Heti lapszemle

Kísérleti jelleggel Pintér Sándor is küzd a korrupció ellen, titkolják Orbán útiköltségét

Telex: Megerősítette a pénzügyminisztérium, hogy október végéig teljes kifizetési stopot rendelt el a kormány

Megjelent egy úgynevezett „2000-es” kormányhatározat arról, hogy a kormány alá tartozó szervek – néhány tételtől eltekintve – október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség. Vagyis alapesetben most nincsenek tanácsadói kifizetések, nem lehet rendezni a külsős takarítók, biztonsági cégek számláit, nincsenek üdítőital-, vagy kávébeszerzések, papír viszont esetleg igen, ha a hivatal bizonyítani tudja, hogy a közfeladat ellátásához alapvetően szükséges beszerzésről van szó.

444.hu: Rogán Antal és Pintér Sándor „kísérleti projekt keretében” dolgozik a korrupciómentesség biztosításán és az átláthatóság növelésén

Nagyon szokatlan helyzeteket teremt, hogy a kormánynak sürgősen pénzt kell szereznie az EU-tól: csütörtök este megjelent egy kormányhatározat, amiben Orbán Viktor különféle feladatokat oszt ki a minisztereinek a 2020–2022 közötti időszakra szóló Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia módosításával kapcsolatban. Rogán Antal és Pintér Sándor január 31-ig például kísérleti projekt keretében az átláthatóságért és a korrupció ellen fog dolgozni.

24.hu: Havi 1,4 millió forintot kap kuratóriumi elnökként Varga Judit

A vagyonkezelő alapítványok szabályozását is érintő európai bizottsági javaslatcsomag a Varga Judit igazságügyi miniszter által vezetett alapítványra is jótékony hatással volt: 15 napon belül hiánytalanul eleget tett a lap adatigénylésének, holott februárban válaszra sem méltatta őket. Azt kérdezték a Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítványtól, hogy a kuratóriumi tagokat mekkora havi díjazás illeti meg, és részükre az alapítás óta mekkora összeget fizettek ki eddig. Varga havi 1,4 millió forintot kap, és eddig kéthavi pénzét kapta meg.

Hvg.hu: Visszaállítják a képviselők részletesebb vagyonnyilatkozati kötelezettségét

A kormány az Európai Bizottságra hivatkozik, noha a nyáron éppen az európai gyakorlatot alapul véve tették még semmitmondóbbá a vagyonnyilatkozatokat. Most visszaállítják a korábbi szabályt. Vagyis egyrészt újra kell vagyonnyilatkozatot adniuk a képviselővel együtt élő családtagoknak is – ez nem nyilvános, de a mentelmi bizottság láthatja –, másrészt újra be kell számolni az ingatlanokról, nagy értékű ingóságokról (például járművek, műkincsek), jövedelmekről, megtakarításokról és tartozásokról.

Magyar Hang: Novemberig titkolná a kormány, hogy mennyibe kerültek Orbán texasi és bécsi útjai

A lap augusztus 5-én küldött kérdéseket a Miniszterelnöki Kabinetirodának, a Miniszterelnöki Kormányirodának, a Miniszterelnökségnek, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, hogy megtudja a texasi és a bécsi út, valamint a sopronbánfalvai kormányülés költségét. A megkeresett minisztériumok augusztus 22-23. tájékán sorban visszaírtak, hogy a háborús veszélyhelyzet miatt csak 45 napon belül tudnak válaszolni, mivel az adatigénylés teljesítése veszélyeztetné őket a közfeladatok ellátásában. Nemrég újabb 45 nappal tolták ki a válaszadás határidejét, ami így november elejére csúszik.

Címlapkép: Pintér Sándor, Orbán Viktor és Szijjártó Péter 2021. május 1-jén (fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Megosztás