vidéki lapszemle

Helyi kisvállalkozók helyére multik; ittasan botrányt okozó polgármester

Debreciner.hu: Tiba István mutatói: nulla, nulla és nulla – Így dolgoztak a hajdú-bihari kötődésű országgyűlési képviselők 2023-ban

Az év végéhez közeledve a Debreciner megnézte, hogy az Országgyűlés honlapján található adatok szerint idén hogyan dolgoztak a Hajdú-Bihar megyei kötődésű képviselők a Parlamentben. Ez alapján Varga Zoltán (DK) volt a legaktívabb: 42 önálló mellett 8 nem önálló indítványa is volt, továbbá 56 hozzászólással járult hozzá a parlamenti vitákhoz. A sor másik végén Tiba István (Fidesz-KDNP) áll, aki egyetlen egyszer sem szólalt fel.

SzabadPécs.hu: Helyi kisvállalkozók boltjai szűnnek meg a Pécs Plázában, multicégek költöznek a helyükre

Több olyan helyi kisvállalkozó üzlete szűnik meg év végén a Plázában, akik hosszú évek óta a létesítmény bérlői között voltak. A tulajdonos cég – a Jellinek Dániel milliárdos üzletember által birtokolt Indotek csoport – ugyanis nem hosszabbít velük szerződést. A kisboltok helyére nagy, főként nemzetközi multik által jegyzett üzletek kerülnek.

Nyugat.hu: Székely János: „Felszólítom a lelkipásztorokat, hogy a Szombathelyi Egyházmegyében ne végezzék az azonosnemű párok megáldását”

„A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntésének megfelelően – felszólítom a lelkipásztorokat, hogy a Szombathelyi Egyházmegyében ne végezzék az azonosnemű párok megáldását. Fogadjuk az azonosneműek iránt vonzalmat érző testvéreinket is nagy szeretettel és tisztelettel, de ne igazoljuk a helytelen életdöntésüket, hanem segítsük őket a Krisztus evangéliuma szerinti élet útján” – írta többek között a szombathelyi püspök. Mindezzel arra reagált, hogy Ferenc pápa december 18-án „Fiducia supplicans” című dokumentumában engedélyezte a „szabálytalan helyzetű párok és az azonos nemű párok” megáldását.

Enyugat.hu: Petíció indult a művészettörténet önálló tárgyként való megmaradásáért

A 2020-as új Nemzeti Alaptantervnek (NAT) megfelelően az állami fenntartású középiskolákban 2024-től már választható tárgyként sem lesz elérhető a művészettörténet mint önálló tárgy, az abból való érettségi lehetősége megszűnik. A művészettörténettel párhuzamosan a film- és médiaismeret oktatását is kivezetik a tantervből. Az Enyugat.hu azt írja, az LMP petíciót indított, és várják mindazok aláírását, akik azt akarják, hogy önálló tantárgy maradjon a művészettörténet.

KecsUP.hu: Blikk: Ittasan okozott botrányt a kiskunfélegyházai polgármester egy étteremben

„Rendőrök és mentők is kiérkeztek a központi szórakozóhelyre, ahol a hírek szerint maga a köztiszteletben álló polgármester okozott botrányt. Csányi József minden valószínűség szerint kissé felöntött a garatra, majd egyesekbe belekötött, sőt, öngyilkossággal is fenyegetőzött, ami miatt behatoltak hozzá a hatóságok.” – írja a Blikket idézve a Kecsup.hu. A polgármester a lapnak nem cáfolta (és nem is erősítette meg) a történteket.

Nyitókép: A Pécs Pláza 20. születésnapja 2019-ben. Fotó: Facebook

Megosztás