Heti lapszemle

Duplapénz a fociakadémiáknak, elárvereznek több száz lélegeztetőgépet

Magyar Hang: Megduplázták a határon túli fociakadémiák támogatását

Idén márciusban a 18/2023-as számú döntéssel jelentős összegekhez juttatta a Bethlen Gábor Alap a határon túli fociakadémiákat: például a komáromi és lendvai egyesület 250 milliót, a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő eszéki központ (NK Osijek) 325 milliót, a dunaszerdahelyi DAC Akadémia és a szerbiai TSC egyaránt 450 millió forintot kapott. Legkevesebb a Sepsi OSK ifjúsági csapataira szántak (175 millió), a legtöbbet pedig a tőle 65 kilométerre lévő Csíkszeredai Futballakadémiának adták (525 millió). A pénzosztó testület aztán valamiért szeptember 28-án úgy döntött (83/2023-as és 85/2023-es számú határozatok), hogy megduplázza a pénzeket.

Hvg.hu: Boszniában vett cementgyárat Mészáros Lőrinc

Bosznia-Hercegovinában vett cementgyárat a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt.: az eddig az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. társaság lett az övék. A cementgyár éves termelési kapacitása 700 ezer tonna klinker és több mint 1 millió tonna cement. A vállalat 50 százalékos részesedéssel rendelkezik a Vijenac mészkőbányában, amely más üzemeknek és építőipari vállalatoknak is szállít adalékanyagot. A vállalat 2014-ben készbeton gyártásával bővítette tevékenységét. A betonüzemek Szarajevóban és Banja Lukában találhatók.

Telex: Árverésre írtak ki 749 darab lélegeztetőgépet, amiket még a Covid miatt szereztek be

Elektronikus árverésen próbálnak túladni azon a mintegy 749 lélegeztető gépen, amelynek beszerzésére a TMT Technics Kft. nevű, eredetileg optikai eszközökkel foglalkozó vállalkozás kapott megbízást a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, a koronavírus-járvány idején. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar által közzétett hirdetmény szerint az árverést megelőző végrehajtási eljárást a külügyminisztérium kezdeményezte, hogy így szerezze vissza a cégnek közbeszerzési eljárás során kifizetett mintegy 4 milliárd forint előleg egy részét. A gépek becsült értéke mindössze 973 millió forint, ami gépenként 1,3 millió forintot jelent, miközben ezeket a hordozható berendezéseket a TMT eredetileg darabonként több mint 10 millió forintért adta volna el az államnak.

24.hu: A Simonka-per kezdete óta 325 millió forint állami és EU-támogatást vett fel az elsőrendű vádlott

Simonka György, a felesége és az unokahúga is évről évre kapja a vissza nem térítendő agártámogatásokat, miközben a volt fideszes politikusra 850 millió forintos vagyonelkobzást kért az ügyészség. A 33 vádlottat felsorakoztató korrupciós ügy négy éve tartó tárgyalása januárban folytatódik azután, hogy a bírói tanács összetételében ismét változás történt.

Magyar Narancs: Az MTVA-tól érkezik a Szuverenitásvédelmi Hivatal leendő vezetője

A kormánypárti Magyar Nemzet arról ír, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Lánczi Tamás politikai elemzőt, az MTVA online igazgatóját kérte fel az újonnan létrejövő Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjének, ezt a lapnak maga Lánczi meg is erősítette. Orbán választottja sokfelé megfordult már a Századvégtől a Figyelőn át Habony londoni cégéig, 2020-tól pedig az MTVA online igazgatója.

Címlapkép: Pixabay.com

Megosztás