Az elmúlt hét hírei

Végre tudjuk honnan dől a TAO-pénz a kormány kedvenc futballklubjaiba | Heti Mutyimondó

Fidesz-közeli, állami, és multinacionális cégek öntik a TAO-pénzt a kormány kedvenc futballklubjaiba – itt vannak a nevek és a számok

Fél év után végre sikerült kiszednünk a Magyar Labdarúgó-szövetségből (MLSZ), hogy az elmúlt három évben melyik cégek nyújtottak TAO-támogatást egyes kormánykedvenc futballkluboknak. Az elmúlt hét évben 526 milliárd forint társasági adót nem fizettek be a cégek az államkasszába, hanem inkább sport- vagy kulturális szervezeteknek adták oda. A kormány végig azt állította, hogy ez nem közpénz, de tavaly novemberben a Kúria véglegesen kimondta, hogy a TAO-támogatás közpénz. Most először került nyilvánosságra, mely cégeken keresztül dől a közpénz a Felcsút, a Fradi, a Kisvárda, a Mezőkövesd, és a Videoton kasszájába: Garancsi Istvánnak a MOL, Felcsútnak Mészáros Lőrinc és üzlettársai, a Fradinak pedig a GE és a Telekom küldött több millió forintnyi közpénzt TAO formájában.

Filmes TAO: eddig 123 milliárd forint közpénzzel támogattuk a nálunk forgatott produkciókat

Az utóbbi években egymásnak adták a kilincset az amerikai filmesek Budapesten. Bár szeretnénk azt hinni, hogy a hollywoodi sztárproducerek és színészek kizárólag azért választották Magyarországot, mert gyönyörű, a helyzet ennél árnyaltabb: sok filmes döntésében az is szerepet játszott, hogy itt úgynevezett közvetett támogatásként visszakaphatják a Magyarországon elköltött gyártási költségeik negyedét. Azok a mozik és sorozatok ugyanis, amelyek Magyarországon készülnek, ugyanúgy jogosultak TAO-támogatásra, mint a felcsúti fociakadémia. A pénzt, akárcsak a focis TAO-nál, magyar cégek ajánlhatják fel, és a finanszírozásba az elmúlt években az állam is beszállt. Eddig nem lehetett tudni, mennyi közpénzről van szó, mi viszont most a támogatásokat nyilvántartó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) segítségével összeszámoltuk.

Mitől félnek a nemzeti nagytőkések?

Érzékelhető az aggodalom a B-kategóriás nemzeti nagytőkések között most, hogy sorra dőlnek ki a csatasorból a közelmúlt kegyeltjei. Kuna Tibor járt a legrosszabbul, rá börtönt kér az ügyészség. Az új sztár, Balásy Gyula fivérének cégében pedig megjelent Nyerges Zsolt, ami, ha Simicskát kérdezzük, nem sok jóval kecsegtet. Ezen kívül figyelemre méltó információ is érkezett az Átlátszóhoz megbízható forrásból. E szerint a mostani oligarcha-leszámolás eredetét Szlovákiában kell keresni. Méghozzá egy ott, a szlovák nyomozók által egy szlovák állampolgárnál még tavaly lefoglalt hanganyagban, amit át is adtak a magyar társhatóságoknak. Ezen az összesen több órás, akár zsarolásra is alkalmas felvételeken állítólag számos magyarországi potentát kerül szóba, kínos szövegkörnyezetben. Utánajártunk.

 

Az elmúlt héten ezen kívül többek között:

További cikkeink:

A Heti Mutyimondó hírlevél következő száma 2018. július 27-én (pénteken) jelenik meg. Iratkozz fel az Átlátszó hírlevelére! Csak az e-mail címedre van szükségünk, hogy minden cikkünk azonnal ott legyen a postaládádban.



 

Megosztás