Heti lapszemle

Állami cégek Lázár János alapítványának, rekordnyereség Mészáros Lőrincnél

444: Milliárdos cégeket adott az állam ingyen Lázár alapítványának

Kedden a parlementben a Fidesz, a KDNP és az MSZP képviselői is megszavazták azt a salátatörvényt, aminek az egyik pontja alapján az állam ingyen odaadja a Lázár János által vezetett Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak az évi 20-30 milliárdos árbevételű ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt-t és a Concordia Közraktár Zrt-t. Ahogy a K-Monitor megjegyezte, az ATEV Fehérjefeldolgozó az elmúlt években több tíz milliárd forintnyi agrártámogatást kapott, a Concordia pedig 1,5 milliárdos árbevételű, több mint 100 főt foglalkoztat és országszerte vannak közraktárai.

Mfor: Már biztos: többe kerül az MNB-székház felújítása, mint eredetileg tervezték

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021. októberében kezdte meg Szabadság téri székházának teljes rekonstrukcióját, melynek célja, hogy az épület műemlékvédelmi, fenntarthatósági és pénzügyi edukációs szempontoknak egyaránt megfelelve, még sokáig szolgálja az ország jegybankjának működését. A több mint 100 éves, műemléki védelem alatt álló Szabadság téri épület felújításának költségei várhatóan közel 50 százalékkal emelkednek meg a piaci folyamatok miatt az MNB közleménye szerint.

24.hu: GYSEV-ügy: tízmillió euróért vásárolnák ki Lázárék a Strabag üzletrészét

A lap osztrák forrása szerint 10 millió eurós ajánlatot tett a magyar fél az osztrák Strabagnak a GYSEV Zrt.-ben lévő, mindössze 6,1 százalékos részvénycsomagjáért. Megkérdezték a magyar-osztrák közös vasúttársaságban a tulajdonosi jogokat gyakorló, Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumot, helytálló-e a hír, illetve összességében mekkora tulajdonrészt akarnak szerezni: megelégszenek-e az alig 4 milliárd forintos Strabag-résszel, vagy az osztrák állam kisebbségi csomagjának megszerzésével 100 százalékos tulajdonlásra törnek? Egyelőre nem válaszoltak.

RTL: Hasított idén is Mészáros Lőrinc cégcsoportja

Kiugró eredményekről számolt be pénteken az OPUS csoport. Mészáros Lőrinc cégcsoportja 2023 első három negyedévében 30,67 milliárd forint nettó nyereségre tett szert, ami több mint duplája az egy évvel korábbi azonos időszakinak. „Mindezt soha nem látott, 511 milliárd forintos árbevétel mellett, ami megmutatja, hogy a cégcsoport jó úton halad a belső szinergiák kihasználásával” – olvasható az OPUS sajtóközleményében.

Telex: Magyarország továbbra is a második legszegényebb EU-s ország

Magyarország továbbra is az Európai Unió második legszegényebb országa az egy főre jutó fogyasztás alapján – olvasható ki az Eurostat 2022-es adataiból. A magyar lakosság az uniós átlag 71 százalékát költötte fogyasztásra, ami így is egy százalékpontos javulást jelent a 2021-hez képest. A friss adatokból az is látszik, hogy Románia alaposan elhúzott tőlünk: a románok az EU-átlag 86 százalékát költötték fogyasztásra, két százalékponttal többet, mint 2021-ben. A régióban Horvátország 76 százalékon, Szlovákia 77 százalékon, Csehország 83 százalékon, míg Lengyelország 87 százalékon állt.

Címlapkép: Lázár János Tiszaföldváron lakossági fórumon 2023. november 30-án (fotó: a miniszter Facebook-oldala)

Megosztás