Heti lapszemle

A tűzoltóknak spórolniuk kell, de hittanoktatásra kétszer annyi pénz jut

ATV: Spórolásra szólították fel a tűzoltóságokat

Spórolásra szólították fel körlevélben a tűzoltóságokat: a szerelést többször gyakorolhatják, de a tűzoltást nem. Elmaradnak gyakorlatok (havonta egyszer egy nagy megyei gyakorlatot fognak tartani), különböző szintű ellenőrzések (főleg a megyei szintűek), és csökkenteni kell a kocsifutásokat, amivel pedig csak lehet, mindennel spórolni kell – mondta el a híradónak Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetnek elnöke.

24.hu: Nem volt elég a part, bevezették a Balatont az MNB konferenciaközpontjához

„Jóléti vízfelület” kialakítására kapott engedélyt a Magyar Nemzeti Bank cége a volt balatonakarattyai MÁV-üdülő területén, ahol jegybanki konferenciaközpont létesül. A terület egy részén korábban csónakkikötő működött, így egy szűkebb meder már volt itt, de az nem nyúlt be a partra ilyen mélységben, nem volt körbebetonozva és kiszélesítve. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adott engedélyt a bővítésre és egy „jóléti vízfelület” kialakítására, amivel például a látvány-, csónakázótó és hasonló célú hasznosítást jelölik.

444: Orvosi Kamara: Zárnak be a kórházi osztályok, tartalékok már nincsenek

„A kecskeméti, majd a szegedi urológiai ellátás ellehetetlenülése mellett recseg-ropog a közellátás teljes rendszere. Csendesen szűnnek meg, zárnak be meghatározatlan időre osztályok, részlegek, műtők” – írja friss bejegyzésében Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára. Sokszor karbantartásra, felújításra, átszervezésre, költözésre hivatkozva szüneteltetik az ellátást. Svéd szerint ezek jelentős része fedősztori.

Hvg.hu: Nem jött be a kormány számítása az állami fegyverkereskedő céggel

Hatmilliárd forintért vásárolta be magát az állam tavaly nyáron egy jelentős forgalmat bonyolító fegyverkereskedő cégbe, a Milipol Zrt.-be. A vételárat, amiért az állam június elején „birtokon belülre” került az addig két magánszemély – Ecsedi Ferenc és Székely Herbert – tulajdonolta cégben, a lap kérdésére árulta el korábban a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztérium. A kormány arra számított, hogy 2-2,5 év alatt megtérül a beruházás, de nem fog.

Mfor.hu: Megduplázza Orbán Viktor a hit- és erkölcstanoktatásra költhető pénzt

A hétfő esti Magyar Közlönyben kiadott kormányhatározat – melyet Orbán Viktor jegyez – ismét az idei évi költségvetést módosítja egy soron. Ennek értelmében az eredetileg meghatározott 6,58 milliárd forintnál majdnem kétszer több pénzt fordíthat a Belügyminisztérium hit- és erkölcstanoktatásra, hittanoktatásra és tankönyvtámogatásra.

Címlapkép: Tűzoltók dolgoznak 2022. július végén Nagyér külterületén (forrás: Mezőkovácsházi HTP, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Facebook)

Megosztás