Heti lapszemle

27 milliárd a magyar űrhajósprogramra, és még 1,6 milliárd a Budapest–Belgrád vasútra

Economx: Orbán Viktor több mint 27 milliárdot csoportosított át a magyar űrhajós misszióra

A legfrissebb Magyar Közlönyben számos költségvetési átcsoportosításról döntött Orbán Viktor miniszterelnök, ezek egyike érinti a magyar űrhajózást. 2021-ben már 13,5 millió dollárt csoportosítottak át erre célra, míg 2022-ben 44,5 millió dollárt. A 2023-as és a 2024-es célszámok is meg voltak határozva (2023: 27,5 millió USD, 2024: 13,5 millió USD), azonban ezt a pontot most átírta Orbán Viktor. Az utasítás értelmében Varga Mihály pénzügyminiszternek gondoskodnia kell összesen 73,5 millió dollár, mai árfolyamon mintegy 27,1 milliárd forint átcsoportosításáról: 2023-ban 6,9 milliárd, 2024-ben 15,3 milliárd, 2025-ben pedig 4,9 milliárd forintról van szó.

Hvg.hu: A közneveléstől és beruházásoktól von el újabb pénzeket a kormány, hogy jusson propagandára és a Nemzeti Filmintézetre

Csaknem 40 milliárd forintnyi átcsoportosítást hajt végre a kormány az idei költségvetésben. Elvesznek pénzt a Honvédségtől, a közneveléstől és az állami beruházásoktól, hogy több jusson a Nemzeti Filmintézetre, kormányzati kommunikációra, gazdaságfejlesztésre és a közösségi közlekedés szinten tartására. A köznevelési feladatoktól (a Belügyminisztériumtól) 881 milliót vesznek el, amit egy az egyben a Miniszterelnökség kap meg “nemzetiségi célú költségvetési támogatások” címszóval. A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda közel 3,4 milliárdot kap “kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra”, és 600 millió forintot költhet “Kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatokra”.

Telex: 1,6 milliárddal drágult a Budapest–Belgrád-vasútvonal, ami épp nem is épül

Újabb, összesen 1,6 milliárd forinttal pótolták ki a Budapest–Belgrád-vasútvonal projektet – derült ki a hétfői esti Magyar Közlönyből. A beruházás összköltsége már így is meghaladja az eredetileg tervezett 750 milliárdot. A mostani emeléssel a kormány 648 milliót a „vasútvonal újjáépítési beruházás Ferencváros–Soroksár-szakaszának megvalósításához szorosan kapcsolódó, a megrendelő MÁV Zrt. feladatainak ellátásához szükséges” forrásként biztosította, és további 1 milliárdot „A végrehajtás során felmerülő többletfeladatok elvégzésével és annak központi költségvetés terhére történő finanszírozásával” kapcsolatos döntés módosítása miatt.

24.hu: 185 milliót fizetett ki az állam egy KDNP-s képviselő gombatermesztő üzemére, ami két és fél év alatt sem épült fel

2020-ban kezdett gombatermesztő üzemet építeni európai uniós támogatás felhasználásával egy csákvári önkormányzati képviselő, de két és fél év alatt még a csarnok felhúzásáig sem jutottak el, noha a munkát már 2021 márciusában be kellett volna fejezni. A 277 millió forintos támogatással januárig kellene elszámolni a KDNP-s Zolnai Sándornak. A politikus azt állítja, a kivitelezővel támadt elszámolási vitája miatt áll a beruházás, de ennek részleteiről nem beszél.

Mfor.hu: Százmilliós profitot hozott a Matolcsy Györgyék kedvenc szobrait készítő művész cége

Szőke Gábor Miklós szobrai az elmúlt években belopták magukat a köztudatba: ha valaki nem ismeri névről a kormányközeli figurákkal jó viszonyt ápoló művészt, olyan alkotásaival, mint a vadászati világkiállítás agancskapuja, vagy a jegybank Pénzmúzeumának kertjében ugró aranyszarvas, biztosan találkozott már. Közel négy hónappal a hivatalos határidő után érkezett be a Dante Birodalom Kft. cégbeszámolója, amely az egy évvel korábbihoz képest több területen is lényegesen szerényebb. A cég árbevétel a 2021-es üzleti évben még több mint 1,12 milliárd forint volt, 2022-ben azonban „csak” 402,28 millió forint lett, az adózott eredmény pedig az előző évi 479,16 millió forintról tavaly 92,87 millióra „apadt”.

A címlapkép illusztráció, forrás: Pixabay.com

Megosztás