vidéki lapszemle

Kiskapu a környezetszennyezőknek; van is meg nincs is gyermekügyelet Komlón

Debreciner.hu: Büntetés kiszabása helyett szerződést köthet a kormányhivatal a környezetszennyező cégekkel egy új kormányrendelet szerint

A Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö) hívta fel a Debreciner figyelmét arra, hogy egy friss kormányrendelet szerint a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva, annak ideje alatt a környezetvédelmi hatóság – tehát a területileg illetékes kormányhivatal – megteheti, hogy egy fennálló jogsértés megszüntetése érdekében nem határozatot hoz, hanem környezetvédelmi hatósági szerződést köt a jogsértővel. Ebben az ügyfél vállalja, hogy felhagy a jogsértéssel, a magatartását összhangba hozza a környezetvédelmi jogszabályokkal, valamint a környezetvédelmi hatóság által kiadott engedély előírásaival. Az akkugyár ellen küzdő szervezet szerint ezzel megsemmisült a hazai környezetvédelem. Az Energiaügyi Minisztérium később kiadott egy közleményt, miszerint „a kormány szándékai szerint ez a szabály csak működő kohászati üzemekre alkalmazható. Akkumulátorgyárakra nem. Az ezzel kapcsolatos pontosítás a következő héten a Közlönyben megjelenik”.

Nyugat.hu: Többségbe kerültek Magyarországon a „felekezet nélküliek”

Bár az adatokat hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra, az Országos Szlovák Önkormányzat kitett egy posztot, amiből kiderült, hogy Magyarországon – először a népszámlálások történetében – kisebbségbe kerültek a magukat valamelyik egyház tagjaként meghatározók. A Nyugat.hu a HVG információra hivatkozva azt írja, a tavaly novemberi népszámlálás statisztikáit a KSH valószínűleg még azelőtt elküldte az egyházaknak, hogy azokat publikálta volna.

7300.hu: Az OMSZ szerint van gyermekügyelet Komlón, de a tapasztalat más

Szeptember 1-től megváltozott az ügyeleti ellátás az országban, így Komlón is. A hivatalos tájékoztató alapján a házi és gyermekorvosi ügyelet a komlói kórházba költözött, de egy komlói gyermekorvos és több szülő szerint valójában nincs gyermekorvosi ügyelet, a gyerekeket Pécsre irányítják. A 7300.hu kérdésére az Országos Mentőszolgálat azt mondta, az ügyelet rendben működik a kórházban: szeptember 1. óta a komlói ügyeletben összesen 187 beteget látták el, ebből 50 fő 18 év alatti gyermek illetve fiatal volt.

Veszprémkukac.hu: Káptalanfüredi gyerektábor – A Veszprém Handball Team Zrt. nem tudott szabályosan elszámolni a támogatással

Eljárás folyik a káptalanfüredi gyerektábor felújításának pénzügyeivel kapcsolatban. A felújítás tao-támogatás felhasználásával, állami finanszírozásból, a Veszprém Handball Team Zrt.-vel partnerségben történt. A feljelentést szerint a józsefvárosi önkormányzat hat lakópavilon építésére 378 millió forintnyi állami támogatást adott át a Veszprém Handball Team Zrt.-nek, a klub azonban a mai napig nem tudott szabályosan elszámolni a támogatással.

Szegeder.hu: A kormány migránsozása miatt megnézték az utcán Rádi Ferizt, mégis átment a DK-ból a Fideszbe

A 31 éves növénynemesítőt pár hete választották meg a Fidesz szegedi szervezetének élére. Rádi Ferizről a napokban derült ki, hogy harcos ellenzékiként korábban a DK-ban dolgozott, de a Momentum eseményeit is látogatta. Az új vezető ellenzéki múltját a szegedi Fidesz-frakció nem kívánta kommentálni.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Samsung SDI gödi elektromos jármű akkumulátor gyárának nyitóünnepségén 2017. május 29-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Megosztás