Heti lapszemle

Mészáros Lőrinc az egészségügyben, Tiborcz István az agráriparban terjeszkedik

Index: Tiborcz István agrárbizniszbe fogott

A mezőgazdaság, fa- és erdőgazdálkodás területén bővíti befektetési portfólióját a Gránit Alapkezelő Zrt.: a cég által menedzselt Főnix Magántőkealap vásárolta meg az eddig olasz tulajdonban lévő Drawa Kft.-t. Az akvizíció keretében Somogy megyében 5000 hektárt meghaladó földterület (erdők és termőföldek), faipari üzem és raklapgyártó-gépsor, valamint egy vadászkastély lett a Főnixé. A tranzakciót a Gránit Alapkezelő a BDPST Agráripari Holding Zrt.-vel mint szakmai befektetővel közösen valósítja meg – ezzel megalapozva a Tiborcz István miniszterelnöki vő „mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén kialakítandó befektetési portfólióját”.

24.hu: A Belügyminisztériumnak nyilvánosságra kell hoznia az egészségügy átalakításáról szóló, titkosított tanulmányt

A Boston Consulting Group (BCG) nemzetközi tanácsadó cégtől a Belügyminisztérium (BM) 2020-ban 720 ezer euró plusz áfáért rendelt egy átfogó tanulmányt az egészségügy helyzetéről és átalakításáról, annak tartalma azonban nem nyilvános, mivel a tárca tíz évre titkosította azt. Közérdekű adatra hivatkozva a K-Monitor beperelte a BM-et, kikérve a tanulmányra vonatkozó, BCG-vel kötött szerződést, illetve magát a feltehetőleg több száz oldalra rúgó tanulmányt is. Elsőfokon tavaly novemberben a korrupcióellenes civil szervezet elvesztette a pert, most azonban a másodfokú bíróság az adatok kiadására kötelezte a Belügyminisztériumot.

Mfor: Sokaknak fog fájni, hogy mit vett Mészáros Lőrinc

Tavaly novemberben írta meg a lap, hogy bejegyezték a VM Medical Zrt.-t, amelynek Mészáros Lőrinc a vezérigazgatója. Ez a cég tavaly decemberben lett a FullDent Kft. kisebbségi tulajdonosa, ami a főváros legelitebb kerületében, a XII. kerületben található Királyhágó utcában lévő FullDent fogászati klinikát működteti. A többségi tulajdonos az eddigi kizárólagos tulajdonos, a Dental Holding Zrt. maradt, amely két fogorvoshoz, Majorosi Zoltánhoz és Szilágyi Ivánhoz tartozik.

RTL: Várkonyi Andrea egyre profibb üzletasszony, újabb vezetői posztot kapott

Idén januárban jegyezték be a főtevékenysége szerint ingatlankezeléssel foglalkozó VM Medical Property Invest Zrt.-t, ami a fenti holding, a VM Medical Zrt. és dr. Majorosi Zoltán közös tulajdonában van. A VM Medical Property Invest Zrt.-nek két vezető tisztségviselője van: Mészáros Lőrinc és felesége, Várkonyi Andrea. Mindez logikus is lehet, dr. Várkonyi Andrea ugyanis a Szegedi Orvostudományi Egyetemen végzett, majd belgyógyász rezidensként dolgozott. 2017 óta résztulajdonosként és tisztségviselőként érdekelt az orvosi hivatást választó szülei cégében, ami szakorvosi járóbeteg-ellátással foglalkozik.

Szabad Európa: Lakóházat, parkolót, autókereskedést is kiüríttetne Lázár János minisztériuma a Déli Körvasút miatt

Összesen 23 újbudai ingatlanra tart igényt a kormány első körben a Déli Körvasút megépítése miatt (ezekből négy közös tulajdonú a fővárosi önkormányzattal) – derült ki abból a levélből, amelyet az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) küldött a XI. kerületi önkormányzatnak. Ezek jelentős része közterület, de van köztük egy Bartók Béla úti társasház és olyan telkek is, amelyeken parkoló és helyi vállalkozások (például egy autókereskedés vagy egy faaprítékoló üzem) működnek, amelyek érvényes bérleti szerződéssel rendelkeznek. Bár a szerződéseknek 30 napos a felmondási határidejük, a kormány olyan jogszabályi környezetet teremtett magának és a Déli Körvasút megépítésének, hogy akár azonnal ráteheti a kezét az érintett ingatlanokra.

Címlapkép: Mészáros Lőrinc és felesége, dr. Várkonyi Andrea, az Alapítvány az Innovatív Oktatásért kuratóriumi elnöke a Mészáros-csoport támogatásával 2020-ban létrejött High-Tech Suli program keretében szervezett szakmai konferencián Budapesten 2023. szeptember 28-án. (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Megosztás