Cikkek

Gyerekeire íratta palotáját a Széll Kálmán tér csődbe ment kivitelezője

 

A Széll Kálmán tér 5,3 milliárd forintos felújítását végző Wis Holding Zrt. ellen csődeljárást rendelt el a bíróság. A cég tulajdonosa, Wicha József ellen a rendőrség egy korábbi ügyből kifolyólag gazdasági bűncselekmény gyanújával nyomoz. Az NNI az eljárás során lefoglalt egy ezer négyzetméteres miskolctapolcai házat, ám azt Wicha már korábban a gyerekeinek ajándékozta, így a bíróság hamarosan feloldotta a hatósági zár alól a palotát.

A Wis Holding Zrt. 2014-ben nyerte el a Kész Építő Zrt.-vel közösen a Széll Kálmán tér 5,3 milliárdos felújítását. A projekt nem volt zökkenőmentes: az átadás csúszott, néhány alvállalkozót a mai napig nem fizettek ki, a számlákat pedig úgy kellett kiperelnie az Indexnek a BKK-tól.

2017. március elején írta meg a Világgazdaság, hogy a bíróság csődeljárást rendelt el a Wis Holding Zrt. ellen.  A rendőrség pedig már hosszú ideje nyomoz a cég tulajdonosa, Wicha József ellen tartozás fedezetének elvonása miatt.

Btk. 405. § Tartozás fedezetének elvonása

(1) Aki írásbeli szerződés alapján fennálló követelés fedezetéül szolgáló vagyont részben vagy egészben elvonja, és ezzel a tartozás kiegyenlítését részben vagy egészben meghiúsítja, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki az (1) bekezdésben meghatározott cselekményt a gazdasági tevékenységből származó tartozás fedezetéül szolgáló vagyonra követi el, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(3) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha (2) bekezdésben meghatározott bűncselekményt különösen nagy vagy azt meghaladó értékre követik el.

A nyomozásról először az Index számolt be 2016 őszén, de a hivatalos adatok alapján az eljárás jóval korábban kezdődött.

A cégnyilvántartás szerint Wicha József tulajdonrészét a Wis Holdingban a Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-Visszaszerzési Hivatala 2015. december 8-án foglalta le, majd az intézkedést a bíróság is megerősítette 2016. május 24-én.

2015. december elején Wicha egyéb vagyontárgyai is hatósági zár alá kerültek: az NNI lefoglalta a Mega Energy Kft.-ben, a Terra Consult Hungary Kft.-ben, és az ötcsillagos sárvári szállodát működtető Spirit Hotel Kft.-ben lévő tulajdonrészeit is.

Az eljárás során lefoglalt az NNI egy hatalmas villát is, ám azt hamarosan feloldották a hatósági zár alól.

A gyerekekre íratott palota

A Wis Holding (akkori nevén Wis Befektetési és Kereskedelmi Rt.) 2001. januárjában vásárolt meg egy 411 négyzetméteres telket Miskolctapolcán. Az ingatlant 2001. júliusában Wicha József egy másik cége, az azóta már megszűnt Filbex Zrt. vette meg, augusztusban pedig Wicha lett a tulajdonosa.

Két évvel később, 2003. júliusában az ingatlanhoz csatolták a 4.351 négyzetméter nagyságú szomszédos telket, ezzel egy 4.762 négyzetméteres óriásbirtok jött létre, amin a tulajdoni lap szerint még ugyanebben az évben házépítés kezdődött.

2003. augusztusában 319.000 euró, szeptemberben 478.500 euró, 2004. márciusában pedig 1,23 millió svájci frank erejéig került jelzálog az ingatlanra. Az akkori árfolyamokkal számolva ez összesen mintegy 404 millió forintot tett ki, a hitelező minden esetben az MKB volt. Az euróban jegyzett jelzálogokat 2005-ben, a svájci frankban jegyzetteket 2006-ban törölték az ingatlan tulajdoni lapjáról.

A villa építése vélhetően 2004-ben fejeződött be, legalábbis Wicha József 2010-ben nyilatkozta a Borsnak, hogy hat évvel korábban épített Miskolcon “egy szép nagy, ezer négyzetméteres klasszicista jellegű házat egy álomkerttel”.

 

Gyerekeire íratta palotáját a Széll Kálmán tér csődbe ment kivitelezője from atlatszo.hu on Vimeo.

 

A palotaszerű épület hamarosan Wicha fő cégének, a Wis Holding Zrt. banki kölcsöneinek biztosítéka lett. 2006-ban 1,23 millió svájci frank, 2010-ben 2,3 millió euró értékű tartozás fejében jegyzett be rá jelzálogjogot az MKB, majd 2013-ban jött az OTP bejegyzése 180 millió forint hitel zálogaként. Ahogy az egyiket törölték, jött a következő, a cég 2015-ös beszámolója is fedezetként említi, de 2016. december 27-én az utolsó, OTP-s jelzálog is lekerült az ingatlanról.

Közben azonban megjelent a rendőrség. A Nemzeti Nyomozó Iroda 2015. december 15-én zár alá vette a villát, ám fél évvel később, 2016. június 28-án feloldották a hatósági zárat. Ennek okáról először a Wicha József ellen nyomozó BRFK-t kérdeztük, ők viszont a Fővárosi Főügyészséghez irányották lapunkat.

A Főügyészség azt közölte az Átlátszóval, hogy bírósági döntés miatt kellett feloldani a miskolci ingatlan zár alá vételét; továbbá kiemelték, hogy a Wicha József elleni nyomozás nem kapcsolódik a Széll Kálmán tér felújításához.

“A kérdezett ügyben tartozás fedezete elvonásának bűntette miatt indult büntetőeljárás a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Az ügynek egy gyanúsítottja van.

A félreértések elkerülése végett megjegyezzük, hogy a nyomozás a Széll Kálmán téri felújítást nem érinti.

A fenti üggyel kapcsolatban indult vagyon-visszaszerzési eljárás során a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, mint vagyon-visszaszerzési hatóság a kérdezett ingatlant zár alá vette. Az illetékes kerületi ügyészség ezután indítványozta a bíróságon az ingatlan zár alá vételét, amit azonban a Budai Központi Kerületi Bíróság – a Fővárosi Törvényszék által helybenhagyott – végzésével elutasított.

A bíróság jogerős döntése alapján a nyomozó hatóságnak haladéktalanul intézkednie kellett a zár alá vétel feloldásáról.”

A palota tulajdoni lapja alapján vélhetően azért utasította el a bíróság a lefoglalást, mert Wicha József az NNI megjelenése előtt négy hónappal, 2015. augusztus elején két nagykorú gyermekének ajándékozta az ingatlant. Vagy megérezte a baj közeledtét, vagy egyszerűen csak szerencsés időzítéssel jött rá a jóságosság, de úgy tűnik, hogy ezzel a lépéssel sikerült megúsznia a hatósági intézkedést és a palota elvesztését.

Wicha József holtig tartó használati jogot tartott fenn magának a gyerekeinek ajándékozott ingatlanra, melynek udvarán márciusi felvételünk idején épp munkások szorgoskodtak. A palota egyébként visszafogott stílusú, de gigantikus méretével erősen kilóg a környezetéből.

Fűtésszerelőből milliárdos

A 1963-as születésű Wicha József mindenhol büszkén hangoztatja, hogy fűtésszerelőként kezdte, és hosszú évek kitartó munkájával lett milliárdos. A miskolci vállalkozó eleinte építőanyag-kereskedelemmel, majd ingatfejlesztéssel foglalkozott. Nevéhez fűződik a Váci úti Európa Center, az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel, és a Római-parti Wellness Otthon lakópark is. Első millióját egy ózdi kohó elbontásából szerezte, később sorban jött a többi.

 

Wicha József (fotó: Napi.hu)

Wicha József (fotó: Napi.hu)

 

“A kohó után más bontásokra is mutatkozott igény, de én akkor nem pénzt kértem érte, hanem az anyagot, amit máshol jó pénzért eladtam. Az ötleteken nagyon sok múlott és múlik ma is. (…)

Szeretem a szép órákat, a legújabb divat szerint öltözködöm, van egy CL 65 AMG Sport Mercedesem és nagyon szeretek utazni, síelni, kirándulni, lovagolni. Alapvetően mindenem megvan, már nem a pénzért dolgozom. A pénzt nyugtatja az idegrendszert, de tényleg nem boldogít. Boldogságot az elért sikerek adnak. (…)

Szeretnék tenni azért, hogy olyan országban élhessek, amit sokunk tíz-tizenöt éve elképzelt. El kellene érni, hogy Magyarországon az emberek a törvényeket betartsák. Bajaink egyik gyökere, hogy mindig kibúvókat, kiskapukat keresünk, átlépve a rendet biztosító előírásokat.” – Bors-interjú, 2010

Wicha József vagyonát a fenti interjú készítésének idején 9 milliárd forintra saccolták, a Napi.hu 2014-es “A 100 leggazdagabb magyar” című kiadványában pedig a 64. helyen állt 10,2 milliárd forintra becsült vagyonnal. A 2015-ös összesítésbe azonban már nem került bele, ami jól mutatja romló anyagi helyzetét.

2014-ben csődbe ment az Európa Center logisztikai és üzleti parkot megvalósító cége, a Terra Invest Zrt., melyben 2006 óta tulajdonos volt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Fejlesztési Tőkealap is. Vélhetően az állami bank 3,1 milliárd forintos tőkejuttatása miatt nyilvánította stratégiailag kiemelt fontosságú szervezetté a kormány 2015 tavaszán a Terra Investet, amely nem tudta fizetni a devizahiteleit.

Az államilag irányított felszámolás még folyamatban van, a cégadatok szerint az eljárást irányító Nemzeti Reorganizációs Kft. legutóbb tavaly januárban próbálta értékesíteni az Európa Centert 8 milliárd forintért. Az árverés azonban eredménytelen lett, mert mindössze 6,3 milliárd forint volt a legmagasabb ajánlat, illetve “Az értékesítésre kínált terület vonatkozásában tisztázatlan jogvita áll fent”.

Wicha József másik cége, a Wis Holding Zrt. nem sokkal a Terra Invest felszámolásának kezdete után, 2014. decemberében nyerte el a Kész Építő Zrt.-vel közösen a Széll Kálmán tér 5,3 milliárd forintos felújítását.

10 év alatt 4 milliárd EU-s támogatás

Az Európa Center honlapja szerint a budapesti gigaberuházás 2008-ban 402 millió forint európai uniós támogatást kapott, ez azonban nem található meg a támogatott projekteket nyilvántartó kormányzati honlapon.

Az viszont percek alatt kiderül az uniós beruházások nyilvántartásából, hogy Wicha József egyéb cégei az elmúlt tíz évben összesen 4 milliárd forint EU-s pénzt kaptak. Az összeg nagy részét, bő 3,9 milliárdot miskolci beruházásokra kapták Wicha különböző érdekeltségei. Jutott bőven az Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Park létrehozására és fejlesztésére, valamint a Wis Holding fűrésztelepére is.

 

Cégnév Dátum Támogatás célja Támogatás összege (Ft)
EF-Invest Kft. 2009.09.09. EURÓPA CENTER MISKOLC Üzleti Inkubátor Központ létesítése 221.426.838
Európa-Center-Miskolc Kft. 2009.09.09. Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Park létrehozása 776.817.915
2010.09.06. Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Park III. ütem fejlesztése 494.217.195
2012.06.14. Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Park IV. ütem fejlesztése 364.390.416
2013.12.18. Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Park V. ütem, „E” épület fejlesztése 958.952.468
Mento Környezetkultúra Kft. 2006.10.31. Építési-bontási hulladék feldolgozó üzem előkezelési technológia kiépítése 24.997.661
2007.10.11. Termékpaletta bővítése az építési-bontási hulladék feldolgozó technológia komplex fejlesztésével 49.998.000
Spirit Hotel Kft. 2014.03.28. Képzések a SPIRIT HOTEL Kft.-nél 37.332.345
Wis Holding Zrt. 2012.01.05. Telephelyfejlesztés a WIS Zrt-nél Miskolcon 120.000.000
2013.01.29. Innovatív technológiák alkalmazása a fűrészáru gyártásában 981.751.624

 

Az ECM honlapja szerint az üzleti park két kiemelt bérlője a Bosch és a Borsodwood Kft., “amely egy a Magyarországon honos összes lombos fafaj – elsősorban bükk, tölgy – feldolgozására alkalmas fűrészüzemet üzemeltet a Parkban. Az itt előállított fűrészárut nagyrészt az EU-országokban, Magyarországon, Egyiptomban és Kínában értékesítik.”

A dolog érdekessége, hogy a Borsodwoodot a Wis Holding alapította 2014-ben, és ma is Wicha József cége a többségi tulajdonosa, 2016 novembere óta pedig tulajdonos benne Wicha fia is. Az üzleti sikerek egyelőre nem túl látványosak: a cég első teljes működési évében, 2015-ben nettó 306,8 millió forint árbevételt ért el, adózott eredménye pedig mindössze 338 ezer forint lett.

A Wis Holding miskolci fűrésztelepe 2015 tavaszán nyílt meg, de a Jobbik helyi szervezete tiltakozott a beruházás ellen, mert a párt két közleménye szerint az állami tulajdonú Északerdő Zrt. emiatt zárta be saját üzemét, a Ládi Fűrésztelepet.

Banki hitelek szinte mindenen

A Közjegyzői Kamara nyilvántartása szerint Wicha József több érdekeltségének is nagy összegű tartozásai vannak.

A Wis Holding Zrt. fő hitelezője az UniCredit Bank volt, amelynek jelenleg hét zálogbejegyzése van a cégen. 2014-ben és 2015-ben az osztrák tulajdonú pénzintézettől összesen 4 milliárd forint értékben vett fel kölcsönt a Wis Holding, melynek különféle eszközei biztosítják a követelést.

Zálogtárgy a Széll Kálmán tér felújításából származó bevétel 150 millió forint értékben, egy EU-s támogatás 680,2 millió forint értékben, valamint különböző gépek, köztük a valószínűleg a miskolci fűrésztelepen használt targoncák, homlokrakodó, körfűrész és kéregtelenítő is.

A Wis Holding és Wicha fiának tulajdonában lévő, fűrészáru előállításával és értékesítésével foglalkozó Borsodwood Kft. a kamarai nyilvántartás szerint több szállítási szerződést sem teljesített (egyet pl. az állami tulajdonú Bakonyerdő Zrt.-nek 6 millió forint értékben) 2015 végén és 2016 elején.

Az összesen 73,6 millió forintos követelést 2016 júniusa óta egy faktorcég, a Debt-Invest Zrt. kezeli. Emellett a Borsodwood 2016 augusztusa óta lízingel az osztrák tulajdonú Ober Pénzügyi Zrt.-től két Skoda Fabiát és egy Alfa Romeót, 2017 januárja óta pedig egy Mercedes kisteherautót és egy A8-as Audit. 2017 februárja óta viszont a Borsodwood összes vevőkövetelése és ingósága egy 55 millió forintos hitel fedezete, melyet az UniCredit Banktól vettek fel.

 

Kattints a nagyobb ábráért!

 

A Hold utca 2. alatt található miskolci üzleti parkot működtető Európa-Center-Miskolc Kft. (ECM) összesen 2,26 milliárd forinttal tartozik az UniCredit Banknak, amely a több tételből álló tartozás fejében zálogjogot jegyzett be a cég biomassza fűtőművére, és összes bevételére. Külön zálog terheli a Bosch által, és az ECM-nél fióktelepet fenntartó, a continentalos Sánta János közvetett tulajdonában lévő Országos Dohányboltellátó Kft. által fizetett bérleti díjat is.

Az ECM nincs hatósági zár alatt, a cégben Wicha csak 2012-ig volt tulajdonos a Wis Holding Zrt.-n keresztül. Kapcsolata viszont azóta is meglehetősen szoros a vállalkozással, amely 2009-2013 között 2,6 milliárd forint EU-s támogatást kapott. Az ECM többségi tulajdonosa 2012 óta a Novarov-Immo Kft., amelyet három cég, a Maximus Kft., a Business-Wagel Kft. és a Kossuth tér 6-8. Kft. birtokol.

A négy vállalkozás között elég nagy az összefonódás, mindegyik a másik három tulajdonában van. A tisztségviselők azonban adnak némi támpontot az érdekeltségek feltárásában: a Maximus Kft. ügyvezetője maga Wicha József, a Business-Wagel Kft.-t pedig a lánya igazgatja. A szoros kapcsolatot mutatja az is, hogy az ECM és Wicha József fia 2016 júniusában – amikor már javában folyt a Wicha elleni rendőrségi nyomozás – megalapította az ECM-Start-Hungary Kft.-t.

Az ötcsillagos sárvári szállodát működtető Spirit Hotel Kft., melyben Wicha József résztulajdonos, a kamarai nyilvántartás szerint a CIB Banknak tartozik 53,5 millió euróval, vagyis 16 milliárd forinttal 2014 óta. A hitel fejében a banknak zálogjoga van a cég valamennyi ingóságára, a CIB-nél vezetett bankszámláira, továbbá a hotel hasznosításából származó bevételeire is.

A rengeteg adósság mindenesetre nem szegte kedvét Wicha Józsefnek. Néhány hónappal az ellene folyó rendőrségi nyomozás kezdete előtt, 2015 márciusában a miskolci Sikernapon tartott előadást. Itt hosszasan beszélt szegény gyerekkoráról, és arról, hogy kemény munkával miként sikerült meggazdagodnia.

“Az üzletben akkor vagyunk jó helyen, ha cidrizünk, ha van izgalom, az egyfajta dopping, amitől jobban odafigyelünk a történésekre. De a félelmeinket le kell küzdenünk és akkor hozza az univerzum a lehetőségeket.” Boon.hu

Erdélyi Katalin

Videó: Baranya Ákos. A cégadatokat az Opten szolgáltatta. 

Megosztás