Cikkek

A bíróság vétóját kijátszva szereznék meg a Takarékbankot Spéderék – itt az előterjesztés

A Fővárosi Törvényszék ideiglenes intézkedésével megtiltotta a Magyar Postának, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig eladja a tulajdonában lévő Takarékbank-részvényeket. A Magyar Takarék Zrt. tulajdonosai azonban minden áron birtokon belülre akarnak kerülni – akár a bírói végzést kijátszva is. Közreadjuk az előterjesztés szövegét.

Mint megírtuk, a Főváros Törvényszék ideiglenes intézkedésével megtiltotta a Magyar Postának, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig eladja a tulajdonában lévő Takarékbank-részvényeket. Ezzel – ideiglenesen legalább – megakadályozta, hogy a Takarékbankon keresztül Spéder Zoltán bankja döntő befolyásra tegyen szert a takarékszövetkezetek fölött. Az intézkedés fő oka – Bene Lajos bíró szóbeli indoklása szerint – az ügyben folyó per ellehetetlenülésének megakadályozása: ha a részvények a Postától a Magyar Takarék Zrt-hez kerülnek, azokat a társaság akár száz további tulajdonosnak is továbbértékesítheti. Ebben az esetben ezt a száz tulajdonost is be kell vonni a perbe, őket egytől-egyig ugyanúgy idézni kell, biztosítani a részvételüket a tárgyaláson, sat. Nem nehéz belátni, hogy ez a lépés reálisan a per ellehetetlenülését eredményezné.

Bírósági vétó Takarékbank-ügyben, avagy a szabadrablás alkotmányos korlátai

A Takarékbank eladása, illetve a takarékszövetkezetek integrációja rendkívül sokrétű, összetett történet. Látszólag. A bonyolult jogszabályi, tulajdonosi és szervezeti manővereknek azonban van egy egyszerű és kézenfekvő olvasata: az egyik magyar oligarcha az állam segítségével dominanciára tör egy másik oligarcha felségterületén. A szükség esetén a törvényhozást is eszközként használó eposzi küzdelembe azonban váratlanul beleszólt egy szereplő, akivel a felek láthatóan nem igazán számoltak. Tovább az előző cikkre.

A Magyar Takarék Zrt. tulajdonosai azonban minden áron birtokon belülre akarnak kerülni – akár a bírói végzést kijátszva is. Legalábbis erre utal az a tegnap keletkezett javaslat, amellyel néhány részvényes kívánja kiegészíteni a Takarékbank pénteken sorra kerülő részvényesi közgyűlésének napirendjét. A javaslat lényegében azt akarja a közgyűléssel megszavaztatni, hogy a Takarékbank állami kézben lévő részvényeire pályázó Magyar Takarék Zrt. jegyezhessen 600 millió forint értékben kötvényt a Takarékbankban. A kötvény nem jelent ugyan tulajdonosi jogviszonyt – csakhogy ezek a kötvények idővel átalakulnak részvénnyé. Persze csak abban az esetben, ha az eredeti tranzakció nem valósulna meg. Márpedig, ha helytállóak az adásvételt megtiltó bíróság alkotmányossági aggályai, akkor nem valósul meg. Legalábbis az eredeti koncepció szerint. A mostani előterjesztés ugyanis a részvénnyé átváltozó kötvénnyel utat nyit a B tervnek.

Némi leegyszerűsítéssel: ha a bíróság megtiltotta a részvények eladását, akkor nem eladjuk a meglevő részvényeket, hanem kibocsájtunk másikat. Persze nem egy lépésben: a vevő először kötvényt jegyez, majd ezek átalakulnak részvénnyé. Erre az invenciózus tulajdonszerzési megoldásra teremt lehetőséget a mostani napirendi ponti javaslat. Az előterjesztés szövege itt olvasható.

Becker András

Megosztás