Hírek

Napi Mutyimondó: Lázár nagybátyja viszi a földeket

Pár évvel ezelőtt készült egy vicces gazdasági társasjáték, Feudaly néven, ami a Capitalyhoz hasonlóan a rendszerváltást követő magyarországi viszonyokat mutatta be. Lassan ráférne a játékra egy kis frissítés, mert a kárpótlási-jegyekkel való visszaélések, vagy a Tocsik-botrány tényleg kutyafüle ahhoz képest, amit a Fidesz az elmúlt években produkált.  Csak annyi a baj ezzel, hogy mi itt élünk, ebben a kis magyar feudálkapitalizmusban. Sajnos nem hatost dobtunk, ebből a kockából nem léphetünk tovább.

Itt van például a jobbreményű Navracsics Tibor igazságügyi miniszter, akiről a Blikk írta meg, hogy amolyan földesúrként, zömmel a saját, veszprémi választókerületéhez tartozó szervezeteket támogatja a tárca szabadon használható keretéből. A választókerületében 25 település található, a Blikk összesítése szerint közülük húszan nyertek valamilyen formában támogatást 2013 első tíz hónapjában, összesen több mint félszáz alkalommal. Az Index látta meg azt, hogy 23 milliót kapott például egy veszprémi alapítvány, amelynek elnöke a Fidelitas korábbi városi vezére volt.

Aztán ugye, itt van Lázár János, akinek alig ült el a fácánvadász botránya, máris azt olvashattuk a HVG-ben, hogy több mint 1300 hektár állami földet nyert el egy hódmezővásárhelyi agrárcég, melynek a legnagyobb tulajdonosa a politikus anyai nagybátyja. Ezt a cégben 2 százalékos részesedéssel tulajdonos Lázár is elismerte, hozzátéve, hogy a földeket nem a rokoni kapcsolat miatt nyerték el. A vadászat-ügy is tovább görög. A Blikk birtokába került egy panaszos levél, amelyben egy állami gazdaság erdészeti dolgozói állítják, állami vezetők munkaidőben vadásznak, ingyen. A levélben konkrét időpontok és helyszínek is szerepelnek, azonban a dolgozók nem merték aláírni, nehogy kirúgják őket. A levelet elküldték Orbán Viktornak és a miniszterelnökséget vezető Lázár Jánosnak is, azonban Lázárék a kukába dobták.

Szolgálati közlemény: kicsiben, de nagy ambíciókkal indult el az Átlátszó rádiós kiadása a Soundcloud közösségi portálon, napi e-mail hírlevelünk audió változatával. Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra sem, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

Az is a feudálkapitalizmus része, hogy szinte nem nyerhet más közbeszerzést, mint a kormányhoz közelálló infrastruktúracég. Az Átlátszó, és az Index után a K-Monitor is összeszámolta, mennyi közbeszerzést nyert tavaly a miniszterelnök kedvenc oligarchájának, Simicska Lajosnak a vállalata: a korrupcióellenes szervezet szerint 29 milliárdot önállóan, 328 milliárdot pedig konzorciumban nyert a Közgép, és ami nagyon érdekes: az építőiparban egyébként meglehetősen ínséges időkben is alig indult el valaki a Közgép ellenében. A cég és partnerei által megnyert 74 közbeszerzési eljárásból 41 esetben nem volt másik ajánlattevő, 23 esetben egy, 10 esetben pedig két ellenfelet kellett a Közgép-csoportnak legyőznie. Ez erősíti azt a gyanút, hogy háttérmegállapodások lehetnek, továbbá, hogy a Közgépet egyszerűen be kell venni a konzorciumokba.

Ezek után nem meglepő, hogy az Átlátszó által létrehozott Fizettem.hu kenőpénzfigyelő portálon sorakoznak a kisebb nagyobb visszaélésekkel kapcsolatos történetek. Az egyik bejelentő egy közlekedési alkut írt le, amelynek a végén a rendőr még jól ki is oktatta, hogyan kell átadni a csúszópénzt.

És ha már vesztegetés: egy brit lap írta meg, hogy  háromszáz eurós „díjat” követeltek a magyar határrendészek egy román munkavállalókat szállító, London felé tartó busz utasaitól. A Nemzeti Védelmi Szolgálat most a Népszava szerint bejelentette, nyomozást indítottak, ami azért érdekes, mert magyar lapbeszámolók alapján általában nem szoktak megmozdulni a hatóságok.

Hiába szerződtetett az állam 9,5 millió forintért profi ügyvédi irodát, hogy semmiképpen se kelljen kiadnia az egyébként a közre tartozó információkat a tavalyi trafikmutyiról, az Index beszámolója szerint első fokon elveszítették a pert. A bíróság kimondta: az államnak ki kell adnia a trafikkoncessziós bíráló bizottság tagjainak nevét.

A Fővárosi Főügyészség folytatja a vizsgálatot az LMP ellen, miután az Állami Számvevőszék nem tudta elvégezni a kétévenkénti kötelező ellenőrzését az ellenzéki párt teljes számviteli fegyelemsértése miatt. Az MSZP-nél és a Jobbiknál is találtak hibákat, de azok nem voltak ennyire súlyosak.

Az Index írása szerint filmbe illő csalással vádolják Panamában a Sólyom Airways irányítójaként ismert üzletembert. A vádirat szerint a kalandos életű férfi magyarok érdekeltségében álló offshore cégeket nyúlt le. De míg a panamai hatóságok villámgyorsan léptek, addig a magyar rendőrség hónapok óta csak ül az ügyön.

Kartellezés miatt összesen 1 milliárd forintra bírságolt 11 irodaszer-forgalmazó céget a Gazdasági Versenyhivatal. Egy informátor bejelentése alapján indultak el, és sikerült bebizonyítaniuk, hogy 2008 és 2011 között 19 közbeszerzésen egyeztették ajánlataikat.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Lebukott egy záhonyi hivatalnok, aki a gyanú szerint 700 euróért segített magyar állampolgárságot szerezni.

A Transparency International azt elemzi, mennyire nem működik jól az EU tiltólistája, amelyre elvileg a korrupt cégek kerülnének föl, kizárva azokat a közbeszerzésekből. Pedig hatékony eszköz lenne. A szervezet blogja szerint a jól működő vagyonbevallás hatékony eszköz a korrupcióellenes harcban. A hangsúly a jól működőn van.

Az Alcoa megegyezett az amerikai tőzsdefelügyelettel és az ügyészséggel egy bahraini kenőpénzbotrány lezárásáról.

Az Európai Parlament videón szeretné meghallgatni az amerikai whistleblowert, Edward Snowdent.

A török kormány átalakította a rendőrségi szervezetet, a kritikusok szerint azért, hogy megfékezze és eltussolja a korrupciós botrányt. Az otttani médiahatóság pedig megbüntetheti azokat a tévéállomásokat, amelyek túl bátran számoltak be a korrupciós vizsgálatokról.

Delhiben korrupcióellenes segélyvonalat állítottak üzembe.

Egy érdekes blogbejegyzés azt taglalja, hogy miért annyira korrupt Latin Amerika.
Mong Attila

Megosztás