Heti lapszemle

Nagykövetség Laoszban, családpolitika helyett kiemelt rendezvények

444: Családpolitika helyett kiemelt rendezvényekre költ 5 milliárdot a kormány

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az eredetileg „gyermek, ifjúsági és családpolitikai programokra” szánt 5,1 milliárd forintot átcsoportosítják a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához, a „kiemelt nemzetközi sportesemények és egyéb kiemelt állami rendezvények lebonyolítása” fejezet alá. Az, hogy miért kellett még 5 milliárddal megtolni a rendezvényekre szánt, amúgy 60 milliárd forintos keretet, a kormányhatározatból nem derül ki.

RTL: Megrendítő pofont kaptak a Kúriától a halmozott fogyatékossággal élő felnőtt gyermekeiket ápoló anyák

Mégsem kötelezhető az állam arra, hogy támogatott lakhatást biztosítson Budapesten azoknak a halmozott fogyatékossággal élő embereknek, akikről jelenleg idősödő szüleik gondoskodnak. Hat család indított pert még 2017-ben, tavaly jogerősen meg is nyerték azt, de a Belügyminisztérium a Kúriához fordult, ahol a napokban kimondták: az államtól nem lehet kikényszeríteni a segítséget, még akkor sem, ha törvényben meghatározott feladatát mulasztja el.

Hvg.hu: Másfél milliárd forintba fog kerülni, de lesz magyar nagykövetség Laoszban

Négy éve hirdette meg Szijjártó Péter a nagy magyar-laoszi együttműködést. Ebből azóta sem lett szinte semmi, de nagykövetség most már lesz. Egy kedd este megjelent kormányhatározat 1,5 milliárd forintot utalt ki a vientiane-i képviselet megnyitására és a bérelni kívánt épület szükséges átalakítására. A működtetés ezután jövőre csaknem 200, a további években pedig csaknem évi 150 millió forintba fog kerülni.

24.hu: Jellinek állami utakat olvasztana milliárdos badacsonyi birtokába, az MNV máris intézkedett

Levelet kaptak a Badacsonytomajhoz tartozó egyik szőlődűlő ingatlantulajdonosai, hogy az állami vagyonkezelő több közút magánkézbe adását készíti elő. A lapnak Jellinek Dániel milliárdos üzletember elmondta, hogy ő kezdeményezte a privatizációt, de neki nem áll szándékában a közutak megvétele, csak a hozzájuk kapcsolódó út menti területeké. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) viszont – a lap birtokába jutott levele szerint – eladná a három szóban forgó közút Jellinek birtokával határos szakaszait, ezzel gyakorlatilag elvágva több helyi telek tulajdonosát saját ingatlanjuk megközelítésétől.

Szabad Európa: Túl kíváncsi volt, ezért a jegyző gondnokság alá akarta vetetni, de első fokon pert nyert az önkormányzat ellen

Zaklatásként élte meg a jegyző, hogy egy férfi túl kíváncsi volt, és néhány hónap alatt tíz közérdekű adatot kért tőle. A jegyzőnő végül megelégelte a helyi lakos kérdéseit, ezért egy névtelen levélre hivatkozva megpróbálta cselekvőképtelen elmebeteggé nyilváníttatni. Kiderült: a jogi asszisztensi képzésre járó Lőrincz Zoltán nem elmebeteg. Jó hírneve és emberi méltósága megsértése miatt beperelte az önkormányzatot, amit meg is nyert. A Lőrincz Zoltánt védő Magyar Helsinki Bizottság jogásza szerint másodfokon be fogják bizonyítani, hogy az önkormányzat bosszúból akarta gondnokság alá vetetni a csupán túl kíváncsi férfit.

Címlapkép: Szijjártó Péter külügyminiszter Laosz budapesti nagykövetségének megnyitóján 2022. november 3-án (fotó: a miniszter Facebook-oldala)

Megosztás