Hírek

Napi Mutyimondó: az agglegények nem korruptak

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

A NAV elnökhelyettese és a kínai piac
Még a 444 című lap rejtett kamerás riportja mutatta meg pár hónappal ezelőtt, hogy a föld felett kihaltnak tűnő China Mart üzletház alagsorában hatalmas feketepiac üzemel, ahol a teljes kereskedelem számla nélkül folyik. Természetesen. És természetesen, soha nem buknak le semmilyen adóellenőrzésen. Most kiderült, miért vagy legalábbis miért lehet ez így. Az Átlátszó derítette ki, hogy az egyik NAV-elnökhelyettes fia és felesége a China Mart tulajdonosával üzemeltet közös kereskedőcéget, amelyben korábban az elnökhelyettes volt az ügyvezető. Már az is botrányos, ami a látható tartományban összeér, hát még ha tudnánk, mi van a láthatatlan tartományban? Melyik országban úszná meg egy adóhatósági vezető, hogy a családi cége ilyen üzletekben érintett?

Felszámolómutyi a trafiktender know-howjával
A jól bevált módszereket alkalmazzák az állami szervezetek a felszámolópiacot átrendező vitatott pályázat után. A trafiktendernél ismert forgatókönyv szerint zajlik minden. A pályázatokat senki sem tekintheti meg, már csak azért sem, mert azokat visszaküldték a jelentkezőknek.  Az egyik vesztes cége ugyan megpróbálta megnézni, miért nem nyert, de még a saját pályázatának értékelését sem kaphatja meg. Pedig jó lenne tudni, hogyan zajlott az elbírálás, mert az új névjegyzékben a hvg.hu újabb visszásságokat talált. Ügyvédi irodában összeérő új felszámolótársaságok, többszörösen nyertes érdekeltségi körök és egykori fideszes kapcsolatokkal rendelkező közétkeztető is szerepel a listán.

Beszédes csend az offshore gázügyben
Több cikk is szólt az utóbbi hetekben arról az Átlátszón, hogy valószínűleg milliárdokat kaszál egy titokzatos, offshore tulajdonban lévő gázkereskedő cég a magyar állam jóvoltából, és nem nagyon érthető, miért jut ehhez a lehetőséghez egy ilyen hátterű vállalkozás. Reakciók az Átlátszó-blogon: az illetékes minisztérium  szerint minden rendben van, a cég offshore gázbizniszével kapcsolatban hírbe hozottak közül többen is elhatárolódtak az ügytől. A háttérben felbukkanó két magyar üzletember még mindig néma. Közben a cég erőművet vehet.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Drága, de legalább szar
Milliárdokért építettek ki speciális informatikai hálózatot a választások lebonyolítására, de az első adandó alkalommal összeomlott. Az Index írta meg, hogy a hét elején csak a szerencsén múlott, hogy a helyi választási irodákban ki tudták nyomtatni a képviselőjelöltek aláírásgyűjtő íveit. A fővárosban körlevélben értesítették a jegyzőket, hogy az anyakönyvi nyilvántartó rendszerrel használatával próbálják meg megoldani a jelöltállítással kapcsolatos feladatokat.

Havi egymillióból előkészít
Az Átlátszó közérdekű adatigényléssel akarta kideríteni, hogy milyen lázas tevékenység zajlik a kormányzati történetkutató intézetben a zsidók deportálását idegenrendészeti eljárássá eufemizáló kijelentéséről elhíresült igazgató vezetése alatt. A válaszból kiderült, még nem szerződtek semmire, de milliós fizetéseket osztanak ki a vezetőknek. Honlapot sem sikerült még gyártani.

NapiLOL: az agglegények kevésbé korruptak?
Komolyan kevésbé korruptak az agglegények, mint azt Indiában állítja egy egyedülálló politikus? Nincs rá bizonyíték.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Az Ígyírnánkmi-blog szerint  a héten kiderül, hogy a paksi hitelfelvétellel kapcsolatban a kormánypártok milyen trükkel próbálják majd átugrani vagy megkerülni a saját adósságszabályukat, illetve blokkolni egy Paksról szóló népszavazást.

Az immár Századvég-érdekeltségű gazdasági napilap megírta, a kormány pedig megdöbbent azon, hogy két áramszolgáltatónál is előrehozták az osztalékfizetés. A kormányszóvivő szerin pénzkimentés zajlik.

negyedmilliárdos titkos bécsi számla miatt lemondott MSZP-s elnökhelyettes ügye miatt tűnhetett el a kampányból a párt első embere. ű

Elutasították az Index közérdekű adatigénylését, ezért bírósághoz fordul a lap. Azt kérik a bíróságtól: kötelezze az érintett hivatalokat arra, hogy adják ki a szigetszentmiklósi gyerekkínzás ügyében lefolytatott vizsgálata anyagait.

Végrehajtást rendelt el az adóhatóság az egykori sztárügyvéd, Dr. Ruttner György irodája ellen, miután tízmillió forintos adótartozással rendelkezik.  Az ügyvéd elismerte a tartozást, szerinte az uzsorások a hibásak.

Nyomják ki az uniós pénzeket: már február közepén sikerült az első két havi uniós kifizetési terveket egy hajszállal túlteljesíteni.  Idén összesen már 158 milliárd forint jutott el a kedvezményezettekhez.

Adócsalással vádolják a Barcelonát: Neymar átigazolása miatt egy hónapja lemondott az FC Barcelona elnöke, de ez sem menti a helyzetet, az ügyészség adócsalás miatt vádat emelt a futballklub ellen.

Húsz éve működik speciális vízumprogram az USA-ban munkahelyteremtő beruházásokat hozó befektetők számára, és – mint kiderült – a döntéseket sokszor a korrupció határozta meg.

Az FCPA blog egy alvállalkozóról ír, aki Afganisztánban kenőpénz ellenében akart megrendeléshez jutni az amerikai hadseregtől.

Korrupciós botrány rázza meg a kolumbiai hadsereget, amennyiben arrafelé még bármi is meg tud “rázni”.

Transparency blogja arról ír, hogy meg kellene teremteni az adóparadicsomok cégregisztereinek nagyobb nyilvánosságát.

A Newsweek a boszniai tüntetések hátterét foglalja össze: korrupcióellenes megmozdulásból állampolgári “cunami”.

Haldoklik vagy csak válságban van a bitcoin tőzsde? Hackerek és szabályozó hatóságok teszik próbára.

Mong Attila

Megosztás