Heti lapszemle

Orbán Viktor „technikai” landolása, még 20 milliárd a Budapest-Belgrád vasútra

RTL: „Technikai landolás” során szállt ki Orbán Viktor a kormánygépből Toszkánában, állítja a kormány, de sántít a dolog

„Technikai landolás” során szállt ki Pisában Orbán Viktor a hazafelé tartó kormánygépből – ezt válaszolta a csatorna megkeresésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ. „Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatáson volt Egyiptomban, onnan visszafelé egy technikai landolás során szállt ki egy olaszországi repülőtéren” – írták. Egy légiközlekedési szakértő szerint viszont technikai leszállás esetén az utas nem száll ki a repülőgépből. Az, hogy a honvédség repülőgépe nem rögtön Budapestre jött az egyiptomi fővárosból, hanem leszállt Pisában, egyórás kitérőt jelenthetett. Ezután a miniszterelnököt Firenze belvárosában fotózták le felesége, Lévai Anikó társaságában. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint Firenzében tanuló lányát látogatta meg a miniszterelnök, ezért a képviselő hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz ellene.

Hvg.hu: Elzárták a pénzcsapot a Szerencsejáték Zrt.-nél, de azért jutott 40 millió Bayer Zsolt cégének

A lap közérdekű adatigénylése nyomán március 13-án frissített szerződéslistára egyszerre töltötte fel 4 hónap – november, december, január és február – adatait a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft., a Szerencsejáték Zrt. támogatásokat osztó leánycége. Az utóbbi hónapokban szokatlanul kevés, alig 200 millió forint támogatást osztottak szét a szponzorációs keretből. A kevésből jutott 40-40 millió Bayer Zsolt és az egykori ATV-vezér cégeinek, illetve a dunakeszi sportegyesületnek is, ahol egykor Szijjártó Péter futsalozott.

24.hu: Katonai rakodókkal is drágul a Budapest-Belgrád vasútvonal

Még 20 milliárd forint megy a Budapest-Belgrád vasútvonalra a felmerülő többletfeladatok miatt – szúrta ki a lap a csütörtök este megjelent Magyar Közlönyben. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányhatározat szerint ebből a pluszpénzből katonai rakodókra, talajszennyeződéssel kapcsolatos kármentesítésre, illegális hulladéktelep felszámolására, Soroksár állomáson mérnöki feladatokra és kisajátításokra, MÁV-épületek és -telephelyek felújítására, építésére, valamint élőhely-rekonstrukcióra és Kelebia állomás határrendészeti feladataihoz kapcsolódó infrastruktúra kialakítására költenek. A szakértők számításai szerint a kínai hitelből finanszírozott, több mint 800 milliárd forintba kerülő beruházás 979 év alatt térülhet meg.

Blikk: Egy rokonát és a barátait vitte el a bátonyterenyei polgármester a város költségén a németországi Fradi-meccsre

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere úgy gondolta, megajándékozza a családtagjait, a hozzá legközelebb álló önkormányzati dolgozókat, s kiviszi őket Leverkusenbe, a Ferencváros futballcsapatának kupamérkőzésére. A probléma az, hogy a szomszéd település, Mátranovák falubuszát bérelte ki az utazáshoz, ráadásul az önkormányzat pénzéből. A lap érdeklődésére elismerte a kiruccanás tényét, de nem értette, mi a gond. „Ebben nincs semmi törvényellenes. A város költségvetése rendezett. Polgármesterként megtehetem, van egy keretem, amit ilyen programokra is költhetek, s akár kisbuszt is bérelhetek. Vegyük úgy, hogy azok, akik velem együtt elutaztak a külföldi sportrendezvényre, ezt kapták jutalomként, ennek senkinek semmi köze.” – mondta.

Telex: 242 nap után a minisztérium gondolt egyet, és elárulta, mi alapján végezték ki a katás adózást

Adót csalnak, nem lesz nyugdíjuk, nem adóznak eleget, igazából alkalmazottak – a katatörvény átírásakor ilyen érvek hangzottak el amellett, hogy a legtöbb használót kizárjanak a katás adózásból. Az érveket csak számokkal nem támasztották alá, amiket ezért a lap kikért a Pénzügyminisztériumtól. Most megkapták a grafikonokat, amikből kiderül, hogy évről évre egyre többen váltottak a katára, akik előtte nem vállalkozók, hanem alkalmazottak voltak; a KATA 12 milliós felső határa miatt rengeteg adótól esett el az állam; és a katások a jövedelmük döntő többségét nem magánszemélyektől, hanem cégektől szerezték. A sokat szajkózott tömeges csalásoknak viszont továbbra sincs nyomuk.

Címlapkép: Orbán Viktor egy honvédségi repülővel Párizsban 2022. március 13-án (fotó: a miniszterelnök Facebook-oldala)

Megosztás