalmazza fel Lázár János építési és közlekedési minisztert a kormányzat Nagy Márton nemzetgazdasági és Varga Mihály pénzügyminiszter bevonásával – derül ki a hétfő este megjelent Magyar Közlönyből. A hitelt a MÁV útján vennék fel, futamideje 30-35 év lehet 3-5 év törlesztési moratóriummal. Az Európai Beruházási Banktól felvenni szándékozott hitelt – mely a teljes, 782 milliárd forintos becsült beruházási összegnek nagyságrendileg a fele – vasútfelújításokra fordítanák.

24.hu: Egy Debrecenbe települt kínai cég a csatornába folyatta a szennyezett vizet – csak a választás után tették közzé a jelentést

Három hét késéssel, az önkormányzati választás után tette csak közzé a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal az első olyan hulladékgazdálkodási bírságról szóló határozatát, amellyel egy frissen Debrecenbe települt, kínai tulajdonú autóipari céget sújtottak. Az 1 millió 980 ezer forintos bírságot a Halms Hungary Kft. kapta, mely az akkumulátoripari óriás, a CATL mellett épített gyárat a debreceni déli ipari parkban. A vizsgálat során kiderült, hogy a Halms telephelyéről titokban Kisgugyori csatornába vezették a szennyezett vizet.

Népszava: Rendőrképzőbe küldik a leendő kórházigazgatókat

A Belügyminisztérium bentlakásos kiképzésén kell részt venniük azoknak a kórházi vezetőknek, akik reményeik szerint a tavaly év végén váratlanul és extra gyorsasággal felmentett főigazgatók helyére kerülhetnek. A lap úgy tudja, hogy az érintetteknek június 17-én kell „bevonulniuk” a remeteszőlősi Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendőrképző Akadémiájára. A belügy kérdésre azt közölte, egy „személyes jelenlétet igénylő továbbképzés” indul.

Címlapkép: Magyar katonák 2024 májusában (fotó: Magyar Honvédség/Facebook)

Megosztás