Cikkek

Így tették tönkre a Wieszt-botrány kirobbantóját

Kétrészes filmünk főhősének vélhetőleg volt némi szerepe a Fidesz 2010-es választási eredményében: az általa kirobbantott botrány bizonyosan hozzájárult az akkorra már számos korrupciós ügybe beleragadt szocialisták nagyarányú vereségéhez. Ennek ellenére a Wieszt-ügyet a címszereplő mellett a korrupt önkormányzati képviselőt lebuktató vállalkozó is nagyon megsínylette.

Egyetlen korrupt politikus egyetlen ügyében döntött a minap első fokon a bíróság: Wieszt Jánost, volt XI. kerületi képviselőt négy év börtönre ítélték. Az eljárás alapján úgy tűnik, Wieszt egyedül „dolgozott”, és ez volt az egyetlen ilyen ügy. A kenőpénzt szedő politikust egy vállalkozó, Gálfi István buktatta le rejtett kamerával. Gálfi az Átlátszónak most elmondta, miért nem nyitott már ki idén a harminc éves Qwerty Computer csúszópénzzel megvásárolt üzlete a XI. kerületi Bartók Béla úton; hogy mi történt vele és a céggel a botrány kirobbanása óta, és hogy miért csak a 2010-es kampány hajrájában állt a nyilvánosság elé bizonyítékaival.

Így tették tönkre a Wieszt-botrány kirobbantóját from atlatszo.hu on Vimeo.

A vádemelés és az első fokú ítélet után rengeteg megválaszolatlan kérdés maradt: életszerű-e például, hogy Wieszt János, a vagyongazdálkodási bizottság szocialista vezetője egyedüli haszonélvezője volt a kizsarolt pénzeknek? Hiszen az ingatlanok eladásáról nem egyszemélyben Wieszt, hanem az általa vezetett többpárti testület döntött. Ebbe az irányba viszont nem indult nyomozás. Ugyancsak életszerűtlen azt feltételezni, hogy csak a Qwerty tulajdonosának kellett fizetnie: 2002 és 2010 között az újbudai önkormányzat százas nagyságrendben adott el üzlethelyiségeket, és ezek ügyében egytől egyig a Wieszt vezett bizottság döntött először – más korrupciós ügyről viszont nem tud sem a vádirat, sem a nyilvánosság.

A folytatásban, filmünk második részében a számítástechnikai piac kulisszatitkaiból tudhatunk meg néhányat: például, hogy miért nem életképesek ma már a hagyományos értelemben vett kereskedők; vagy miképp lehet szinte minden termékhez a gyárihoz közeli áron hozzájutni a hazai webshopokban.

Az informatikai szektorból indultak a hálózatos áfacsalások from atlatszo.hu on Vimeo.

Becker András – Halász Áron

Megosztás