Heti lapszemle

A Hungaroring 18 milliárd forintot, a sárlavina károsultjai egy fillért sem kapnak

444: 18 milliárd a Hungaroringnek, ingyen víz a gazdáknak

Több költségvetési átcsoportosításról is döntött a kormány, derül ki a csütörtök este megjelent Magyar Közlönyből. Többek közt 8,1 milliárd forint értékben átvállalja az állam a mezőgazdasági gazdálkodók öntözési vízhasználati díját. 11 milliárd forintot kivett a központi tartalékból a kabinet, hogy abból 1,1-et civilszervezeteknek, 4,1 milliárdot a Honvédelmi Minisztériumnak, és 3,9 milliárdot a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztériumnak adjon turisztikai fejlesztésre. Emellett 18 milliárd forintot kapott a Hungaroring „szakmai feladatainak támogatására”.

Hvg.hu: Tiborcz István is kaphat honvédségi védelmet

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló eddigi jogszabály azt mondta, hogy a vezérkari főnök egyes felső vezetők „házas- vagy élettársa és gyermeke részére biztosítja a Honvédségnek a felkészített erőkkel védett személyek személykísérésében való részvételéhez szükséges személyi és technikai feltételeket”. Egy új rendelet ezt kiterjeszti a Polgári törvénykönyv szerinti hozzátartozókra, akik közé tartoznak a szülők, testvérek, „az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa”, vagyis például sógorok, vők és menyek, apósok és anyósok.

24.hu: Fű alatt sunnyogták el a recski sárlavinakárosultak Orbán által belengetett 500 millióját

A lap kiderítette, hogy a kormányfő által elkülönített félmilliárd forint nem kerül Recskre, így ebből a pénzből senki nem számíthat segítségre azok közül, akiket elöntött Kósa Lajos barátjának bányája. Pedig a károsultak jellemzően szegény, szerény jövedelemből élő emberek. A bányacég eközben tavaly háromnegyed év alatt közel 90 milliós profitot termelt. A helyi polgármester elmondta, hogy azért nem kapnak pénzt a károsultak, mert az érintett ingatlanokat több szakértő is felmérte a Belügyminisztérium kérésére, és mind azt állapította meg, hogy a házak statikailag nem sérültek meg.

Telex: Az engedélyezettnél sokkal melegebb használt termálvizet enged ki a szabadba az egyházi sportközpont Szegeden

A Szeged-Csanádi egyházmegye sportcentrumát termálvízzel fűtik, de úgy látszik, nem az engedélynek megfelelően kezelik a termálvíz maradékát, amit a város önkormányzata által kiépített csapadékvíz-elvezető csatornába engednek, ahonnan a Tiszába folyik. Elkészült ugyanis a független, hitelesített laboratórium elemzése, amelyhez korábban mintát vettek a termálvízből, amit a szegedi Szent Gellért Fórum területéről engednek a városi esővízgyűjtő csatornába. Az oda engedett termálvíz hőmérséklete pedig 43,2 fok volt a mintavétel februári napján, holott az engedélyezett legmagasabb vízhőmérséklet 30 fok (lenne).

Mfor.hu: Lázár János nyíltan megfenyegette a Spart

Lázár János nyílt hadüzenetet küldött a Sparnak a Portfolio csütörtöki építőipari konferenciáján. „Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül” – mondta a miniszter. „A Sparral szemben is tudunk úszni. A cég meg fogja fizetni az árát annak, amit az elmúlt napokban tett” – jelentette ki harcias beszédében, aminek az az előzménye, hogy Hans Reisch, a Spar osztrák anyavállalatának vezérigazgatója egy osztrák lapnak arról beszélt, hogy milyen nehéz helyzetbe hozták a Spart Magyarországon a kormány intézkedései, illetve az állam próbált tulajdonrészt szerezni az üzletláncban.

Címlapkép: F1-futam 2023. július 23-án (fotó: Hungaroring/Facebook)

Megosztás