Hírek

Napi Mutyimondó: a jereváni rádió és Lázár naperőművei

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

Befagyasztás, felfüggesztés, jereváni rádió
A 444 közölte először, hogy befagyasztotta az EU a Magyarországnak járó támogatások kifizetését, ameddig nem győződik meg arról, hogy rendben van az erősen központosított új pénzelosztási rendszer. A Miniszterelnökség gyorsan cáfolt, és egy sajtótájékoztatón Csepreghy Nándor, fejlesztéspolitikai helyettes államtitkár a jereváni rádiónak minősítette a szájtot, amire a hírt közlő riporter is reagált. Érdemes a 444 felvétele alapján belehallgatni a vitába, amelynek során egyrészt az államtitkár jól belezavarodik a mondandójába, másrészt az is kiderül belőle, hogy hiába a cáfolat. Akár befagyasztásnak nevezik, akár nem – lényegében tényleg nem jön pénz. Csak ezt nem szeretik az érintettek „felfüggesztésnek” nevezni. És hogy ne kelljen a magyar kormánynak visszautasítással szembesülnie, ezért egyelőre nem is küldünk számlát Brüsszelbe.

A tender, ami ott sem volt
Az Átlátszó a fordulatokkal teli somogyi naperőműtender utóéletéről szól, az oknyomozó portál tavaly cikksorozatban leplezte le, hogy hogyan készültek a gyanús tenderre, majd hogyan állították le vészes gyorsasággal azt, amint megjelentek a cikkek. A pályázatban meghozott döntéseket maga Lázár János függesztette fel, de az azóta megszüntetett NFÜ jogutódja nemcsak Lázár döntését nem adja ki a lapnak, hanem már a létét is megkérdőjelezi. Pedig az Átlátszó magától az NFÜ-től tudott a döntésről, és épp a portál cikke miatt kiküldött levelükből.

Vagyonvesztési rekord
Országos vagyonvesztési rekordot állított fel egy PM-es képviselő. Az Index fedezte fel, hogy egy budai önkormányzat képviselő tavaly januári vagyonnyilatkozata szerint még több százmillió forint értékű ingatlana, befektetési jegye, követelése volt, ám az idei bevallásában ezeknek csak a hűlt helyük maradt. A vagyon persze nem veszett el, csak átalakult. Az érintett képviselő azt állítja, mindent a három gyermekére íratott, még a pénzvagyonát is nekik adta, mert 60 évesen szerinte ő már öreg. Mondjuk, az is közrejátszhatott a döntésben, hogy az átírást most illetékmentesen meg lehetett tenni.

Offshore perek várhatók
Perek tucatjára számít a Miniszterelnökség amiatt, hogy az offshore hátterű vállalkozásoknak kifizetett uniós pénzeket visszaköveteli az érintett cégektől a kormány. A listára 276 vállalkozás került fel, s még körülbelül kétezernél folyik vizsgálat. A szabálytalansági eljárás a legtöbb esetben már elindult, mielőtt azonban a határozatok jogerőre emelkednek, a vállalkozásoknak lehetőségük van arra, hogy tisztázzák magukat.

Nem nyugszik a trafikmutyis képviselő
A trafikmutyiban koronatanú, egykori fideszes önkormányzati képviselő  Szekszárdon érdeklődött azután, hogy mire ment el a városban az uniós támogatás, és főleg mi került egy természettudományos tantermen 157 millió forintba. Meg is kapta a részletes adatokat, de ugyanazzal a lendülettel feljelentéssel fenyegették meg, mikor nyíltan megkérdőjelezte bizonyos tételek szükségességét. A közgyűlésen elmondta: elképesztően soknak találja az összeget, szerinte az már „a hűtlen kezelés határait súrolja”.

Érdekes munkahelyteremtő pályázatok
Hol lenne nagyobb szükség munkahelyteremtésre, mint ugye egy olyan cégnél, amelynek egyetlen alkalmazottja sincs. Magyarországon ilyet is lehet. A Napi.hu írt arról, hogy munkahelyteremtő beruházásokhoz lehetett pályázni, a legnagyobb nyertes pedig egy olyan cég lett, amelyiknek egyetlen bejelentett dolgozója sincs, és forgalmának a többszörösét teszi ki az elnyert összeg. A második legtöbb pénzt egy húskészítmény-gyártással foglalkozó cég kapta, az elnyert összeg hatvanszorosa a 11 főt foglalkoztató cég két évvel ezelőtti árbevételének.

Mutyi a Szilícium-völgyben
Immár bizonyítékok is vannak arra, amit eddig mindenki csak sejtett. A legnagyobb tech-cégek a kaliforniai Szilícium-völgyben egy titkos paktummal kontrollálták a szabad munkaerőáramlást. Megállapodtak egymással, hogy nem szipkázzák el egymás elől a fejlesztőket. Ezzel biztosították, hogy ne veszítsék el az értékes és jó fejlesztőket, ha egy másik cég ráígér a fizetésükre. Az ügy azon borult ki, hogy egy volt Google-alkalmazott nyilatkozott a most már peres szakaszba jutott botrányról. Maga a per nagyjából 64 ezer embert érint, azokat, akik az elmúlt években olyan cégeknél dolgoztak, mint a Google, Apple, Intel és Adobe.


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

További érdekességek itthonról és külföldről:

Újabb szankciók oroszok ellen. Az amerikaiak után az EU is újabb 15 személy nevét hozta nyilvánosságra, akik ellen szankciókat – vízumtilalmat, illetve bankszámlazárlatot – vezetett be, az ukrajnai válságba való orosz beavatkozás miatt. A listán ott az orosz miniszterelnök-helyettes is.

Milliárdos Közgép-tender. Újra milliárdos közbeszerzést nyert a Közgép, a cég milliárdokért bővítheti az atomtemetőt. A Simicska Lajos tulajdonában lévő vállalkozás egy olyan konzorcium tagja volt, amely egyetlen ajánlattévőként „versenyzett” a bátaapáti radioaktív hulladéktároló bővítésére kiírt tenderen.

Welsz és az adócsalás. Az Index írta meg, hogy összesen több mint 715 millió forintnyi adót nem fizetett be az államkasszába Welsz Tamás, emiatt különösen nagy értékű adócsalással vádolták meg. Az ügy már bírósági szakban volt, amikor a vállalkozó meghalt. Welsz afrikai vonalon próbálta meg az adóhatóság elől eltüntetni a pénzét. A magyar hatóság már 2012-ben vádat emelt ellene.

Elkapták a törvényhozót. Évek óta próbáltak valahogyan elkapni az amerikai hatóságok egy gyanús republikánus törvényhozót, aki mögött maffiakapcsolatokat gyanítottak. Végül egy korábbi cégénél megtalálták, amit kerestek, meg is vádolták gyorsan.

Megosztás