Hírek

Napi Mutyimondó: éhségmeneten a lebukott szocialista

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

Simon csütörtököt mond
A negyedmilliárd forintos osztrák bankszámlát rejtegető MSZP elnökhelyettes csütörtököt mond, ekkor fog a nyilvánosság elé állni és magyarázatot adni arra, honnan van az a pénz, amiről a Magyar Nemzet cikke számolt be. Az eddig megjelent találgatások között volt cég- és ingatlaneladás, és egy gyanús önkormányzati kötvénykibocsátás is, de a tények alapján egyik sem lehetett a rejtett gazdagodás forrása. Vicces részlet, hogy a vagyonosodási vizsgálatot egy ugyanolyan nevű szocialista képviselő vezényelheti le, aki sajtótájékoztatón próbálta tisztázni, hogy ő nem az. És az is sokat elárul, hogy Simon Gábor tavaly az Éhségmenetben is részt vett, miközben az osztrák számlán ott figyeltek a százmilliók.  Az ügyészség adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt szeretné gyanúsítottként kihallgatni a politikust. Az Index portréja szerint  a mostani bukáson kívül nem sok emlékezetes maradhat meg róla a szocialista párttársaknak, a többség ugyanis menthetetlenül unalmasnak, önállótlannak tartotta még akkor is, amikor államtitkár, majd pedig pártelnökhelyettes lett belőle.

Uniós vizsgálat lehet a paksi paktum miatt
Bár a magyar kormány állítása szerint a paksi bővítésről szóló államközi szerződés ügyében mindenről tájékoztatták előzetesen az Európai Bizottságot, és a testület nem jelezte, hogy bármilyen kifogása lenne, a bizottság szóvivője a hvg.hu-val közölte: „hamarosan” vizsgálatot indítanak. Noha nagyobb diplomáciai ügyre a választások előtt várhatóan nem kell a kormánynak felkészülnie, az oroszokkal kötött deal komolyan sérti az uniós érdekeket. A nemzetgazdasági miniszter szerint a hír meglepő.

Élelmiszerláncoknak szállított az áfacsaló húsos cég
HVG cikke szerint több multinacionális áruházláncnak is szállított az a húsfeldolgozó cég, amelynél az adóhatóság milliárdos áfacsalást gyanít, az élelmiszer-biztonsági hivatal pedig tonnaszámra hordta el a romlott húst a razzia után.


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Kormányzati segítséggel csórt sztorit a Magyar Nemzet az Átlátszótól
Hiába nyert pert az oknyomozó portál, és hozatta nyilvánosságra a tavaly megvont kommunista nyugdíjpótlékok jogosultjainak névsorát, ennek felhőtlenül csak a sztorit vezércikkben learató Magyar Nemzetnél örülhetnek. A kormánypárti napilap után egy nappal megkapott határozatok és szakértői bizottsági jegyzőkönyvek ugyanis semmilyen, a volt pártállami és állambiztonsági vezetők tevékenységét értékelő érdemi megállapítást nem tartalmaznak. Így továbbra sem tudjuk, hogy mi kellett ahhoz, hogy valaki felkerüljön vagy lemaradhasson a listáról.

Választási mutyi
Erősen lejt a pálya a kormánypártoknak máris a választási kampányban, pedig még el sem kezdődött. Még a Komjádiban is dübörög a propaganda. Az Index cikke szépen végigveszi, hogy miért. Sem a kereskedelmi tévékben, sem óriásplakátokon, de még a hirdetőoszlopokon se nagyon találkozhatnak majd a választópolgárok a pártok politikai hirdetéseivel. Marad a népszerűtlen közmédia és a keveseket elérő nyomtatott sajtó. A kormány öntömjénező hirdetéseire és a CÖF plakátjaira nem vonatkoznak a választási szabályok. Az Ígyírnánkmi-blog szerint indul a választási kampányidőszak az Alkotmánybíróságon.


Mit ér az új törvény a közérdekű bejelentésekről?
Január óta van érvényben a közérdekű bejelentőket védő törvény, amelyről több civil szervezet együttműködésében egy részletes tájékoztató anyag készült. Ez végigveszi, hogy milyen védelmet nyújt a jogszabály, és azt is, hogy miért problémás számos ponton a szöveg.

Szocsiban nem jutott pénz a szállodákra
Minden idők legdrágább és valószínűleg legkorruptabb olimpiája kezdődik Szocsiban. A játékokra érkező nemzetközi tudósítók sorra posztolják a képeket a szálláshelyeken uralkodó állapotokról, és megjegyzik, hogy ennyi ellopott pénzből legalább egy normális hotelszobát összehozhattak volna az oroszok. A New Yorker szerzője Szocsi példájából kiindulva arról ír, hogy az építőipar és a korrupció mindenhol kéz a kézben jár.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Szinte az összes pénzt eltapsoltuk, amit az állam a magánnyugdíjpénztárakból lenyúlt: az államadósság forintban több lett, abból a pénzből pedig 16 milliárd forint maradt.

Tavasszal vasvillával kell kiszórni az uniós támogatásokat, a tavalyi bennragadt pénzek és az ideiek is összetorlódnak.

620 millió jut a Normafa-projekt előkészületeire, pedig a népszavazás még az egész tervre nemet mondhat.

Itt a videóösszefoglaló a legutóbbi Átlátszó-kerekasztalbeszélgetésről, de az egészet is meg lehet hallgatni az Átlátszó-rádióban.

Bill Gates jól belecsapott a lecsóba, a nemzetközi fejlesztésekkel foglalkozó szakértők azon vitatkoznak, hogy a korrupciót amolyan adónak fogják fel – mint Gates mondja  – és fogadják el, hogy a fejlesztési pénzek egy része elvész, vagy mindenféle támogatás alapfeltétele legyen a korrupció-mentesség.

A felzárkózó Kelet Európai országokból kifelé és oda befelé is elég nagy mennyiségű illegális pénz áramlik egy becslés szerint.

Németország vezető feministája svájci bankszámlabotrányban vergődik.

Az ománi nemzeti gázcég vezetőjét korrupciós ügyben vették őrizetbe.

Egy török bíróság kiengedte a pénzmosási vádak miatt védekező görög bankárt.

A pénzügyi válság egyik utóhatása: a legnagyobb amerikai bank 614 millió dollárt fizet bírság gyanánt, és átalakítja a jelzáloghitelezési gyakorlatát.

Egy milliárdos tehetetlenséggel vádolja az európai illetékeseket, szerinte csak az amerikaiak lépnek, ha korrupciós ügyet találnak. A Financial Times egyik cikkében is arra szólítanak fel, hogy az EU legyen aktívabb például a pénzmosás ellenes intézkedések terén.

A hét elején nyilvánosságra hozott uniós korrupciós jelentés nemzetközi visszhangja: New York TimesBBCExpress QZCS Monitor USA Today

Mong Attila

Tök jó lenne, ha bármilyen kicsi, de rendszeres támogatással jeleznéd, fontos Neked az Átlátszó! Legyen ez havi egy mozijegy (2000 Ft.), vagy két korsó sör (1000 Ft.) ára, a lényeg, hogy nekünk nagyon fontos jelzés lenne. Itt megteheted, rém egyszerű, csak egy bankkártya kell hozzá. Ha havonta akarsz utalni, jelöld be, hogy „recurring” (monthly). Köszönjük!

Megosztás