Heti lapszemle

Paks II. nem kapott létesítési engedélyt, a nyíregyházi stadionhoz nem kell parkoló

444: Breaking: Nem kapta meg Paks II. a létesítési engedélyt, hiánypótlást kér az atomenergiai hivatal

Rövid, ám annál jelentősebb közleményt adott ki honlapján az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). A Paks II. Atomerőmű Zrt. 2020. június 30-án nyújtott be kérelmet az új atomerőművi blokkok létesítésére. Ettől számítva az OAH-nak 12 hónapja volt arra, hogy lefolytassa a létesítési engedélyezési eljárást. Ezt a határidőt a törvényi kereteknek megfelelően három hónappal meghosszabbították. Most pedig az OAH bejelentette, hogy hiánypótlást rendel el. Az engedélyezési eljárás lényege igazolni, hogy a nukleáris blokkok megfelelnek majd a hazai, legmagasabb szintű nukleáris biztonsági elvárásoknak és előírásoknak.

Hvg.hu: A nyíregyházi stadionhoz egyáltalán nem kell parkolóhely

Kedd este arról tettek közzé kormányrendeletet, hogy a Velencei tónál épülő kajak-kenu akadémiánál az előírtnál jóval kevesebb parkolóhelyet és mellékhelyiséget kell építeni. Egy nappal később a nyíregyházi stadionnal kapcsolatban (hivatalos neve: A labdarúgó-sportlétesítmény fejlesztése és kapcsolódó közműfejlesztés) mondta ki a kormány, hogy nem kell hozzá parkolóhely. A Magyar Közlönynek ugyanebben a szerda este megjelent 178. számában hasonló kivételeket állapítottak meg 17 honvédelmi sportközpontra, a Dunaharaszti külterületén épülő logisztikai és szolgáltató központra, Vác belterületén „raktározás, valamint ahhoz kapcsolódó építmények, infrastrukturális fejlesztések és kapcsolódó ingatlanfejlesztés megvalósítására irányuló beruházásra”, valamint Mátészalkán egy orvosi vizsgálókesztyűk gyártására szolgáló üzemcsarnokra.

Mfor: Végelszámolják a kormány lélegeztetőgép-beszerzésén milliárdokat szakító céget

A magyar kormány lélegeztetőgép-bizniszének egyik legnagyobb nyertese volt a Fourcardinal Kft., amely 17 milliárd forintos beszerzést bonyolított, most azonban jogutód nélküli megszűnés mellett döntöttek. A cégtől összesen ezer darab lélegeztetőgépet vásárolt a kormány összesen 17 milliárd forintért, tehát darabonként 17 millió forintért. A cég értékesítési árbevételeként tavaly az előző évinél 216-szor többet könyveltek el, 229 millió forint után 49,5 milliárd forint folyt be a kasszába. Ebből bőven futotta osztalékra is, 15,4 milliárd forint kifizetéséről döntöttek a tulajdonosok, Nagy Beatrix, valamint a Silk Road Fund Zrt.

Forbes: Ezek a cégek pályáznak a 35 éves autópálya-koncesszióra

A Forbes.hu információ szerint hivatalosan is lezárult részvételi szakasz, amelyen a következő társaságok jutottak túl: az osztrák Strabag AG vezette konzorcium (tagjai a Strabag Motorway Gmbh, a Colas és a Societe de Partenariats et de Projects Nouveaux), a Themis magántőkealap vezette konzorcium (tagjai a Mészáros-féle Konzum PE Magántőkealap, a szintén Mészáros Lőrinc többségi tulajdonába tartozó Opus Global Nyrt., az Opus Bridge és New way magántőkealapok, valamint további három magántőkealap: a Cronus, a Via és a Vesta), és a Dömper Kft., amely egy lábatlani székhelyű, 1989-es alapítású cég, tavalyi árbevétele csaknem 26 milliárd forint volt. Ez azt jelenti, hogy ezek a cégek és konzorciumok kaptak meghívást a hamarosan induló, második ajánlattételi szakaszra. A lap információi szerint más cégek nem is jelentkeztek be az ajánlattételi szakaszban.

Blikk: Sztriptízbárt üzemeltetett a DK-s képviselő – részletek

„Székesfehérvár belvárosában, exkluzív környezet, jó zene, csinos lányok” – ezzel a kétségkívül csábító jellemzéssel hirdeti magát az Amigo Bár és Night Club, amely a belváros egyik nyugodt sétálóutcájában várja a vendégeket este 10 és hajnali 5 között. A „nagy múltra visszatekintő szórakozóhelyre” potom ezer forintért lehet jegyet váltani. A klubot üzemeltető Alba Autómosó Kft. ügyvezetője egészen idén júniusig a DK helyi politikusa, Ráczné Földi Judit volt, akinek a neve nemrég egy offshore cég kapcsán is előkerült.

Címlapkép: Paks II. nem végleges látványterve (forrás: Paks II. Zrt.)

Megosztás