Hírek

Napi Mutyimondó: magyarok a szerelem szigetén

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

További magyar tulajdonosok az offshore gázüzlet mögött Cipruson
Folytatódott az Átlátszó cikksorozata arról, hogy kik állnak a magyar energiaszektor különböző cégei mögött. A szálak természetesen Ciprusra vezetnek: eddig már kiderült, hogy  a fehérvári labdarúgócsapat tulajdonosa, és egy ex-wallisos üzletember is szerepel a feltehetően a magyar állam jóvoltából is rendkívül nyereséges energiakereskedő céget tulajdonló offshore céghálóban. A legújabb részből kiderül, hogy hozzájuk képest elenyésző mértékben ugyan, de tulajdonos egy ciprusi cégben összekovácsolt, nagyjából ötven fős érdekszövetség is.

Átfogó uniós korrupciós kutatás
Az első európai uniós korrupciókutatás szerint az egész közösségben óriási probléma a korrupció, az európai gazdaságnak évente mintegy 120 milliárd euró kára származik belőle. Vannak azonban olyan tagállamok, ahol jóval súlyosabb a helyzet, mint általában Európában. Ezek egyike Magyarország, ahol háromszor gyakrabban vesztegetnek, mint az európai átlag. A velünk foglalkozó fejezet a közbeszerzést, a kampányfinanszírozást és a döntéshozatal átláthatatlanságát jelöli meg különleges kockázatnak. A jelentés érdekessége, hogy az európai intézményekben tapasztalható korrupciót nem vizsgálták.

Mr. 20 százalék a minisztériumban
A pár ezer forintos tételek mellett nagyobb összegek is gazdát cserélnek teljesen hétköznapi emberek kenőpénzes sztorijaiban a Fizettem.hu kenőpénz-figyelő portálon.Százezres nagyságrendű részesedést kér magának a minisztériumi tisztviselő, az áruház árubeszerzője, a vízmű dolgozója, a kirendelt ügyvéd és a polgármester is.


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Perek indulnak a Paks-szerződés nyilvánosságáért
Civil szervezetek pert indítottak a  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ellen, mert a kormány nem adja ki  az új paksi atomerőmű felépítéséhez kapcsolódó dokumentumokat.  Amit lehet titkosít, és  még a parlamentnek benyújtott paksi szerződésből sem derül ki, hogy mennyi az annyi. Ha csak annyi nem, mint a 444 fogalmaz: az oroszok kaptak egy üres csekket és eldönthetik, mennyivel húzzák le Magyarországot. A civilek kérdései a kormány előzetes számításaira, a kockázati elemzésekre és az Európai Bizottsággal való tárgyalásra vonatkoztak, valamint a Nukleáris Energia Kormánybizottság üléseinek részleteiről is érdeklődtek. A Medián felmérése szerint egyébként a többség népszavazást szeretne a paksi bővítésről, a fideszesek is.

Sarzsihoz jut a fideszes slepp
Senkit nem hagy az út szélén a Fidesz, miután Orbán a ciklus alatt többször kifejtette, aki hűséges, arról gondoskodnak. A HVG.hu megnézte, mi lehet a 199 fős parlament kialakítása után az elitcsapatból kikerülő kormánypárti politikusokkal. Meglepő eredményt kapott a lap: a 259-ből mindössze egyetlen ember sorsa bizonytalan.

Furcsa milliárdos üzletben az állami cégek
Napi.hu szerint az állami megrendelővel szembeni legfeljebb 30 milliárdos követelését adta el mindössze egymilliárdért a szintén állami MFB egyik cégének az egyébként MFB-tulajdonban, tehát szintén állami kézben lévő Magyar Közút. Kérdés, ki nyer azon, hogy nem fizet időben az állam egyik zsebe a másiknak?

Szombat esti oligarcha-buli
Kiderült, hogy ki ünnepelte születésnapját fergeteges tüzijátékkal szombaton este. A vállalkozó  a rendszerváltás előtt a Belügyminisztériumnál dolgozott. 2006-ban egy év alatt PhD-zett le a egy eléggé gyanús nevű business schoolban, az első Orbán-kormány alatt az MFB igazgatóság tagja volt, 2012-től pedig a Kazah Köztársaság Tiszteletbeli konzulja, és a vidékfejlesztési minisztérium egyik tanácsadója.

A Csipak-villa titkai
Három évvel az ügyet kirobbantó Index-cikk és másfél évvel a nyomozás lezárása után fordulat történt az ismert ingatlanvállalkozó, Csipak Péter eddig lassan folydogáló bűnügyében: a Nemzeti Nyomozó Iroda már hivatali visszaélés miatt is nyomoz. Eközben a vállalkozó minden létező szinten támadja a gigantikus luxusvillája bontását célzó közigazgatási eljárást. A villát tulajdonló cége már felszámolás alatt áll.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Az országgyűlési képviselők után nyilvánosságra hozták a fővárosi önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatait is. Eszerint Tarlós István dupla fizetésből takarékoskodott tavaly:

Megint tolódhat minden idők legkorruptabb magyar nagyberuházása, a négyes metró átadása. Tarlós is aggódásba esett.

Két és félmilliárd forintot zárolt a NAV az egyik hipermarketlánc húsipari beszállítójánál, mivel a gyanú szerint jelentős forgalma ellenére nullás áfabevallásokat nyújtott be.

Orbán még több építkezést ígért Felcsútnak, Felcsúton.

Milliárdos károkat okoznak a cégtemetők: a NAV szerint 20 cégtemető büntetőügyében több milliárd forint okozott kár miatt nyomoznak.

A hét videója az újságíróról, aki kirobbantotta az NSA-botrányt.

Egy érdekes vélemény arról, hogy vajon tényleg a korrupció-e az akadálya a fejlődő országok felzárkózásának? A TI szerint mindenesetre a korrupció a nemzetközi stabilitás szempontjából is egy fontos veszélyforrás.

Egy riport Olaszország legkorruptabb régiójából: a fejlesztési pénzek a maffia zsebébe csúsztak.

Mong Attila

Megosztás