Heti lapszemle

Bezárnak 10 vasútvonalat, Mészáros Lőrinc újabb bankot vesz

Portfolio: 10 vasútvonalat zárnak be Magyarországon, mert se vonat, se ember nincs elég

A MÁV-Volán-csoport augusztus elsejétől további intézkedésig 10 regionális vasútvonalon vonathelyettesítő autóbuszokkal szolgálja ki utasait; ez rövid távon enyhíti a regionális közlekedésben jelentkező járműhiányt – közölte a csoport pénteken az MTI-vel. Az érintett vonalak a következők: 38 – Somogyszob–Nagyatád, 47 – Godisa–Komló, 78b – Balassagyarmat –Ipolytarnóc, 89 – Miskolc–Tiszaújváros, 98b – Abaújszántó–Hidasnémeti, 103 – Karcag–Tiszafüred, 114 – Mátészalka–Csenger, 121 – Mezőhegyes–Újszeged, 125a – Mezőhegyes–Battonya, 146b – Lakitelek–Kunszentmárton. Azt írják, hogy „az autóbuszos vonathelyettesítő járatok közlekedtetését a jármű- és személyzethiány indokolják, amelynek enyhítésére a MÁV-VOLÁN-csoport folyamatosan toborozza a munkatársakat, várja a csatlakozni szándékozók jelentkezését”.

Népszava: Készül az Orbán-kormány, csak idén ezer milliárd forintot költ fegyverekre

Több száz millió euró értékben vásárol Magyarország Hero típusú öngyilkos német-izraeli drónokat a düsseldorfi Rheinmetall AG-tól. Azt a cég nem árulta el, hogy pontosan mekkora összeget költ el Magyarország, a közleményben csak az szerepel, hogy nagyságrendileg mekkora üzletről van szó. Egyelőre nem tudni, hogy a magyar hadsereg pontosan milyen típusú Hero-ból mennyit vásárolt, a fegyvercsaládba ugyanis öt, növekvő méretű, hatótávolságú és robbanóerejű fegyver tartozik.

Hvg.hu: Paks II.-szerződésmódosítás: Moszkva egyoldalúan felfüggesztheti a finanszírozást

Oroszország gyakorlatilag bármikor felfüggesztheti a paksi bővítéshez nyújtott hitelt a szankciókra hivatkozva, a feltételek nagyon rugalmasak. A hitelmegállapodás nem szabályozza részletesen, mi következne ezután, és milyen jogai lennének a magyar félnek. Újdonság, hogy Moszkva egy Oroszországban tartott magyar bankszámláról is leemelhet pénzeket. A hitelmegállapodás legfontosabb paraméterei, a nyújtott hitelösszeg (10 milliárd euró) és a kamatozás (4-5 százalék) változatlanok maradnak. Változatlanul 16 év a törlesztési idő – ez eredetileg 21 év volt, akkor rövidítették le, amikor a törlesztés kezdő időpontját az előző módosítással kitolták öt évvel a projekt csúszása miatt.

G7: Tízmilliárdok folytak az egyik leggazdagabb magyartól Orbán Viktor családja felé

Orbán Viktor rohamosan gazdagodó vejének cégbirodalmába 2019 és 2022 között több mint 27 milliárd forint érkezett egy rejtélyes forrásból. A pénz eredetéről Tiborcz István vállalata eddig semmit nem volt hajlandó elárulni. Pedig ez az összeg még az ő mértékével mérve is hatalmas: teljes becsült vagyonának felét-harmadát teszi ki. A G7 azonban most talált egy dokumentumot, amely arra utal, hogy a pénz forrása az ország egyik leggazdagabb embere, Jellinek Dániel lehetett.

Forbes: Újabb bankot vehet Mészáros Lőrinc

A Budapesti Értéktőzsde honlapján olvasható közlemény szerint Mészáros Lőrinc bankja a Danube Magántőkealaptól vásárolja meg a Duna Takarék Bank Zrt. 98,46%-os közvetlen részesedést megtestesítő részvénycsomagját. A tranzakció előzetes felügyeleti engedélyezése folyamatban van. A Duna Takarék honlapján olvasható bemutatkozás szerint a bank száz százalékban magyar tulajdonú, négy megyében fiókkal rendelkező regionális hitelintézet.

Címlapkép: Bzmot motorvonat (fotó: Wikipedia/Burrows)

Megosztás