Heti lapszemle

Elkezdték előkészíteni a mini-Dubajt, már csak 13 ezer egy 10 milliós lélegeztetőgép

444: A közpénzelherdálás csúcsa: már 13 000 forintért kaphatók a 10 milliós lélegeztetőgépek

Miután december 28-a óta hiába próbálják egy végrehajtás részeként eladni őket, az eredetileg darabonként 10 760 000 forintért vett kínai lélegeztetőgépek egy 500 és egy 249 darabos tételét már darabonként 13 ezerért meg lehet venni a végrehajtói kamara árverési oldalán (ez az utolsónak szánt árverési kör február 26-ig tart). Vagyis ebből az egykor 8 060 738 000 forintos, azaz több mint nyolcmilliárd forintnyi közpénzből vett pakkból, ha legalább ez a licitlépcső sikeres lesz, 9 737 000, tehát kevesebb mint tízmillió forint visszakerül az államhoz.

24.hu: Titokzatos karibi vagyon nyomai vezetnek a letelepedési biznisz kulcsfigurájától Rogán bizalmasa felé

A lap egy rejtélyes üzlet nyomaira bukkant, amely összeköti a Rogán Antal bizalmasaként elhíresült Kertész Balázst és családját, illetve a letelepedésikötvény-biznisz kínai kulcsfiguráját, Lian Wangot. A nyomok a Brit Virgin-szigetekről Svájcig vezetnek: csaknem hárommilliárd forintnyi eurót utalt át a magyar letelepedésikötvény-üzlet kínai kulcsfigurája két olyan hazai cégbe, melyek aztán Rogán Antal bizalmasa, Kertész Balázs körébe kerültek.

Népszava: Hatvankét millió forinttól fosztott meg egy iskolát az egyházközség, de ez Novák Katalint nem akadályozta meg abban, hogy kitüntesse a vezetőjét

Jogosulatlanul használt fel 62 millió forint normatívát a Kiskunhalasi Református Egyházközség – áll egy, a lap birtokába került 2021-es könyvvizsgálati jelentésben. Bár emiatt egy iskola működéséhez szükséges beruházások hiúsultak meg, a Balog Zoltán vezette egyházkerülethez tartozó egyházközség vezetője tavaly a köztársasági elnöktől megkapta, Semjén Zsolttól pedig átvette a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatát.

K-Monitor: Nehéz szülés: elfogadta a kormány a 2024-2025 közötti korrupcióellenes stratégiát

Bár a dokuementum számos témára és szabályozási területre kiterjed,  kevés innovatív, ambiciózus elemet tartalmaz, és nagyrészt a már korábban, más dokumentumokban megfogalmazott régi adósságait törleszti. Fájóan hiányoznak belőle a tényleges átláthatóságot biztosító intézmények (ide értve például a tulajdonosi struktúrák átláthatóságát garantáló szabályok megteremtését, amely a stratégia első tervezetének szövegében még szerepelt), vagy a pártfinanszírozással, bejelentővédelemmel, vagy vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos átfogó reformok bevezetését szolgáló tényleges intézkedések.

Hvg.hu: Lázárék elrendelték a mini Dubaj területének kiürítését

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) elrendelése alapján a MÁV Zrt. megindította a bérleti és egyéb használati jogviszonyok felmondását Rákosrendezőn, illetve felszólította a hátrahagyott vagy engedély nélkül felhúzott ingatlanok használóit a terület átadására. A mini Dubajnak nevezett beruházás előkészítésének következő lépéseként a leégett Budapest Sportcsarnok bontásából származó, az érintett területen deponált, mintegy 175 ezer tonna építési törmelék elszállítására, az állam tulajdonában lévő vasúti anyagok értékesítésére, illetve a terület rekultivációjára, kármentesítésére kerül majd sor.

Címlapkép: Rákosrendező vasútállomás, felvételi épület 2024. január (fotó: Wikipedia/12akd)

Megosztás