Cikkek

A DFT-szisztéma: 10 év alatt 10 millárd forint uniós támogatás

 

Nem sok megfogható eredménye van a „DFT-csoport” működésének, ami pedig tárgyiasult, mint a „DFT-eseményközpont”, az leginkább kifejezett kudarc. Cikksorozatunk utolsó részében az adatok elemzése révén az egyedi esetek leírható rendszerré állnak össze.

Előzmények

A DFT körüli cégháló milliárdos bevételei: pénzáramoltatás bullshitgenerátorral

Uniós támogatások a felnőttképzésben II.: Ellenállhatatlan mesterkurzusok

Hatalmas biznisz a felnőttképzés, számolatlanul nyeli az uniós és állami milliárdokat

A DFT-csoport ügyeiről szóló legutóbbi cikkünk nyomán több levelet is kaptunk: Pablényi Attila, a DFT-Hungária vezérigazgatója azt fejtette ki, mit is takar a „Komplex strukturált szabadidő- és egészséginformációs rendszer”, amire 171 millió forint állami támogatást kaptak, és miért nem látszik ebből jelenleg semmi.

A Pablényi által közölt kifizetési adatokból úgy tűnik, hogy a projekt 2015 nyarán látványosan megtört, az akkor igényelt 88 milliónyi támogatásrész helyett csak 2 millió érkezett, aztán nyáron még egy 5 milliós kifizetés, azóta viszont semmi. A vezérigazgató számai szerint a lehívott 50 milliónyi támogatás alapvetően bérköltségre és tanulmányok írására ment el, de nincs probléma, mert működő rendszert és árbevételt a fenntartási időszak lejártáig, azaz 2019 végéig kell produkálni.

A másik nagy projekt, a 315 millióval megtámogatott Vesta („Building Management System”) szintén sikeresen halad, az ügyvezető-tulajdonos Györke Péter szerint a termék fejlesztése befejeződött, kapni azért nem lehet, mert jelenleg a piaci bevezetésen dolgoznak. Igaz, a projektnek a cég saját honlapja szerint is tavaly nyáron le kellett volna zárulnia.

A láthatatlan projekteredményekhez képest nagyon is a valóságosan létezik a cégcsoport reprezentatív beruházása, a kápolnásnyéki „ DFT-Eseményközpont”. A tavaly nyári átadáson egymásnak adta a mikrofont L. Simon László – akkor még miniszterelnökségi államtitkár-, Fónagy János és Tessely Zoltán képviselő.

A megvalósításhoz a csoport központi cége, a DFT-Hungária Zrt. két konstrukcióban is kapott összesen 550 millió támogatást: 2013 márciusában 304 millió forintot „A holnapot ma: tudástranszfer és oktatástechnikai központ” című pályázatra, majd néhány hónappal később 249 milliót „Multifunkciós zöld építésű fejlesztőtér kialakítására” – mindkettőt a gazdaságfejlesztési operatív programból.

Hogy mivel győzte meg a pályázó az értékelőket, azt nem tudni, de a leginkább rendezvényhelyszínnek kínált épületben helyi forrásaink szerint alig egy-két eseményt tartottak a megnyitás óta eltelt időszakban. Úgy néz ki, a DFT-Eseményközpont teljes kudarc lett.

Darabra és forintra  

Az esetek után jöjjenek a rendszerezett adatok: az alábbiakban néhány táblázat és infografika segítségével bemutatatjuk a korábban „DFT-csoport”-ként azonosított hálózat tagjait, az csoport „eredményeit”, és a rendszer működését.

Mintegy 30 cég és szervezet kapcsolódik a hálózathoz, gyakran a tulajdonosok-cégvezetők személyén keresztül. Számításaink szerint a hálózat tagjai összességében – saját pályázatok, illetve elnyert közbeszerzések révén- 10 milliárd forint, döntően uniós finanszírozású pályázati forrást nyertek el 2006 és 2015 között. Az alábbi táblázat a hálózat legaktívabb tagjait emeli ki, illetve összegzi az elnyert támogatásokat.

 

dftabla1

 

 

Az ezen a linken elérhető táblázatban összegyűjtöttük azt a 30 vállalkozást/egyesületet, amelyek – a konkrét tulajdonosi átfedésen túl – az alábbi kritériumok alapján a „DFT-csoporthoz”-hoz tartozónak tűnnek:

1., a tulajdonosok/cégvezetők különböző dokumentumokban felbukkannak a DFT-Hungária munkatársaiként. Lásd például az Agenda Projektház aktuális tulajdonos-ügyvezetőjét, aki több dokumentumban is a DFT-Hungária munkatársaként szerepel

2., a tulajdonosok és cégvezetők egymást váltják a hálózat egyes tagjainál

3., a cégeknek azonos címen van/volt székhelye, illetve telephelye, egyes esetekben pedig a projektmegvalósítás helyszíne a másik cég székhelye/telephelye. Például a Budapest III. kerület Királyok útja 98. jelenleg Zsuffa Ákos lakcíme és több cégének székhelye, de tavaly februárig ez volt a székhelye a Humánfejlesztés Szociális Szövetkezetnek is. 2015 tavaszáig dr. Csikesz Tamásné Garami Linda is ezen a címen volt fellelhető

4., ugyanaz az ügyvédi iroda intézi a jogi ügyeket

5., az egyes cégek kiugróan sokszor indulnak ugyanazon a pályázaton, a kiírások jelentős részében szinte csak egymással versenyeznek

Olajozott közbeszerzések

Ez utóbbi együttműködés is közrejátszhatott abban, hogy a hálózathoz tartozó cégek összesen 518 megbízást nyertek el 385 közbeszerzési eljárásban. 11 kiírás kivételével ezek mind a 2007–2013-es ciklus uniós pályázataihoz kapcsolódnak – a megbízások összértéke 7,5 milliárd forint. A 2013–14-es csúcsidőszakában hetente átlag több mint három, egyenként 10–20 millió forintos megrendelés futott be a hálózat cégeihez.

A szervezet sikere nagyrészt az eljárások manipulációjával magyarázható: a hálózathoz tartozó cégek a megbízásoknak csak egy töredékét nyerték el nyílt eljárásban, de legtöbbször még akkor is egyedüli ajánlattevőként. Az esetek 97%-ában azonban meghívásos eljárásban nyertek, de ezek többségében is vagy a hálózat más cégeivel versenyezve, vagy egyedüli ajánlattevőként. A hálózat tagjai által elnyert kiírások adatait tartalmazó táblázat itt érhető el.

Ha az egy-egy pályázati programhoz tartozó megbízásokat együtt vizsgáljuk, akkor kiderül, hogy az általunk „DFT-csoport”-nak nevezett hálózat több programban is meghatározó arányban nyert el megbízásokat, egyes esetekben százmilliós nagyságrendben. Az alábbi táblázatból kitűnik, hogy volt két olyan pályázati konstrukció is, ahol a kiírások keretösszegének több mint felét a hálózat tagjai nyerték el.  (A számok nyilvánosan elérhető dokumentumok alapján kalkulált becslések.)

 

dftabla2

 

A csoportnak nemcsak a különböző kiíró szervezetekkel vannak jó kapcsolatai. A hálózat tagjainak legnagyobb megrendelője a KLIK:  15 megbízással  156,36 millió forint értékben szerződtek velük. A megbízások többsége a TÁMOP 3.1.4-12 konstrukció keretében jött létre, workshopokat szerveztek innovatív iskoláknak.

A pályázatok többségét vagy egyedüli ajánlattevőként, vagy valamelyik, a hálózathoz tartozó másik céggel versenyezve nyerték el. 8 megbízással és 111,8 millió forint összértékkel a Bethlen Gábor Alapítvány a „DFT-csoport” második legnagyobb megrendelője, míg a megbízások számát tekintve a harmadik helyen a Széchenyi Programiroda áll – 6 megbízással 125 millió forint jutott a programiroda révén a DFT-csoport tagjainak.

A pénzszivattyú sémája itt látható. Természetesen nem állítjuk, hogy az ábrán szereplő szervezetek, személyek és projektek mind az uniós pénzek magánérdekek szerinti becsatornázását szolgálták. De az eddigiekben bemutatott hálózatszerű, összehangolt működés egyértelmű, és ha a csoport egyes tagjainak voltak is valós eredményt hozó pályázatai, az általunk megismert és bemutatott projektek többsége semmilyen hasznot nem hozó pazarlás volt.

Becker András – Telepi Miklós

Megosztás